Την 1η Οκτωβρίου

Πρόεδρος Καταλονίας: Το δημοψήφισμα θα γίνει - Απειλείται με σύλληψη

O πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ διεμήνυσε χθες βράδυ πως το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία θα διεξαχθεί την 1η Οκτωβρίου, παρά την απαγόρευσή του από το Συνταγματικό Δικαστήριο, ενώ το αποτέλεσμά του θα εφαρμοσθεί πλήρως, ενώ για σήμερα έχει κληθεί να παρουσιασθεί ενώπιον του Οικονομικού Δικαστηρίου στη Μαδρίτη ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας, που κατηγορείται για εκτροπή δημοσίων πόρων για τη διεξαγωγή του προηγούμενου δημοψηφίσματος της 9ης Νοεμβρίου 2014.

Μεταξύ των Καταλανών πρώην αξιωματούχων, πέραν του Μας, έχουν κληθεί να καταθέσουν στο Οικονομικό Δικαστήριο οι πρώην σύμβουλοι (υπουργοί) της τοπικής κυβέρνησης Τζουάνα Ορτέγα, Ιρένε Ριαγκάου, και Φρανσέσκ Ομς, που επίσης κατηγορούνται για την εκτροπή πόρων για το δημοψήφισμα, όπως και άλλα πολιτικά στελέχη και τεχνικοί των συμβουλίων Προεδρία και Διακυβέρνησης της ‘Τζενεραλιτάτ’.

Πηγές προσκείμενες στους κατηγορούμενους δήλωσαν στο Ισπανικό Πρακτορείο (EFE), πως κανείς τους δεν προτίθεται να παρουσιασθεί αυτοπροσώπως και θα αφήσουν την εκπροσώπησή τους στους συνηγόρους τους

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Λα Σέξτα, ο Πουτζεμόντ διατράνωσε πως παρά τις δικαστικές απαγορεύσεις και τις αστυνομικές επεμβάσεις για να διαλυθεί ο μηχανισμός διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, οι κάλπες θα στηθούν και θα στελεχωθούν οι επιτροπές στα εκλογικά τμήματα . Ο ίδιος πρόσθεσε πως το μόνο που δεν θα αφήσει να διεξαχθεί είναι το «βρώμικο παιχνίδι».

Ο ίδιος παραδέχθηκε πως η Καταλωνία ναι μεν δεν διαθέτει όλα τα «συστατικά» που θα ήθελε για να οργανώσει καλλίτερα το δημοψήφισμα, εντούτοις διαθέτει τα «απαραίτητα» για να το κάνει.

Ο Πουτζεμόντ δήλωσε αναφορικά με το αποτέλεσμα, πως αμέσως μετά την έκδοσή του θα συγκαλέσει την κυβέρνησή του, θα ακούσει το τοπικό Κοινοβούλιο και θα δει τι αποφάσεις θα λάβει. Πάντως, όπως τόνισε, «τώρα» πλέον βρίσκεται πάνω στο τραπέζι σοβαρά η πρόταση να κηρύξει μονομερώς η κυβέρνηση την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.

Ο Πουτζεμόντ για μία φορά ακόμη κατηγόρησε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι ότι «αρνείται να κάνει πολιτική» και πως προσπαθεί να πλήξει την αυτονομία «από την πίσω πόρτα, πλήττοντας το Σύνταγμα και χωρίς να παρουσιάζεται αυτοπροσώπως». Όπως τόνισε, δεν έχει λάβει μηνύματα συμπαράστασης από ευρωπαίους αρχηγούς, ή αξιωματούχους, υπέρ του δημοψηφίσματος, όμως πρόσθεσε πως ούτε ο ίδιος, ούτε και η κυβέρνησή του το επεδίωξαν και ούτε πιστεύει ότι αυτό θα γίνει.

Απειλείται με σύλληψη ο πρόεδρος της Καταλονίας

O Γενικός Εισαγγελέας της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Μάθα άφησε σήμερα ανοικτό το ενδεχόμενο να συλληφθεί ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ, καθώς εκτιμά ότι «συντρέχει η διάπραξη εγκλημάτων όπως ανυπακοή, κατάχρηση και υπεξαίρεση» δημόσιου χρήματος, που επισύρουν φυλάκισης βάσει του Ποινικού Κώδικα.

Επίσης, ο Μάθα τόνισε πως υπάρχει περίπτωση φυλάκισης για τα εγκλήματα της εκτροπής και της στάσης κατά του πολιτεύματος, εάν αποδειχθεί πως έχει υποθάλψει πιθανές δραστηριότητες, ή εκδηλώσεις που εξετράπησαν σε βία, ή ταραχές, ως συνέπεια της απαγόρευσης της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας την 1η Οκτωβρίου.

Ο Μάθα, που προς ώρας τηρεί μία προσεκτική στάση απέναντι στον Πουτζεμόντ, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero, «πως η πιθανότητα να ζητηθεί η φυλάκιση του Πουτζεμόντ παραμένει ανοικτό ενδεχόμενο», καθώς η «Εισαγγελία είναι πεπεισμένη πως ο Πουτζεμόντ διαπράττει το έγκλημα της ανυπακοής». Ωστόσο, προσθέτει, «δεν το θεωρούμε επίκαιρο» και «θα πρέπει να εξετάσουμε ποιες προϋποθέσεις πληρούνται και ποια στιγμή».

Ο Γενικός Εισαγγελέας πρόσθεσε πως δεν είναι το θεσμικό όργανο που προΐσταται εκείνο που θα αποφασίσει ένα τέτοιο ποινικό μέτρο, αλλά ο εκάστοτε δικαστής που θα πρέπει να λάβει την απόφαση μία συγκεκριμένη στιγμή και περίσταση. Με τον τρόπο αυτό δικαιολόγησε τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ της περίπτωσης αυτής με την απόφαση της εισαγγελίας να καλέσει σε εξέταση του δημάρχους που δήλωσαν ότι υποστηρίζουν το δημοψήφισμα.

Για την εισαγγελία, οι νομικές και αστυνομικές ενέργειες που έχουν εκτελεσθεί έως σήμερα είναι άκρως δικαιολογημένες και δεν είναι ασύμμετρες. Ούτε και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την καταλανική αστυνομία (Mossos d’ Esquadra), που το περασμένο Σάββατο διατάχθηκαν να εφαρμόσουν μέχρι κεραίας τις διαταγές των δικαστικών αρχών, θέτοντάς την υπό τις διαταγές του υπουργείου Εσωτερικών.

Σήμερα, οι Mossos έχουν κληθεί να συμμετάσχουν σε σύνοδο στη Βαρκελώνη με τα άλλα δύο αστυνομικά σώματα, την Εθνική Αστυνομία και την Εθνοφυλακή, για να εξετασθούν τα μέτρα που θα εφαρμοσθούν για να αποτραπεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Ο επικεφαλής των Mossos Τζουάν Κάρλες Τραπέρο έχει ενημερώσει την εισαγγελία πως ναι μεν «δεν συμμερίζεται» την πλήρη υπαγωγή τους στις διαταγές διευθυντή του Κέντρου Συντονισμού της Κρατικής Γραμματείας Ασφαλείας ,συνταγματάρχη της Εθνοφυλακής Ντιέγο Πέρεθ ντε λος Κόβος, αλλά διαβεβαίωσε πως «θα συνεχίσει να εκτελεί τις διαταγές». Η σημερινή σύσκεψη των τριών αστυνομικών οργάνων, μολονότι έχει προγραμματισθεί για τις 18.00 (19.00, ώρα Ελλάδος) δεν έχει ανακοινωθεί σε ποιό σημείο θα πραγματοποιηθεί.

Για τον Μάθα, η διαταγή για υπαγωγή των Mossos στο κεντρικό υπουργείο υπακούει στην ανάγκη να υπάρξει ενόψει της 1ης Οκτωβρίου, «ένα σχέδιο για να μην συμβούν προβλήματα που δεν θέλουμε να συμβούν».

Εκείνη την ημέρα, υπενθύμισε, θα «υπάρχουν τρεις δυνάμεις που μπορούν να επέμβουν» και οι «Μossos δεν έχουν επαρκή μέσα» και για τον λόγο αυτό συμμετέχουν η Εθνική Αστυνομία και η Εθνοφυλακή». Η σημερινή συνάντηση «πραγματοποιείται για τον συντονισμό τους» και για τον λόγο αυτό προειδοποίησε τον Τραπέρο.Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Μάθα δεν θέλησε να προκαταβάλει τα γεγονότα και τόνισε πως ο επικεφαλής των Μossos «θα φανεί λογικός και θα συνεργασθεί».

Πηγή: EFE, La Vanguardia, El Periodico

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.