Πρόεδρος Κομισιόν: «Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ – Ναυαρχίδα ο επταετής προϋπολογισμός»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ – Ναυαρχίδα ο επταετής προϋπολογισμός»

Η Ούρσουλα Φον Ντέρ Λάιεν απηύθυνε έκκληση προς τα κράτη – μέλη της Ε.Ε για να διασφαλιστεί η ενότητα, ώστε να αντιμετωπιστεί ένα μέλλον «πολύ διαφορετικό», έπειτα από την κρίση του κορονοϊού η οποία θα τραβήξει σε μάκρον.

Στην ομιλία της στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε: «Έφτασε η στιγμή που πρέπει να μάθουμε πώς να απορρίψουμε τα παλαιά βάρη, πώς θα είμαστε έτοιμοι για τον νέο κόσμο που έρχεται και ο οποίος θα είναι πολύ πιο διαφορετικός από αυτόν που φανταζόμαστε».

Στη συνέχεια σημείωσε μεν ότι η Ε.Ε καθυστέρησε να δώσει βοήθεια στην Ιταλία, ωστόσο «μέσα σε τέσσερις εβδομάδες έπραξε όσα δεν έγιναν εντός τεσσάρων ετών», σύμφωνα με την Φον ντερ Λάιεν η οποία ανέδειξε τις παρεμβάσεις ύψους τριών τρισ. ευρώ. Πάντως, «θα χρειαστούν μαζικές επενδύσεις για την επανεκκίνηση των οικονομιών μας», όπως διατείνεται η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που τόνισε ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από: «Ένα σχέδιο Μάρσαλ για την επανεκκίνηση των οικονομιών το οποίο πρέπει να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή. Το μόνο μέσον που διαθέτουμε είναι ο επταετής ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, ο οποίος πρέπει να γίνει «η ναυαρχίδα της ανάκαμψης».

«Θα αξιοποιήσουμε την ισχύ ολόκληρου του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τη μόχλευση του τεράστιου όγκου επενδύσεων που χρειαζόμαστε για την ανοικοδόμηση της κοινής αγοράς μετά από την πανδημία». Μίλησε δε ιδιαιτέρως για την ανάγκη να τροφοδοτήσει τις επενδύσεις «τα κρίσιμα πρώτα χρόνια της ανάκαμψης».

«Χρειαζόμαστε καινοτόμες λύσεις και μεγαλύτερο περιθώριο στο ΠΔΕ ώστε να μπορέσει να απελευθερώσει τεράστιες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις». Δίνοντας το στίγμα της μελλοντικής Ευρώπης μίλησε για «μια πιο ανθεκτική, πράσινη και ψηφιακή Ευρώπη». Αυτό αφ’ ενός «θα σημαίνει επενδύσεις στις ψηφιακές τεχνολογίες, στις υποδομές και στην καινοτομία, όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση, που θα μας βοηθήσουν να είμαστε πιο ανεξάρτητοι και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις νέες ευκαιρίες».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter