Πρόεδρος μιας θορυβώδους μειοψηφίας

Πρόεδρος μιας θορυβώδους μειοψηφίας

Η πρόσφατη δημοσίευση δημοσκοπήσεων τόσο σε φιλικά όσο και σε μη φιλικά προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μέσα ενημέρωσης, που δείχνουν τον αντίπαλό του στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα Τζο Μπάιντεν να προηγείται με διαφορά τουλάχιστον 12 μονάδων, ανάγκασε τον Τραμπ να καταφύγει, μια και δυο, στο επιχείρημα της «σιωπηρής πλειοψηφίας» που είναι «πιο δυνατή από ποτέ».

Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, περισσότερο από το ήμισυ των Αμερικανών τον στηρίζει και θα τον ψηφίσει στις εκλογές του Νοεμβρίου, απλώς κάποιοι από αυτούς το κρατάνε… μυστικό. Στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο: ο πρόεδρος Τραμπ ουδέποτε έχαιρε της στήριξης της πλειοψηφίας. 

Οχι μόνο κέρδισε τις εκλογές του 2016 ξεκάθαρα χάρη στο σύστημα των εκλεκτόρων, υπολειπόμενος τουλάχιστον 2.000.000 ψήφων σε σχέση με την τότε αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον, αλλά «είναι ο πρώτος πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία που εκλέχθηκε χωρίς να έχει κερδίσει την πλειοψηφία ούτε στις προκριματικές ούτε στις γενικές εκλογές» σημειώνει ο δημοσιογράφος της «Washington Post» Φίλιπ Μπαμπ. 

Πέραν αυτών, όμως, ο πρόεδρος Τραμπ, σε αντίθεση με οποιονδήποτε άλλο Αμερικανό πρόεδρο, δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να λάβει τo 50% της αποδοχής ούτε σε συγκεντρωτικές δημοσκοπήσεις όπως αυτές που δημοσιεύει το RealClearPolitics, το οποίο μάλιστα θεωρείται ότι αβαντάρει προς τους υποψήφιους των Ρεπουμπλικάνων.

Μόνο σε μεμονωμένες δημοσκοπήσεις, οι οποίες βασίζονται σε ψηφοφόρους που συνηθίζουν να τάσσονται υπέρ των Ρεπουμπλικάνων, έχει καταφέρει να κερδίσει ποσοστό αποδοχής άνω του 50%. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ο πρόεδρος μιας σιωπηρής πλειοψηφίας. Είναι ο πρόεδρος μιας θορυβώδους μειοψηφίας η οποία κάνει σαματά μόλις ο αρχηγός δώσει το σύνθημα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter