Πρόεδρος του Ισραήλ: «Είμαστε έτοιμοι για μια νέα ανθρωπιστική παύση»

Πρόεδρος του Ισραήλ: «Είμαστε έτοιμοι για μια νέα ανθρωπιστική παύση»
P Photo/Fatima Shbair

Ο ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτσογκ, δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη για μια νέα κατάπαυση πυρός στη Γάζα προκειμένου να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους αλλά και να καταστεί δυνατή η απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων.

«Ο πρόεδρος σημείωσε ότι το Ισραήλ δεν βρισκόταν σε πόλεμο με τον παλαιστινιακό λαό, αλλά πολεμούσε τον εχθρό του, την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», αναφέρει η ισραηλινή ανακοίνωση.

Ο Χέρτσογκ, του οποίου ο δημόσιος ρόλος είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός, έκανε τα σχόλια σε μια συγκέντρωση πρεσβευτών, σύμφωνα με το γραφείο του. Ενημέρωσε τους απεσταλμένους για τον πόλεμο στη Γάζα, δίνοντας έμφαση στην ανθρωπιστική προσπάθεια του Ισραήλ, σύμφωνα με το γραφείο του, προτρέποντας τους διεθνείς οργανισμούς να κάνουν περισσότερα για να διευκολύνουν την παράδοση βοήθειας στη Γάζα.

«Μπορώ να επαναλάβω το γεγονός ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για άλλη μια ανθρωπιστική παύση και πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια προκειμένου να καταστεί δυνατή η απελευθέρωση των ομήρων. Και η ευθύνη ανήκει πλήρως στον Σινουάρ και στην ηγεσία της Χαμάς», υπογράμμισε ο Χέρτσογκ στους πρεσβευτές.

«Το ποσό της ανθρωπιστικής βοήθειας μπορεί να τριπλασιαστεί ακαριαία», υποστήριξε, αναφέροντας ότι το Ισραήλ επιθεωρεί εκατοντάδες φορτηγά στο πέρασμα Νιτζάνα κάθε μέρα, αλλά ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και άλλοι εταίροι στο έδαφος απέτυχαν να συμβαδίσουν, με αποτέλεσμα την είσοδο μόλις 100 φορτηγών την ημέρα.

Ο ΟΗΕ αντέκρουσε αυτόν τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν καταστήσει πολύ δύσκολη την ασφαλή παράδοση της βοήθειας. Οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι το σημείο συμφόρησης οφειλόταν στην άρνηση του Ισραήλ να ανοίξει ξανά το πέρασμα Kerem Shalom. Όταν άνοιξε το συγκεκριμένο πέρασμα την Κυριακή, σχεδόν 200 φορτηγά βοήθειας εισήλθαν στη Γάζα για πρώτη φορά μετά την εκεχειρία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter