Προειδοποιήσεις σεισμολόγων για επικίνδυνους μετασεισμούς στη Σάμο

Προειδοποιήσεις σεισμολόγων για επικίνδυνους μετασεισμούς στη Σάμο

Ισχυροί μετασεισμοί είναι πιθανό να ακολουθήσουν τις επόμενες ώρες τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι στα ανοιχτά της Σάμου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι σεισμολόγοι.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, σημείωσε στο Open TV πως είναι πιθανό να συμβεί «ένας μεγάλος μετασεισμός τις επόμενες ώρες, με όριο τα δύο 24ωρα». Παράλληλα, ο κ. Λέκκας προειδοποίησε τους πολίτες να μην προσεγγίζουν κτίρια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές. «Οι πολίτες δεν πρέπει να βρίσκονται μπροστά στις προσόψεις, δεδομένου ότι μπορεί να έχουμε πτώσεις αντικειμένων», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Γκανάς σημειώνει ότι είναι πιθανό να εκδηλωθούν μετασεισμοί έως και 6 Ρίχτερ στη Σάμο, σημειώνοντας ότι η σεισμική δόνηση των 6,7 Ρίχτερ κατά πάσα πιθανότητα ήταν η κύρια. «Ο μεγαλύτερος μετασεισμός που αναμένουμε είναι 5,6 με 6 Ρίχτερ, δίχως είναι βέβαιο ότι θα γίνει». Όσο για το λόγο που ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και στην Αθήνα, ο κ. Γκανάς τόνισε ότι το εν λόγω ρήγμα όπου σημειώθηκε το «χτύπημα» του Εγκέλαδου, έχει κατεύθυνση προς Ανατολή και Δύση.

Ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου, Γεράσιμος Χουλιάρας υποστήρισε ότι ένας σεισμός μεγέθους 6,7 Ρίχτερ σπάνια «δίνει» νέα μεγαλύτερη δόνηση. «Σπάνια γίνονται σεισμοί 6,7 Ρίχτερ και στη συνέχεια έχουμε 7 ή παραπάνω Ρίχτερ», ανέφερε στο Open TV. Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος διέγερσης άλλων ρηγμάτων, υπερτονίζοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος για ισχυρούς μετασεισμούς που μπορεί να υπερβούν τα 5 Ρίχτερ.

Κατηγορηματικός ήταν ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, για το γεγονός πως ο σεισμός που σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι ήταν ο κύριος. «Ένας τόσο μεγάλος σεισμός σε μικρό εστιακό βάθος θα μας δώσει σίγουρα για πολλές μέρες και εβδομάδες, μπορεί ακόμα και μήνες ισχυρούς μετασεισμούς της τάξης του 6 με 6,4 της κλίμακας Ρίχτερ», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter