Προειδοποίηση για παγκόσμια ύφεση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

Προειδοποίηση για παγκόσμια ύφεση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

Μια ζοφερή εικόνα σε ότι αφορά την παγκόσμια οικονομία παρουσίασε η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου την Τρίτη, καθώς έκανε λόγο για  «παγκόσμια ύφεση», σημειώνοντας παράλληλα πως ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με «πολυάριθμες κρίσεις».

Μιλώντας στην έναρξη του ετήσιου φόρουμ του ΠΟΕ στη Γενεύη, η Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα υπογράμμισε ότι ο Οργανισμός ανέμενε προηγουμένως μια «ανάκαμψη μετά την πανδημία του κορονοϊού».

«Αλλά τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό που μοιάζει με ύφεση που πλησιάζει», συμπλήρωσε η ίδια, πριν διευκρινίσει ότι πρόκειται για «παγκόσμια ύφεση». «Πιστεύω ότι προς τα εκεί οδηγούμαστε. Αλλά παράλληλα, οφείλουμε να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε την ανάκαμψη. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ανάπτυξη» πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την αύξηση των επιτοκίων, η Οκόντζο-Ιουεάλα δήλωσε ότι οι «κεντρικές τράπεζες δεν έχουν πραγματικά άλλη επιλογή» από το να τα αυξήσουν λόγω του πληθωρισμού. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι αυξήσεις αυτές έχουν «αρκετά σοβαρές» επιπτώσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες που θα δουν να επιβαρύνεται η εξυπηρέτηση χρέους τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια δήλωσε νωρίτερα στο Reuters πως αναμένει ότι οι προβλέψεις για την αύξηση του παγκόσμιου εμπορίουθα αναθεωρηθούν προς τα κάτω από το 3% που είναι η σημερινή εκτίμηση για το 2022, επικαλούμενη τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και την επισιτιστική και την ενεργειακή κρίση.

Πηγή: Bloomberg, Reuters

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter