Προειδοποίηση Μαρουσάκη για «πολικό ποτάμι» και χιόνια – Ποιες περιοχές αφορά

Προειδοποίηση Μαρουσάκη για «πολικό ποτάμι» και χιόνια – Ποιες περιοχές αφορά

Βαρυχειμωνιά – «πολικό ποτάμι» φέρνει το δεύτερο στάδιο της κακοκαιρίας που θα πλήξει τη χώρα τις επόμενες ημέρες, αρχής γενομένης από την Παρασκευή. Ωστόσο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, προβλέπονται χιόνια από το Σάββατο σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Δείτε επίσης: Καιρός: Τοπικές μπόρες και άνοδος θερμοκρασίας την Τετάρτη – Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος του Open, σε ανάρτησή του στο Facebook: «Σε συνέχεια της πρώτης μας ανάλυσης πριν από λίγες ημέρες σχετικά με το κύμα βαρυχειμωνιάς που θα προκαλέσει ο πολικός αεροχείμαρρος στη χώρα μας, επανερχόμαστε σήμερα με πιο “φρέσκα” προγνωστικά στοιχεία για να προσεγγίσουμε την όλη εξέλιξη. Σε αυτή την επιδείνωση του καιρού θα μπορούσαμε να διακρίνουμε δύο στάδια, το πρώτο σχετικά ήπιο μέχρι μέτριας έντασης και που θα αφορά την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου και το δεύτερο ισχυρής εως πολύ ισχυρής έντασης ικανό να φέρει και προβλήματα και που αφορά το διάστημα μεσημέρι απόγευμα Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου μέχρι και τη Δευτέρα με Τρίτη 6-7 Φεβρουαρίου όπου τα προγνωστικά θέλουν πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας».

«Αυτό το αναμένουμε κοντά στο μεσημέρι του Σαββάτου με μια αρκετά οργανωμένη και σαφώς πιο έντονη επιδείνωση του καιρού. Αιτία αυτής της επιδείνωσης όπως μπορούμε να δούμε στον δεύτερο χάρτη μας με το μαύρο βέλος ο σχηματισμός ενός νέου βαρομετρικού χαμηλού όπου σε αντίθεση με το πρώτο σταδιο υποστηρίζεται από πολύ πιο ψυχρή αέρια μάζα (μπλε αποχρώσεις) και σε συνδυασμό με τα νερά του Αιγαίου θα δόσει “πλούσια” και συνάμα επικίνδυνα φαινόμενα σε αρκετές περιοχές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

ΤΟ “ΠΟΛΙΚΟ ΠΟΤΑΜΙ” ΦΕΡΝΕΙ ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ (ΜΕΡΟΣ 2°)

Σε συνέχεια της πρώτης μας ανάλυσης πριν από λίγες ημέρες σχετικά με το κύμα βαρυχειμωνιάς που θα προκαλέσει ο πολικός αεροχείμαρρος στη χώρα μας, επανερχόμαστε σήμερα με πιο “φρέσκα” προγνωστικά στοιχεία για να προσεγγίσουμε την όλη εξέλιξη.
Σε αυτή την επιδείνωση του καιρού θα μπορούσαμε να διακρίνουμε δύο στάδια, το πρώτο σχετικά ήπιο μέχρι μέτριας έντασης και που θα αφορά την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου και το δεύτερο ισχυρής εως πολύ ισχυρής έντασης ικανό να φέρει και προβλήματα και που αφορά το διάστημα μεσημέρι απόγευμα Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου μέχρι και τη Δευτέρα με Τρίτη 6-7 Φεβρουαρίου όπου τα προγνωστικά θέλουν πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΤΑΔΙΩΝ

ΣΤΑΔΙΟ 1

Όπως επισημαίνουμε στον πρώτο μας χάρτη (μαύρο βέλος) ψυχρή αέρια μάζα από τα βόρεια Βαλκάνια αναμένεται καθώς θα κινηθεί νοτιότερα να σχηματίσει βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα διασχίσει σχετικά γρήγορα τη χώρα μας από βορρά προς νότο την Παρασκευή προκαλώντας επιδείνωση στον καιρό μικρής γενικά διάρκειας και εως μέτριας γενικά έντασης.

Έτσι λοιπόν μέσα στην Παρασκευή σε αρκετές περιοχές θα συναντήσουμε συντομές βροχοπτώσεις ενώ χιόνια θα πέσουν και χαμηλά στα κεντρικά και βόρεια Τμήματα. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν μέσα στο Αιγαίο με τον βορειοδυτικό άνεμο όμως να λειτουργεί ως νεφοδιαλύτης και να περιορίζει σχετικά γρήγορα τα ποσά υγρασίας στην ατμόσφαιρα, γι αυτό και λέμε ότι αυτή η επιδείνωση του καιρού δεν θα κρατήσει για πολύ κι έτσι μέχρι το βράδυ στις περισσότερες περιοχές ο καιρός θα έχει βελτιωθεί με το κρύο όμως έντονο.

ΣΤΑΔΙΟ 2

Αυτό το αναμένουμε κοντά στο μεσημέρι του Σαββάτου με μια αρκετά οργανωμένη και σαφώς πιο έντονη επιδείνωση του καιρού. Αιτία αυτής της επιδείνωσης όπως μπορούμε να δούμε στον δεύτερο χάρτη μας με το μαύρο βέλος ο σχηματισμός ενός νέου βαρομετρικού χαμηλού όπου σε αντίθεση με το πρώτο σταδιο υποστηρίζεται από πολύ πιο ψυχρή αέρια μάζα (μπλε αποχρώσεις) και σε συνδυασμό με τα νερά του Αιγαίου θα δόσει “πλούσια” και συνάμα επικίνδυνα φαινόμενα σε αρκετές περιοχές.

Οι βροχές και τα χιόνια ακόμη και σε πεδινές περιοχές θα ξεκινήσουν από τα βόρεια και γρήγορα θα επεκταθούν νοτιότερα. Ο κύριος όγκος όμως των φαινομένων θα αφορά τα ανατολικά και νότια και όπως είχαμε επισημάνει και στην προ ημερών ανάρτησή μας σχετικά με το θέμα θα περιλαμβάνουν βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες στα νότια θαλάσσια τμήματα, πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και πολύ χαμηλά, επικίνδυνους βοριάδες, τσουχτερό κρύο και ισχυρό παγετό ιδίως προς τα βόρεια τμήματα όπου ο καιρός θα ανοίξει σχετικά γρήγορα.

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ “AEGEAN LAKE EFFECT”

Στον τρίτο χάρτη μας παρουσιάζονται οι θαρμοκρασίες των αερίων μαζών κοντά στα 1500 μέτρα από τη μέση στάθμη της θάλασσας. Θα παρατηρήσουμε ότι οι αέριες μάζες είναι ιδιαίτερα ψυχρές (-10° με -12°) και καθώς θα αλληλεπιδράσουν με τη θερμότερη θάλασσα του Αιγαίου (14° με 16° μια ενδεικτική θερμοκρασία) θα εμπλουτιστούν με μεγάλα ποσά υγρασίας για να δώσουν “πλούσιες” χιονοπτώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά αλλά και το δυτικό – κεντρικό Αιγαίο. Σε αυτό βέβαια θα βοηθήσει και η πολύ ψυχρή αέρια μάζα πιο ψηλά κοντά στα 5500 μέτρα με θερμοκρασίες κοντά στους -36° με -38° κάνοντας την ατμόσφαιρα ιδιαίτερα ασταθή.

Στους χάρτες 4 με 6 επισημαίνουμε με τον κόκκινο κύκλο τις περιοχές όπου το προγνωστικό μας μοντέλο δίνει τις πιο πυκνές – επικίνδυνες χιονοπτώσεις με τα πρωινά στοιχεία που πήραμε πριν λίγο. Παρατηρείστε ότι σε αυτές τις περιοχές συμπεριλαμβάνεται και ο νομός Αττικής με τα χιόνια να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και σε νησιά του Αιγαίου μας.

Σύμφωνα λοιπόν και με τη σημερινή μας προσέγγιση – ανάλυση εκτιμούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει μία ετοιμότητα γιατί τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι κάτι δυνατό έρχεται.

Δυστυχώς η επιστήμη μας τα βάζει με το ΧΑΟΣ και οι αποκλίσεις πάντα θα είναι μέσα στο παιχνίδι. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνουμε θεατές στην όλη εξέλιξη και να μην παρουσιάσουμε τι έχουμε στα χέρια μας μέχρι και αυτή τη στιγμή.

Αλλαγές στα στοιχεία είναι δυνατόν να υπάρξουν ακόμη και την ίδια ημέρα της κακοκαιρίας. Θα πρέπει όμως σαν πολίτες να αποκτήσουμε κάποια στιγμή Μετεωρολογική παιδεία και να οργανωνόμαστε στον μέγιστο δυνατό βαθμό ακόμη και αν μία περιοχή που μπορεί να φαινόταν αρχικά ότι θα επηρεαστεί, τελικά να μην επηρεαστεί.

Στην Αμερική και επιτρέψτε μου να κλείσω με αυτό, αλλά και σε άλλες χώρες, όταν έρχονται “βαριά” καιρικά γεγονότα εκκενώνονται ολόκληρες περιοχές ή θωρακίζονται αναλόγως και όλη αυτή η διαδικασία στοιχίζει πάρα μα πάρα πολύ. Τυχαίνει όμως η τροχιά ενός τυφώνα π.χ να αλλάξει και κάποιες περιοχές να μείνουν εκτός. Θα έπρεπε άραγε να μείνουν θεατές ή να προβούν στα όποια μέτρα θεωρούν σωστά και όσο πιο νωρίς γίνεται;

Στη χώρα μας η πολιτεία ενημερώνεται από την ΕΜΥ στα θέματα του καιρού και αυτοί θα πάρουν τις όποιες αποφάσεις. Αυτό όμως δεν απαγορεύει στον κάθε επιστήμονα να αναλύσει τα στοιχεία που και αυτός έχει και από εκεί και μετά όποιος επιθυμεί διαβάζει – παρακολουθεί ή όχι. Δύο ή και περισσότερα άτομα, τα ίδια στοιχεία να αναλύσουν είναι δυνατόν να βγάλουν διαφορετικές εκτιμήσεις. Κάποιος θα προσεγγίσει περισσότερο κάποιος λιγότερο. Δεν ακυρώνει αυτό όμως το επιστημονικό υπόβαθρο κανενός. Είπαμε, τα βάζουμε με το ΧΑΟΣ και αυτό τα λέει όλα.

Ακολουθούν οι χάρτες που συνοδεύουν την παραπάνω ανάλυσή μας με την ευχή να κυλήσουν όλα ομαλά στην κακοκαιρία που φαίνεται να μας έρχεται και γενικότερα να μην ταλαιπωρηθούμε.

Αν χρειαστεί θα επιστρέψουμε με νεότερες αναρτήσεις αλλά και ανακοινώσεις μέσα από τον τηλεοπτικό μας σταθμό.

Ο Χειμώνας άργησε αλλά ήρθε…

Εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι στο μέτρο του δυνατού!

Καλό υπόλοιπο ημέρας!

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter