Προεκλογικά η ΕνΔΕ ήταν «θεσμός» για τη ΝΔ, μετεκλογικά ξέπεσε σε «συνδικαλιστικό όργανο»

Προεκλογικά η ΕνΔΕ ήταν «θεσμός» για τη ΝΔ, μετεκλογικά ξέπεσε σε «συνδικαλιστικό όργανο»

Σφοδρή κριτική άσκησε στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χαρακτηρίζοντας την απαξιωτικά «ένα συνδικαλιστικό όργανο». Πριν τις εκλογές, η Ένωση είχε αποτελέσει αιτία για πύρινες ανακοινώσεις της Πειραιώς κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, με τη ΝΔ να καταθέτει και Επίκαιρη Ερώτηση επικαλούμενη τις καταγγελίες της ΕνΔΕ.

«Κατ’ αρχάς η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είναι ένα συνδικαλιστικό όργανο, δεν έχει κανέναν ρόλο να δίνει γνωμοδοτήσεις. Η ενέργειά της ξεφεύγει από τη νομιμότητα. Όπως έχουν τοποθετηθεί πολλοί συνταγματολόγοι, είναι συνταγματική η απαγόρευση. Είναι αδιανόητο να τοποθετούνται πριν αποφανθεί ο φυσικός δικαστής. Δεν πρόκειται για αντισυνταγματική ενέργεια» είπε ο Στέλιος Πέτσας κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απαντώντας στην ανακοίνωση της Ένωσης σύμφωνα με την οποία η απαγόρευση των συναθροίσεων είναι αντισυνταγματική.

Με τα λόγια αυτά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποβίβασε την ΕνΔΕ σε «ένα συνδικαλιστικό όργανο», προκαλώντας την απορία αν την ίδια άποψη έχει και ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, έθεσε την Ένωση στη σφαίρα της παρανομίας, λέγοντας πως «η ενέργειά της ξεφεύγει από τη νομιμότητα», γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της αποστροφής της κυβέρνησης στην κριτική ακόμα και από συλλογικά όργανα της Τρίτης Εξουσίας.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση δείχνει τα δόντια της στην Ένωση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κυβερνητικού «πραξικοπήματος» -όπως είχε καταγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας- στις αρχαιρεσίες της ΕνΔΕ τον περασμένο Μάιο. Επιπλέον, την ίδια περίοδο, η Ένωση είχε δεχτεί τα πυρά της βουλευτή και πρώην υπουργού της ΝΔ, Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία εκατηγόρησε συλλήβδην το δικαστικό σώμα ότι δεν συνέβαλε στην αντιμετώπιση της μνημονιακής κρίσης. Τότε, η Ένωση είχε σηκώσει το γάντι, αποκαλώντας «προκλητικές και ψευδείς» τις δηλώσεις της κ. Γιαννάκου.

Πριν τις εκλογές ήταν αλλιώς

Ουδεμία σχέση έχει η αντιμετώπιση που τυγχάνει η Ένωση από τη ΝΔ μετεκλογικά σε σχέση με ό,τι ίσχυε προεκλογικά. Πριν τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, η κριτική που ασκούσε κατά καιρούς η ΕνΔΕ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετατρεπόταν αυτομάτως σε αιτία καταγγελτικών ανακοινώσεων από το γραφείο Τύπου της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λόγου χάρη, στις 18 Αυγούστου 2018, με αφορμή μία σκληρή ανακοίνωση της Ένωσης κατά του τότε υπουργού Δικαιοσύνης, ο τότε τομεάρχης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο αν. τομεάρχης Δικαιοσύνης, Κώστας Καραγκούνης, κατηγορούσαν την προηγούμενη κυβέρνηση πως «αντιμετωπίζει ως τσιφλίκι της τη Δικαιοσύνη».

Μάλιστα, η ΝΔ λάμβανε τόσο σοβαρά υπόψιν της τις καταγγελίες του «συνδικαλιστικού οργάνου» που -και πάλι- οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Καραγκούνης, στις 18/1/2018, είχαν καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση, η οποία βασιζόταν στις επικρίσεις της Ένωσης εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Τρία χρόνια κυβερνητικών παρεμβάσεων και επιθέσεων στη Δικαιοσύνη», ήταν ο τίτλος και περιελάμβανε 22 σημεία, τα οποία -κατά την Επίκαιρη Ερώτηση- ισοδυναμούσαν με τις φορές που η πρώην κυβέρνηση παραβίασε τη διάκριση των εξουσιών. Πολλά απ΄ αυτά τα σημεία, ήταν απόρροια των καταγγελιών του «συνδικαλιστικού οργάνου».

Διαβάστε την Επίκαιρη Ερώτηση:

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/11/16/5fb2beed825e6362cc667cd2.pdf

Μήπως τελικά την ΕνΔΕ ελέγχει το «παραδικαστικό κύκλωμα του ΣΥΡΙΖΑ»;

Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει τώρα που η Ένωση «ξέφυγε από τα όρια της νομιμότητας», τον Ιανουάριο του 2019 η ΝΔ υποστήριζε ότι την ΕνΔΕ «δεν ελέγχει το παραδικαστικό κύκλωμα» του ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως η Πειραιώς και κατ΄ επέκταση το Μέγαρο Μαξίμου άλλαξαν γνώμη.

Δείτε την ανάρτηση:

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter