Προεκλογικές ανακοινώσεις για τα καύσιμα πάνω στις πλάτες των φορολογούμενων

Προεκλογικές ανακοινώσεις για τα καύσιμα πάνω στις πλάτες των φορολογούμενων
Με τις τιμές να έχουν πάρει την ανηφόρα και τα νοικοκυριά να ασφυκτιούν μέρα με τη μέρα,  η κυβέρνηση προαναγγέλλει μέτρα και επιδοτήσεις με προεκλογικό άρωμα. Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, στα μέσα της προσεχούς εβδομάδος αναμένονται νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για παρέμβαση στα καύσιμα, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου και θα έχει διάρκεια τρεις μήνες.

Το πολύ μαζικό ενδιαφέρον των καταναλωτών για το Fuel Pass φαίνεται ότι ωθεί την κυβέρνηση να επεκτήνει το μέτρο τόσο σε ότι αφορά τον αριθμό των δικαιούχων, αλλά και τα ποσά που θα λάβουν.

Χθες μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στο fuel pass, δήλωσε ότι «εξετάζεται να δοθούν περισσότερα χρήματα και να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια», παρά το γεγονός ότι πριν λίγες ημέρες, πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έκαναν λόγο για «έλλειψη δημοσιονομικού χώρου» και ταβάνι στις παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση εν μέσω ακρίβειας. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών είχε τονίσει εξάλλου ότι τα πενιχρά εργαλεία της κυβέρνησης αποτελούν ο «τουρισμός» και τα «φορολογικά έσοδα» που θα κρίνουν «τον δημοσιονομικό χώρο».

Έτσι, μεγάλο ενδιαφέρον σε σχέση με το περιορισμένο πεδίο των δημοσιονομικών -όπως τουλάχιστον αυτά εμφανίζονταν από την κυβέρνηση- έχει η δημοσιοποίηση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, την περασμένη Τετάρτη, καθώς αυτά δείχνουν σημαντική υπέρβαση του στόχου για τα φορολογικά έσοδα, τόσο στο 5μηνο (Ιανουαρίου – Μαΐου) του 2002, όσο και για τον προηγούμενο μήνα. Με βάση αυτά τα έσοδα η κυβέρνηση φαίνεται ότι βρήκε τον τρόπο τελικά να ξεπεράσει τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπ. Οικονομικών, Σκυλακάκη, πρίν περίπου ένα μήνα: «Αυτή τη στιγμή έχουμε εξαντλήσει το δημοσιονομικό χώρο για το 2022, με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα. Αν τα πράγματα πάνε καλύτερα θα το δούμε στην πορεία, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα δημοσιονομικά», στον ΣΚΑΪ.

Επιπλέον, θετική είναι η πρόβλεψη για τους επόμενους μήνες σε ότι αφορά τα έσοδα που θα προκύψουν για τα κρατικά και αυτό διότι η πορεία του τουρισμού δείχνει να είναι θετική. «Στελέχη του οικονομικού επιτελείου θεωρούν ότι είναι ιδιαίτερα συντηρητική, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, η πρόβλεψη που περιέχεται στον προϋπολογισμό, για έσοδα εφέτος που θα αντιστοιχούν στο 80% αυτών του 2019», αναφέρει το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, βάζοντας στο κάδρο την επέκταση του μέχρι πρότινος στενού δημοσιονομικού χώρου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter