Προεκλογικές υποσχέσεις στους στρατιωτικούς και εμπόριο πατριωτισμού από Μητσοτάκη

Προεκλογικές υποσχέσεις στους στρατιωτικούς και εμπόριο πατριωτισμού από Μητσοτάκη

Να εκμεταλλευτεί μικροπολιτικά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με ρυθμίσεις για τις αποδοχές και την υπηρεσιακή εξέλιξη των ενστόλων αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που στο «παρά ένα» εμφανίστηκε στη Βουλή για να επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση εντάσσοντας και τα θέματα Άμυνας στην προεκλογική του φαρέτρα, στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει την αιμορραγία στα δεξιά του κόμματός του.

Υποσχέσεις ακόμα και για το νέο μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις που αναμένεται να ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2024 περιελάμβανε η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις», το οποίο επιχείρησε να εντάξει στην προεκλογική αντιπαράθεση.

Οι προθέσεις του πρωθυπουργού φάνηκαν άλλωστε ξεκάθαρα από τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του, αφού επέλεξε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά τις στη στάση του στα θέματα άμυνας παρά τις εκκλήσεις του συναίνεση. Μεταξύ άλλων, όπως το περιέγραψε, το νομοσχέδιο επικαιροποιεί το πλαίσιο λειτουργίας της εθνοφυλακής και όχι μόνο, συστήνονται λογαριασμού πρόνοιας των υπηρετούντων, αναδιοργάνωση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, προστίθενται αποζημίωση και στο ΤΕΝΞ, η προϋπηρεσία μακράς θητείας αναγνωρίζεται ως χρόνος μετοχικής σχέσης, από τις συντάξεις των αποστράτων καταργείται παρακράτηση. Ακόμα, οι εθελοντές μακράς θητείας θα μπορούν να αποστρατεύονται με τον βαθμό του λοχαγού, ενώ οι απόφοιτοι του Εμπορικού Ναυτικού θα μεταφέρονται αυτόματα για να υπηρετήσουν τη θητεία τους στο Πολεμικό Ναυτικό.

«Διορθώνουμε με τις παρεμβάσεις χρόνιες αγκυλώσεις του συστήματος. Λύνουμε όλα τα θέματα που αφορούν στους ένστολους. Το νομοσχέδιο συμπληρώνει μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες. Δεν αναφέρομαι μόνο στα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα, ούτε στον σημαντικό αριθμό των προσλήψεων. Μιλώ για θωράκιση των αμοιβών τους που είναι σε χαμηλά επίπεδα. Έχουμε θεσπίσει τη νυχτερινή απασχόληση, τα επιδόματα, χορηγήσαμε πρόσθετα οδικά έξοδα. Υπήρξαν σημαντικές οργανωτικές μεταβολές που έφεραν έμμεσες πρόσθετες αυξήσεις, ενώ έρχεται αύξηση των μαθητών των παραγωγικών σχολών και των στρατεύσιμων. Όλα αυτά έχουν προϋπολογισμό άνω των 240 εκατ. ευρώ. Απέχουμε αρκετά από εκεί που θέλουμε. Κάνουμε όμως αυτά που μπορούμε» περιέγραψε μεταξύ άλλων, πριν σηκώσει τους τόνους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τη σημαντικότητα του νομοσχεδίου για το υπουργείο Άμυνας, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος απουσίαζε την Τρίτη στη Βρετανία όπου πρόκειται να υπογράψει αμυντική συμφωνία, ζήτημα το οποίο έκρινε απαραίτητο να αναφέρει και ο Κυρ. Μητσοτάκης. Άλλωστε, η επιλογή της ημέρας που ο υπουργός που εισηγείται το νομοσχέδιο απουσιάζει είχε ήδη προκαλέσει ποικίλα σχόλια, όπως και η εκπροσώπηση του υπουργείου από τον υφυπουργό Χαρδαλιά, γεγονός που στάθηκε η αιτία για την απολογητική «εξήγηση» του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής.

Παρά τον εθνικό χαρακτήρα που έχουν οι ρυθμίσεις, ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπάθησε άμεσα να πολώσει τη συζήτηση, επιτιθέμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και για την απόφαση της αποχής από τις ψηφοφορίες στη Βουλή.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτάχθηκε σε όλες τις αμυντικές συμφωνίες μας. Καταψήφισε μέχρι και τα κονδύλια της Άμυνας. Και σήμερα δεν θα ψηφίσετε, φαντάζομαι, τις αυξήσεις. Αν επιμείνετε σε αυτό που ανακοινώσατε θα πρόκειται για μια πρωτοφανή απόφαση. Με άλλα λόγια αρνείστε να τοποθετηθείτε διά της ψήφου σας. Αυτή θα είναι η τακτική σας μέχρι τις εκλογές; Είναι μια επιλογή που προσβάλει αυτούς που σας ψήφισαν. Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους και όχι απεργούς. Διεκδικείτε την πλειοψηφία, αλλά δηλώνετε ότι θα φεύγετε. Αναρωτιέμαι αυτό δεν συνιστά κατάθεση της εντολής που σας έδωσαν οι ψηφοφόροι ή είναι μια πρόωρη παραδοχή ήττας;» κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση, μεταξύ άλλων, αναμασσόντας επίσης κατηγορίες όπως ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δίστασε να ρίξει τη χώρα στον βούρκο», αλλά και «διαμαρτυρόμενος» για τις διακηρύξεις περί Δικαιοσύνης.

«Κάποιοι επιμένουν να μην διδάσκονται από τη ζωή, μένοντας αδιόρθωτοι. Ο κ. Τζανακόπουλος μας είπε ότι υπάρχει και μια άλλη πραγματική νομιμότητα. Ο κ. Σπίρτζης μας είπε ότι η δεύτερη φορά θα είναι με το καλό ή το άγριο. Επιλέξτε άλλους ήχους στις ομιλίες σας κ. Τσίπρα από τον ύμνο του ΕΑΜ» κούνησε το δάχτυλο επικαλούμενος αποσπασματικές αναφορές των αντιπάλων του, ενώ μετά από μία γενική αναφορά στην τροπολογία απαγόρευσης συμμετοχής εγκληματικών οργανώσεων στις εκλογές, όπου και πάλι όψιμα ζήτησε συναίνεση, συνέχισε τις τοξικές επιθέσεις κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Καταλήγοντας στην ομιλία του επιχείρησε να απαντήσει στο «Δημοκρατία ή Μητσοτάκης» που έχει θέσει ο Αλέξης Τσίπρας και να επαναφέρει το δικό του «Τσίπρας ή Μητσοτάκης», ζητώντας και πάλι «σύγκριση» των δύο τετραετιών αντί για αξιολόγηση της δικής του διακυβέρνησης, αφού η προηγούμενη κρίθηκε στις εκλογές του 2019. Κούνησε μάλιστα το δάχτυλο για το παραπάνω σύνθημα, επικαλούμενος πως η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας αποκατέστησε «την καλύτερη δημοκρατία που γνώρισε η χώρα, έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και την κράτησε στην Ευρώπη».

«Το δίλημμα είναι άλλο, προχωράμε μαζί μπροστά ή γυρίζουμε διχασμένοι πίσω; Συνεχίζουμε με σιγουριά και συνέπεια ή ρισκάρουμε μια καινούρια περιπέτεια; Θέλουμε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ή θέλουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;» σήκωσε τους τόνους οδεύοντας στο τέλος της ομιλίας του, όπου μάλλον από την έντονη φόρτιση έφτασε στο σημείο εν τη ρύμη του λόγου να τοποθετήσει τον Αλέξη Τσίπρα επικεφαλής… μίας κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας!

Τέλος, μετά από τα σφοδρά πυρά και τις υπαινικτικές αναφορές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση της στα θέματα Άμυνας, με υπονοούμενα ακόμα και για εθνική μειοδοσία, έκλεισε με μία ακόμα όψιμη έκκληση για «συνεννόηση». «Σας καλώ να αναθεωρήσετε τη στάση σας και να γυρίσετε στα έδρανα της βουλής. Είναι καιρός πια να ξεφύγετε από τη σκιά του παρελθόντος σας. Να αντιληφθείτε εσείς και οι συνοδοιπόροι σας ότι είμαστε αντίπαλοι, δεν είμαστε εχθροί. Η κοινωνία ζητάει από εμάς θέσεις και όχι κραυγές. Θέσεις κοστολογημένες» κατέληξε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter