Προετοιμάζεται το έδαφος για νέα έξοδο στις αγορές

Προετοιμάζεται το έδαφος για νέα έξοδο στις αγορές

Όλα τα σημάδια δείχνουν έξοδο της χώρας στις αγορές. Η απόδοση της δεκαετίας στα Ελληνικά ομόλογα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σχεδόν οκτώ ετών γράφοντας μπροστά τον αριθμό «3», όπερ σημαίνει ότι διαπραγματεύονται στις αγορές με απόδοση 3,8%.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά για πρώτη φορά από το 2008, συμβαδίζουν τα Ελληνικά ομόλογα με το Χρηματιστήριο και τις μετοχές καθώς αμφότερα μοιράζουν μεγάλες αποδόσεις. 

Μόνο σήμερα, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου ξεπερνάει τις 825 μονάδες καλύπτοντας σχεδόν όλη τη χασούρα από την επιβολή των capital controls 2,5 χρόνια πριν. Η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, κάτι που αναμένεται να επισφραγιστεί ακόμα περισσότερο την ερχόμενη Δευτέρα, αφού, εκτός απροόπτου, αναμένεται η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για να κλείσει τυπικά και η τρίτη αξιολόγηση. 

Τα καλά μηνύματα ήρθαν δύο μέρες πριν όταν κατά την έκδοση των εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, το επιτόκιο υποχώρησε από το 1,9% στο 1,6%. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περί το τέλος του μήνα η Ελλάδα θα δοκιμάσει αυτόνομα την τύχη της στις αγορές με την έκδοση ή επταετούς ή τριετούς διάρκειας ομολόγου, χωρίς να μπορεί να προβλέψει κανείς το ύψος του προς άντληση ποσού. Νωρίτερα, το Bloomberg έγραφε πως τα ελληνικά ομόλογα αναδείχθηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές επίδοσης για το 2017, με την τιμή να σημειώνει άνοδο στα επίπεδα του 60%.

Οι πέντε ελληνικοί τίτλοι, με λήξεις μεταξύ 2034 και 2042, έχουν με διαφορά την καλύτερη επίδοση μεταξύ των ομολόγων αναπτυγμένων αγορών, καθώς οι τιμές τους αυξήθηκαν φέτος από 59,3% έως 63,7%.

Ακόμη εάν ληφθούν υπόψη και οι αναδυόμενες αγορές, οι επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι αρκετά υψηλότερες από αυτές που κατέγραψαν τα ομόλογα του Μπελίζ και της Αργεντινής, οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν κατά 38,7% και 30% αντιστοίχως.

Από την άλλη, σύμφωνα με το ΑΠΕ, τα υψηλά κέρδη των ελληνικών ομολόγων έρχεται σε μία χρονιά κατά την οποία οι τιμές των ομολόγων των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας υποχώρησαν κατά 2,4% και 2,7% αντιστοίχως.

Το ράλι των ελληνικών ομολόγων στηρίχθηκε στο επιτυχές swap των ομολόγων του PSI, στην οριστική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στις 22 Ιανουαρίου 2018, τις προσδοκίες για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης στους πρώτους μήνες του νέου έτους. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter