Προφυλακίστηκαν οι Έλληνες στρατιωτικοί στην Τουρκία – “Θα επιστρέψουν σύντομα” καθησυχάζει η κυβέρνηση

Προφυλακίστηκαν οι Έλληνες στρατιωτικοί στην Τουρκία – “Θα επιστρέψουν σύντομα” καθησυχάζει η κυβέρνηση

Προφυλακίστηκαν, μέχρι να διεξαχθεί η δίκη τους, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, οι οποίοι πέρασαν, κατά λάθος, σε τουρκικό έδαφος, στον Έβρο.

Οι δύο στρατιωτικοί, ένας ανθυπολοχαγός του μηχανικού και ένας επαγγελματίας οπλίτης, εκτελούσαν περιπολία όταν, λόγω των καιρικών συνθηκών, αποπροσανατολίστηκαν και πέρασαν στην Τουρκία, όπου και συνελήφθησαν, σε δασική περιοχή, στις Καστανιές.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ πρόκειται για τους Άγγελο Μητρετώδη και  Δημήτρη Κουκλατζή.

Και οι δύο βρίσκονται στην Αδριανούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στην τουρκική δικαιοσύνη με τη μοναδική κατηγορία της παράνομης διείσδυσης σε απαγορευμένη περιοχή.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε καλό κλίμα διεξάγονται οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του θέματος, μεταξύ των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, Ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη και Στρατηγού Χουλούτ Ακάρ. 

«Αναμένουμε σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων στη χώρα μας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που υπήρξε σύλληψη πρέπει να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Παράλληλα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι το περιστατικό «προέκυψε από ένα λάθος» ενώ χαρακτήρισε «κατασκοπευτικά», «συνωμοσιολογικά» σενάρια «τα οποία δεν αξίζουν σχολιασμού» τα όσα γράφονται στον ελληνικό τύπο για δήθεν διασύνδεση του θέματος της σύλληψης το δύο Ελλήνων με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι πέρασαν στην Ελλάδα και ζήτησαν πολιτικό άσυλο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα.

Όπως ανέφερε νωρίτερα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του.

Το tweet του Δημήτρη Τζανακόπουλου:

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κος Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο Ομόλογό του κο Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο ελλήνων στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις

Από το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με τους δύο συλληφθέντες Έλληνες αξιωματικούς, τονίζει κυβερνητικός αξίωματούχους.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Κουβέλης: Οι δυο στρατιωτικοί θα βρίσκονται σύντομα πίσω στην Ελλάδα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμύνης, Φώτη Κουβέλη είχε σήμερα Παρασκευή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, προκειμένου να ενημερωθεί για το θέμα.

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από το Κομμουνιστικό Κόμμα, για το περιεχόμενο της τηλεφωνική επικοινωνίας, ο Φώτης Κουβέλης διαβεβαίωσε τον βουλευτή, ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο κ. Παφίλης ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε αυτοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα.

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ για το περιστατικό:

Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές.

Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.

Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter