Πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου με στόχο την ανάκαμψη της «ΑΥΓΗΣ»

Πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου με στόχο την ανάκαμψη της «ΑΥΓΗΣ»

Με φόντο την οικονομική αναδιάρθρωση της εφημερίδας «ΑΥΓΗ» τοποθετήθηκε ο Σύριζα, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει και τη δυνατότητα οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένων, με γνώμονα την μεγαλύτερη δυνατή εξασφάλιση τους. Αναφορές για την απόφαση αυτή υπήρξαν με έντονη κριτική και στις λίστες Πέτσα, κυρίως σε ό,τι σχετίζεται με τον τρόπο που ωφελήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ακόμα και πολύ μικρότερων μέσων, φιλικά προσκείμενων στην κυβέρνηση.

Βασική αιτία της εν λόγω κίνησης, είναι οι επιπτώσεις που η οικονομική κρίση δημιούργησε στον χώρο του Τύπου και η δυσχέρεια που εξακολουθεί να υφίσταται στην εφημερίδα σε καιρό πανδημίας, παρά το γεγονός ότι κατάφερε από το 1952 να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας με γνώμονα τη βέλτιστη ενημέρωση και την διατήρηση της πολυφωνίας.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Δεν είχε ποτέ προνομιακές διαφημιστικές απολαβές από δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, δεν έλαβε θαλασσοδάνεια με «αέρα» όπως άλλοι όμιλοι του ενημερωτικού χώρου, έλαβε ψίχουλα από τις «Λίστες Πέτσα» εν αντιθέσει με λαθρόβια μέσα ενημέρωσης που είναι εκλεκτά του σημερινού ενοίκου του Μαξίμου. Η πολυετής κρίση στον Τύπο, η αρχή της οποίας τοποθετείται ακόμα και πριν την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, επέφερε βαριά πλήγματα» στην εφημερίδα, η οποία «με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του κόσμου της Αριστεράς στάθηκε όρθια. Ωστόσο, τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μέσα στο περιβάλλον της πανδημίας, δημιουργούν εκ νέου συνθήκες οικονομικής ασφυξίας» και «για τους λόγους αυτούς, τίθεται σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα οικονομικής αναδιάρθρωσης της εφημερίδας, το οποίο περιλαμβάνει και τη δυνατότητα οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένων στην ΑΥΓΗ».

Ειδικότερα, σε σχέση με το μέλλον όσων πρόκειται να αποχωρήσουν, η τοποθέτηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει  ότι:

«Το πρόγραμμα έχει εθελοντικό χαρακτήρα και προβλέπει ένα σημαντικό οικονομικό κίνητρο για τους εργαζόμενους που θα επιλέξουν να ενταχθούν σε αυτό. Στόχος είναι οι οικειοθελώς αποχωρούντες να έχουν την μεγαλύτερη δυνατή εξασφάλιση. Για αυτό τον λόγο, άλλωστε, η ΑΥΓΗ επέλεξε να μην αξιοποιήσει ουδεμία από τις αντεργατικές προβλέψεις που πρόσφατα ψηφίστηκαν. Το πρόγραμμα απηχεί τον αναγκαίο σεβασμό στους εργαζόμενους και αναγνωρίζει την προσφορά τους στην εφημερίδα. Η επιτυχία του, θα κρίνει και την επιβίωση της».

«Η ΑΥΓΗ από το 1952 μάχεται για την ενημέρωση» και τονίζεται ότι «σε καιρούς δύσκολους για την κοινωνία και την χώρα στάθηκε όρθια, αναδεικνύοντας την πραγματικότητα, παλεύοντας για τα δίκαια του λαού από την θέση της Αριστεράς, πρωτοστατώντας στους κοινωνικούς αγώνες». «Για να παραμείνει όρθια χρειάστηκαν αγώνες και θυσίες. ‘Αντεξε σε χαλεπούς καιρούς και απέκρουσε τις επιθέσεις εναντίον της, ενώ μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας της από τη Χούντα, επανήλθε συμμετέχοντας από την πλευρά της στους αγώνες για την κοινωνική δικαιοσύνη. Η ΑΥΓΗ, η εφημερίδα της Αριστεράς, πρέπει να μείνει ζωντανή και να ισχυροποιηθεί. Είναι ζήτημα πολυφωνίας, είναι ζήτημα δημοκρατίας».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter