Προγραμματισμένη η αυριανή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Προγραμματισμένη η αυριανή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Γιατί η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους στο Αιγαίο. Τι φοβάται.

Εύλογα ερωτηματικά έχει προκαλέσει ο συνδυασμός της τουρκικής προκλητικότητας από το πρωί στο Αιγαίο με τις χθεσινές δηλώσεις τόσο του ΥΠΕΘΑ Πάνου Καμμένου, όσο και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη αλλά και της αυριανής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα.

Ωστόσο, ανώτατες πηγές του Ελληνικού ΥΠΕΞ σημειώνουν στο documentonews.gr ότι η αυριανή συνεδρίαση δεν ήταν έκτακτη αλλά προγραμματισμένη και θα είναι η τελευταία πριν τελειώσει το 2018.

Αντικείμενό της θα είναι κυρίως το Κυπριακό ως θέμα εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού από την Τουρκία αλλά και το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να «εκμεταλλεύεται» τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού.

Να θυμίσουμε βέβαια ότι την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Κύπριος πρόεδρος Τάσος Αναστασιάδης βρίσκονται στο Ισραήλ στη Μπερ Σέβα, για την 5η τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ, όπου όπως όλα δείχνουν οι τρεις χώρες κατέληξαν σε συμφωνία (στην οποία περιέχονται σημαντικές αναφορές και στο θέμα της ασφάλειας των υποδομών) για τον αγωγό EastMed, όπου θα μεταφέρει στην Κεντρική Ευρώπη το φυσικό αέριο από το κοίτασμα Λεβιάθαν στη Ν.Α. Μεσόγειο και συγκεκριμένα στο Ισραήλ. Η συμφωνία, αφού πρώτα εγκριθεί από την Ε.Ε., αναμένεται να υπογραφεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2019. Όλα τα παραπάνω βέβαια διαδραματίζονται υπό τα βλέμματα των Αμερικανών και μόνο τυχαία δεν είναι η συμμετοχή στο σημερινό γεύμα των τριών ηγετών, του Πρέσβης των ΗΠΑ Ντέιβιντ Φρίντμαν.

Η τουρκική προκλητικότητα και το ενεργειακό στην Ν.Α. Μεσόγειο

Κατά πολλούς πίσω από την τουρκική προκλητικότητα κρύβεται η περιθωριοποίησή της στο ενεργειακό στη Ν.Α. Μεσόγειο και ο κάτι παραπάνω από ενεργός ρόλος τα τελευταία χρόνια της Ελλάδος και της Κύπρου με την τελευταία να επιχειρεί να μπει για τα καλά στο κλαμπ των παραγωγών χωρών και τη χώρα μας να καθίσταται ενεργειακός και διακομιστικός κόμβος στον διάδρομο προς την Κεντρική Ευρώπη.

Αυτό βέβαια απαιτεί αυξημένη εγρήγορση από την Ελλάδα αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει τις προκλήσεις της ειδικά στο Αιγαίο, οι οποίες πάντως δεν αναμένεται να «ανέβουν βαθμίδα» όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ανώτατο στέλεχος του ΥΠΕΘΑ.

Σε κάθε περίπτωση χθες το βράδυ στην Αθήνα η δήλωση, σε δημοσιογράφους στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, του ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, ότι «Εάν ανέβουν (Οι Τούρκοι) σε βραχονησίδα, θα την ισοπεδώσουμε. Κι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή, που την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση» εκλήφθηκε από πολλούς ως μήνυμα στη γειτονική χώρα και ως ένδειξη ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου «κάτι γνωρίζουν» ή «κάτι προσπαθούν να προλάβουν». Πολλώ δεν μάλλον όταν και ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος, με δήλωσή του από το Καστελόριζο, προειδοποίησε ότι «εκείνος που δεν θα σεβαστεί την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα θα συντριβεί».

Μάλιστα ο κ. Καμμένος προχώρησε ένα βήμα παραπάνω λέγοντας ότι «Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Καστελόριζου έχει ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία της πατρίδας μας. Εντός των επομένων μηνών, η ανακήρυξη της ΑΟΖ θα απελευθερώσει τη δυνατότητα απάντλησης του φυσικού αερίου για την πατρίδα μας, μεγάλων κοιτασμάτων που θα καλύψουν τις ανάγκες για τις επόμενες γενιές». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter