Πρώην πράκτορας υποστηρίζει πως η ισπανική ΕΥΠ γνώριζε για τη τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη το 2017

Πρώην πράκτορας υποστηρίζει πως η ισπανική ΕΥΠ γνώριζε για τη τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη το 2017

Οι δηλώσεις του εν αποστρατεία αξιωματούχου της ισπανικής αστυνομίας και επιχειρηματία, Χοσέ Μανουέλ Βιγιαρέχο, άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου στην Ισπανία, καθώς υποστηρίζουν ότι οι ισπανικές υπηρεσίες πληροφοριών γνώριζαν για την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη το 2017 προτού αυτή συμβεί και δεν έκαναν κάτι για να την αποτρέψουν.

Επίσης ο ίδιος επιβεβαίωσε την ύπαρξη της «επιχείρησης Καταλονία» που φέρεται να οργανώθηκε από την ισπανική αστυνομία το 2012 και στόχο είχε την ήττα του κινήματος ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Στη συγκεκριμένη τρομοκρατική επίθεση έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι ενώ και οι 6 τζιχαντιστές που συμμετείχαν στο χτύπημα σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά.

Ο Βιγιαρέχο δικάζεται για βαριές ποινικές υποθέσεις και κατηγορείται για διαφθορά και εκβιασμό, βρισκόμενος στην φυλακή από το 2017. Αν και ο ίδιος αντικρούει τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες είναι στημένες από τις υπηρεσίες πληροφοριών, παρότι υπάρχουν εκατοντάδες ώρες καταγεγραμμένων συνομιλιών με τα θύματά του.

Η El Pais σε δημοσίευμα της υποστηρίζει πως οι επίμαχες καταγγελίες αποτελούν μέρος της νομικής στρατηγικής του Βιγιαρέχο ώστε να συσκοτίσει την διαδικασία και να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, ενώ δεν παρουσιάστηκαν στοιχεία για την υποστήριξη των απόψεων του.

Αξίζει να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο μέρος του ισπανικού Τύπου σχολιάζει πως οι δηλώσεις του Βιγιαρέχο απηχούν τις δημοφιλείς θεωρίες συνωμοσίας για την Καταλονία που είναι διαδεδομένες στην Ισπανία.

Σε κάθε περίπτωση οι επίμαχες δηλώσεις που έκανε ήταν οι εξής: «Συνέχιζα να εργάζομαι για την CNI (σ.σ. Υπηρεσία Πληροφοριών) έως την τελευταία μέρα. Δούλεψα μαζί τους για να μαζέψω τα χάλια από την γνωστή επίθεση του Ιμάμη του Ριπόλ, που στο τέλος ήταν ένα σοβαρό λάθος του Σανζ Ρολντά, ο οποίος υπολόγισε λάθος τις συνέπειες μιας μικρής πράξης τρόμου στην Καταλονία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter