Πρώην συνεργάτιδα του Τραμπ θέτει υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ

Πρώην συνεργάτιδα του Τραμπ θέτει υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ

Η πρώην κυβερνήτρια της Νότιας Καρολίνας και πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι, ανακοίνωσε αυτή την Τρίτη ότι θα κατέβει στις προεδρικές εκλογές του 2024. Έτσι, γίνεται η πρώτη ανταγωνίστρια του Ντόναλντ Τραμπ για το χρίσμα του υποψηφίου στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ο οποίος όμως δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του, αλλά αναμένεται να το κάνει τις επόμενες εβδομάδες.

Έκκληση για αλλαγή

«Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν χάσει τη λαϊκή ψήφο σε εφτά από τις οχτώ τελευταίες προεδρικές εκλογές. Αυτό πρέπει να αλλάξει», λέει η πολιτικός σε βίντεο που ανήρτησε στο Twitter. 


Κεντρικό θέση στο μήνυμά της είχε το ζήτημα της ηλικίας των πολιτικών που πέρασαν από το αξίωμα του προέδρου, καθώς Τραμπ και Μπάιντεν βρίσκονταν και οι δύο στην όγδοη δεκαετία της ζωής τους όταν ανέλαβαν το πόστο τους. Η Χέιλι έχει συγκεντρώσει μια ομάδα για να εξερευνήσει μια πιθανή κάθοδο σε εκλογές για εβδομάδες, παρά τους προηγούμενους ισχυρισμούς ότι δεν θα ήταν υποψήφια εάν ο Τραμπ αποφάσιζε να ξεκινήσει την τρίτη του εκστρατεία για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου.

Μικρή απήχηση

Δημοσκόπηση της Morning Consult, δείχνει ότι ο Τραμπ υποστηρίζεται από το 47% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων, ενώ μόλις το 3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα επέλεγε τη Χέιλι. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, ο οποίος αναμένεται από πολλούς ότι θα συμμετάσχει στην κούρσα, έχει το 31% της υποστήριξης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ενώ ο πρώην αντιπρόεδρος του Τραμπ, Μάικ Πενς, ο οποίος επίσης υπαινίσσεται ότι θα θέσει υποψηφιότητα, έχει το 7% των ψήφων.

Μια από τις πιο ένθερμες Ρεπουμπλικάνους αντιπάλους του Τραμπ στη Βουλή των ΗΠΑ, η πρώην βουλευτής Λιζ Τσέινι, ισοβαθμεί με τη Χέιλι στο 3% των ψήφων. Κανένας από τους παραπάνω πολιτικούς, πλην της Χέιλι, δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του.

Πιθανή αμηχανία

Προς το παρόν, όμως, η Χέιλι είναι η μοναδική αντίπαλος του Τραμπ, φέρνοντάς την σε μια δυνητικά άβολη θέση καθώς άλλαξε τη στάση της απέναντι στον πρώην πρόεδρο μετά την εξέγερση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν ένας όχλος υποστηρικτών του προσπάθησε να εισβάλει στο δημόσιο κτίριο για να ακυρώσει τη διαδικασία επικύρωσης των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2020. 

Λίγο μετά την επίθεση, η Χέιλι είπε ότι ήταν «αηδιασμένη» από αυτό που είχε κάνει ο Τραμπ. Όμως, όπως και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι, επανήλθε σε μια πιο θετική άποψη για τον Τραμπ, ο οποίος παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής με ένα μεγάλο μέρος της βάσης του κόμματος.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter