Πρώην συνεργάτης Νετανιάχου: Προσπάθησε να «κλέψει» τα κρατικά ταμεία για προσωπικό όφελος

Άλλοτε έμπιστος βοηθός του τέως Ισραηλινού πρωθυπουργού κατέθεσε ξανά εναντίον του στη δίκη για απάτη, απιστία και δωροδοκία, που βρίσκεται σε εξέλιξη σε δικαστήριο της Ιερουσαλήμ.

Ο Νιρ Χέφετς, βασικός μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ισχυρίστηκε ότι ο πρώην πρωθυπουργός προσπάθησε «να ληστέψει τα κρατικά ταμεία για προσωπικές ανάγκες» σε δεκάδες περιπτώσεις.

Ο πρώην εκπρόσωπος της οικογένειας και έμπιστος του Νετανιάχου, είπε στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ ότι προσπάθησε να προειδοποιήσει τον τότε πρωθυπουργό ότι ξεπερνούσε τα όρια της νομιμότητας, ενώ ανέφερε ότι ο Νετανιάχου ήταν απρόθυμος να πληρώσει για οτιδήποτε από την τσέπη του.

Ο Χέφετς ανακρίθηκε για την περίοδο που οδήγησε στην απόφασή του να γίνει μάρτυρας και εξιστόρησε τη συνομιλία που είχε με τους ανακριτές.

«Είπα ότι ως κρατικός μάρτυρας, θα πληρώσω ένα αφόρητα βαρύ τίμημα, για παράδειγμα στο να με χαρακτηρίσουν ως «προδότη». Ήμουν ενήμερος για το τίμημα», είπε, προσθέτοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν πιέστηκα. Ήμουν σε διαπραγματεύσεις».

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη του πρόκειται να κρατήσει χρόνια. Ξεκίνησε με καθυστέρηση το 2020, την ώρα που το Ισραήλ βίωνε πολιτική κρίση, με τέσσερις επαναλαμβανόμενες εκλογές που κατέληξαν σε ήττα του Νετανιάχου και του κόμματός του στην Κνεσέτ.

Ο Νετανιάχου εγκαλείται αφενός πως αποδέχτηκε πολυτελή δώρα, εκτιμώμενης αξίας σχεδόν 175.000 ευρώ, από επιχειρηματίες, και αφετέρου πως ευνόησε σκανδαλωδώς μεγιστάνες ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, ζητώντας σε αντάλλαγμα θετική δημοσιογραφική κάλυψη.

Πιο συγκεκριμένα, κατηγορείται πως προσπάθησε να εξασφαλίσει ευνοϊκή μεταχείριση από τον δημοφιλή ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla, δίνοντας κυβερνητικές «χάρες» που εξασφάλισαν κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στο μεγάλο αφεντικό των ομίλων Bezeq και Walla, τον Σαούλ Ελοβιτς.

Ο τέως Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες εναντίον του, χαρακτηρίζοντάς τους ως «κυνήγι μαγισσών» από τους πολιτικούς του αντιπάλους, και ορκίστηκε να καθαρίσει το όνομά του.