Πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης για την «απάτη του αιώνα»

Πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης για την «απάτη του αιώνα»

Σε 10 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε την Πέμπτη ο πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs Roger Ng για το ρόλο του στο σκάνδαλο της 1MDB, ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς, δωροδοκίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που ξεκίνησε το 2009 στη Μαλαισία και θεωρείται μέχρι σήμερα ως η «απάτη του αιώνα».

Υπενθυμίζεται πως το σκάνδαλο αφορά τη λεηλασία το κρατικού επενδυτικού ταμείου Mubadala Development της Μαλαισίας στην προσπάθειά του Ng να εξασφαλίσει δισεκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες και μίζες που χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση πολυτελών πάρτι, επενδύσεις real estate αλλά και την χρηματοδότηση των γυρισμάτων της ταινίας «Ο Λύκος της Wall Street». Το σκάνδαλο διαφθοράς αφορούσε και τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ, τον οποίο ο Ng έπεισε να συνεργαστεί με το επενδυτικό ταμείο Mubadala Development. Ο νεαρός Ng πήρε στη συνέχεια τον έλεγχο του ταμείου και απέκτησε πρόσβαση σε έναν απεριόριστο πλούτο και καταχράστηκε εκατομμύρια δολάρια δημοσίου χρήματος με τα οποία χρηματοδοτούσε τα πάρτι του.

Το 2015, όταν αποκαλύφθηκε η απάτη, ο πρωθυπουργός της χώρας  Νατζίμπ Ραζάκ κατηγορήθηκε ότι διοχέτευσε περισσότερα από 700 εκατομμύρια δολάρια στους προσωπικούς του τραπεζικούς λογαριασμούς από την 1Malaysia Development Berhad. Το 2020 Δικαστήριο της Μαλαισίας έκρινε ένοχο για διαφθορά τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας καταδικάζοντάς τον σε κάθειρξη 12 ετών στην πρώτη δίκη που συνδέεται με το οικονομικό σκάνδαλο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο κρατικό ταμείο 1MDB. Παράλληλα, του επέβαλε πρόστιμο 49,40 εκατ. δολαρίων για κατηγορίες κατάχρησης εξουσίας.

Ο Roger Ng καταδικάστηκε τον περασμένο Απρίλιο από ένα δικαστήριο του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ στο Μπρούκλιν, αλλά συνεχίζει να αρνείται τις κατηγορίες ότι συνωμότησε για ξέπλυμα χρήματος και παραβίασε δύο νόμους κατά της δωροδοκίας.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι ο Ng και οι συνεργάτες του βοήθησαν το ταμείο της Μαλαισίας, γνωστό ως 1MDB, να συγκεντρώσει 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω πωλήσεων ομολόγων – μόνο για να αποσπάσουν περισσότερα από τα δύο τρίτα σε δωροδοκίες και να πλουτίσουν. Ο κατηγορούμενος ήλπιζε ότι θα αποφύγει τη φυλάκιση και θα του επιτραπεί να επιστρέψει στη Μαλαισία, όπου αντιμετωπίζει ξεχωριστή δίωξη. Οι δικηγόροι του είχαν υποστηρίξει ότι η φυλάκιση θα επιδείνωνε τη «σοβαρή κατάσταση ψυχικής υγείας του».

Πηγή: AP, Reuters, Bloomberg

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter