Πρώην βουλευτές στη Γερμανία στην υπηρεσία εταιρείας λόμπινγκ

Πρώην βουλευτές στη Γερμανία στην υπηρεσία εταιρείας λόμπινγκ

Καλά κρατεί το φαινόμενο των «περιστρεφόμενων θυρών» στη Γερμανία. Η εταιρεία λόμπινγκ Eutop έχει επιστρατεύσει την βοήθεια τουλάχιστον 13 πρώην βουλευτών από όλο το φάσμα της πολιτικής σκηνής: από Χριστιανοδημοκρατικό και το Σοσιαλιστικό κόμμα (CDU, SPD) μέχρι τους φιλελεύθερους του FDP και τους Πράσινους, για να προωθήσουν εταιρικά συμφέροντα. 

Αυτό έγινε γνωστό καθώς η Γερμανία πέρασε νόμο για ένα δημόσιο μητρώο για εταιρείες λόμπινγκ, σύμφωνα με τον οποίο όποιος χρησιμοποιείται τακτικά, μόνιμα ή επαγγελματικά στην προώθηση εταιρικών συμφερόντων πρέπει να καθιστά τις πληροφορίες για την δραστηριότητά του δημόσια διαθέσιμες. Η προθεσμία για την καταχώρηση στο μητρώο που έχει δώσει η γερμανική κυβέρνηση είναι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. 

Από τις αρχές Ιανουαρίου, περίπου 900 εταιρείες, όμιλοι και ενώσεις καθώς και 100 φυσικά πρόσωπα έχουν δηλωθεί. Βρίσκει κανείς τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας, την περίοδο 2010-2012, Κρίστιαν Βουλφ ως «επίσημο εκπρόσωπο» της γερμανικής Ένωσης Χορωδιών. Ωστόσο, στο μητρώο υπάρχουν και ενώσεις όπως η Γενική Συνομοσπονδία Ασφαλιστικών Εταιρειών, μια ένωση που μόνο το 2020 είχε ξοδέψει 15 εκατομμύρια ευρώ για λόμπινγκ.

Όμως εκεί που πέφτει το μάτι είναι στην Eutop, μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών λόμπινγκ. Η εταιρεία ανήκει στο βαυαρό επιχειρηματία Κλέμενς Γιοος, που είχε κάνει ένα πέρασμα και από τη νεολαία του CDU στα νιάτα του. Η εταιρεία αυτή είναι γνωστό ότι επιστρατεύει τις υπηρεσίες πρώην βουλευτών για τις υπηρεσίες της.

Δεκατρείς πρώην βουλευτές, μία εταιρεία λόμπινγκ

Τέσσερις από τους πρώην βουλευτές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Eutop ανήκουν στο CDU: τα πρώην μέλη της Ομοσπονδιακής Βουλής Λέο Ντάουτσενμπεργκ και Μαρτίνα Κρόγκμαν και τα πρώην μέλη του Ευρωκοινοβουλίου με το ίδιο κόμμα, Ντίετερ Λέμπερεχτ Κοχ και Καρλ Χάιντς Φλόρεντς. Επίσης, δύο πρώην βουλευτές του FDP και των Πρασίνων είναι στη λίστα: οι φιλελεύθεροι Αλεξάντερ  Αλβάρο και Μπγερν Ζένγκερ και οι πράσινοι Μάρκους Τρέσελ και Κριστίνε Σέελ.

Δε λείπουν και οι πρώην βουλευτές από το Σοσιαλιστικό κόμμα, καθώς πέντε από αυτούς έχουν δηλώσει ότι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην εταιρεία λόμπινγκ: ο πρώην ευρωβουλευτής Γιόσεφ Λάινεν και οι πρώην βουλευτές Ούβε Μπεκμάγερ, Χανς Ούλριχ Κρούγκερ, Ράινερ Σπίερινγκ Λούντβιχ Στίγκλερ και ο Ράινερ Βεντ, που βρίσκεται στο συμβουλευτικό τμήμα της εταιρείας.

Στο μητρώο, αρκετοί από τους πρώην κοινοβουλευτικούς αναφέρουν ως δραστηριότητα την «επαφή με την Ομοσπονδιακή Βουλή και την κυβέρνηση». Στην πλειονότητά τους έχουν δηλώσει ότι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως αυτοαπασχολούμενοι νομικοί σύμβουλοι, εκτός από δύο που έχουν τις δικές τους νομικές εταιρείες. 

Για ποιους δουλεύουν

Η κυριότερη λεπτομέρεια της δραστηριότητάς τους λείπει ωστόσο από το μητρώο: για ποιες εταιρείες κάνουν λόμπινγκ. Σχετικοί με το ζήτημα λένε ότι είναι στην διακριτική ευχέρεια της Eutop να δημοσιεύσει για ποιες εταιρείες έχει επιστρατεύσει τη βοήθεια των πρώην πολιτικών. Η εταιρεία δεν έχει ακόμα κάνει κάποια καταχώρηση στο μητρώο, και αν δεν το κάνει μέχρι την άλλη Δευτέρα, θα είναι αντιμέτωπη με πρόστιμα. 

Στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό μητρώο, το ευρωπαϊκό παρακλάδι της Eutop φαίνεται να χρησιμοποιείται από εταιρείες όπως ο γίγαντας της καπνοβιομηχανίας British American Tobacco. Επίσης, εταιρείες όπως η γερμανική εταιρεία μέσων μαζικής ενημέρωσης ProSiebensSat1 Media, ο όμιλος χημικών Bayer, η αλυσίδα λιανικής Edeka, η Deutsche Post και η Deutsche Telekom, ακόμη και η εταιρεία κατασκευής δεξαμενών Krauss-Maffei Wegmann βρίσκονται στο πελατολόγιό της.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter