Πρώην υπάλληλος της CIA καταδικάστηκε για διαρροή «εργαλείων» στο Wikileaks

Πρώην υπάλληλος της CIA καταδικάστηκε για διαρροή «εργαλείων» στο Wikileaks

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε την ενοχή πρώην υπαλλήλου της CIA για διαρροή εργαλείων κυβερνοκατασσκοπείας της υπηρεσίας πληροφοριών προς την ιστοσελίδα Wikileaks.

Πρόκειται για τον 33χρονο προγραμματιστή Τζόσουα Σόλτι, ο οποίος το 2017 άρχισε να συγκεντρώνει συλλογή εργαλείων πειρατείας, κακόβουλου λογισμικού, όπως ιοί, spyware και trojans, την οποία ονόμασε Vault 7 διαρρέοντάς τη στο Wikileaks.

Ο 33χρονος «καταδικάστηκε για μια από τις πιο επονείδιστες και επιζήμιες ενέργειες κατασκοπείας στην αμερικανική ιστορία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Ντέιμιαν Γουίλιαμς.

Το WikiLeaks άρχισε να δημοσιεύει τα 8.761 ντοκουμέντα τον Μάρτιο του 2017, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τη CIA και προσφέροντας σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες πειρατές τα ίδια εργαλεία που είχαν στη διάθεσή τους οι αμερικανοί κατάσκοποι. «H πηγή επιθυμεί να αρχίσει δημόσιος διάλογος για την ασφάλεια, τη δημιουργία, τη χρησιμοποίηση, την εξάπλωση και τον δημοκρατικό έλεγχο αυτών των κυβερνοόπλων», σχολίαζε τότε η συντακτική ομάδα του WikiLeaks.

Η εισαγγελική αρχή υποστήριξε ότι ο Σόλτι ήθελε απλά να εκδικηθεί τη CIA γιατί η διεύθυνσή της δεν έλαβε θέση σε διενέξεις που είχε με τους συνάδελφούς του κατά καιρούς. «Η απέχθεια προς την υπηρεσία τον οδήγησε στο να συγκεντρώσει μυστικά τα εν λόγω εργαλεία, διαρρέοντάς τα στο Wikileaks, γνωρίζοντας ότι οι παράπλευρες απώλειες της εκδίκησής του θα ήγειραν σημαντική απειλή για την ασφάλεια της χώρας», τονίζει ο εισαγγελέας Γουίλιαμς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποινικό ιστορικό του Σόλτι είναι βεβαρημένο καθώς το 2017 του είχαν απαγγελθεί μυστικά κατηγορίες διότι βρέθηκε μεγάλη συλλογή παιδοπορνογραφικού υλικού σε υπολογιστές του. Οι κατηγορίες σε βάρος του μετατράπηκαν κατόπιν στην κλοπή και τη μεταφορά απορρήτων πληροφοριών, δυνάμει της νομοθεσίας κατά της κατασκοπείας.

Το 2020, σώμα ενόρκων τον είχε κρίνει ένοχο για ψευδορκία, αλλά δεν κατάφερε να καταλήξει σε ετυμηγορία για τις άλλες κατηγορίες και η διαδικασία κηρύχθηκε άκυρη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter