Προϊστάμενοι με «γαλάζια» τερτίπια

Προϊστάμενοι με «γαλάζια» τερτίπια

Μια βαριά οσμή κομματοκρατίας αναδίδεται από το υπουργείο Εργασίας στο οποίο προΐσταται ο Κωστής Χατζηδάκης. Το ερώτημα που πλανιέται είναι τι δουλειά μπορεί να έχουν ένας μαθηματικός και ένας οικονομολόγος με την κοινωνική αλληλεγγύη; Πού βρίσκεται η απαιτούμενη εκ του νόμου συνάφεια σε διδακτορικά τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο; Μήπως τελικά τα Ειδικά Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ) αποφασίζουν όχι με βάση τους νόμους και τις εγκυκλίους, αλλά με τις επιταγές της κυβέρνησης Μητσοτάκη; Στην πράξη μήπως έχουμε την παλινόρθωση του κράτους της Δεξιάς και απαιτούνται «γαλάζια» κομματικά φρονήματα για να καταλάβει κάποιος θέση προϊσταμένου; Τελικά μήπως έχουν υπόσταση οι καταγγελίες της ΑΔΕΔΥ, που ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021 έχει επισημάνει ότι επιχειρείται η τοποθέτηση «γαλάζιων ημετέρων»;

Μπάρμπας στην Κορώνη;

Αν κάποιος διαβάσει τη διαδικασία επιλογής υποψηφίων της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα διαπιστώσει ότι οι δύο πρώτοι σε μόρια υποψήφιοι προσπερνούν τους υπολοίπους επειδή τα μέλη του 3ου ΕΙΣΕΠ μοριοδότησαν μη συναφείς τίτλους σπουδών. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να καταλάβουμε πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει στείλει την αξιοκρατία στο «πυρ το εξώτερον». Με βάση την προκήρυξη οικ.22007/22.04.2021 (ΑΔΑ: ΨΟΓΘ46ΜΤΛΚ-Ζ0Α) άνοιξε η διαδικασία για τη θέση της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Κατέθεσαν αίτηση για την κατάληψη της θέσης 31 δημόσιοι υπάλληλοι. Εκεί εισήλθε το 3ο ΕΙΣΕΠ, το οποίο ανέλαβε τη μοριοδότηση. Την πρώτη θέση κατέλαβε ο Αθανάσιος Σταυρόπουλος και τη δεύτερη θέση ο Ιωάννης Δενδρινός. Τα μέλη του 3ου ΕΙΣΕΠ έκαναν δεκτό ότι τα διδακτορικά των δύο υποψηφίων είναι συναφή με την κοινωνική αλληλεγγύη!

Ας δούμε τι διδακτορικά έχουν οι δύο πρώτοι (είναι κατανοητό ότι συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες επιλογής και στην πράξη έχουν ήδη από αυτό το στάδιο της προεπιλογής αποκλείσει τους υπόλοιπους 29):

• Για τον πρώτο τη τάξει μοριοδοτούμενο με 350 μόρια Αθ. Σταυρόπουλο η διδακτορική διατριβή του στον τομέα των Μαθηματικών της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τιτλοφορείται «Μη παραμετρική προσέγγιση σε πειραματικούς σχεδιασμούς: γενικευμένες μη παραμετρικές υποθέσεις σε ανισόβαρα F στατιστικά».

• Για τον δεύτερο μοριοδοτούμενο, επίσης με 350 μόρια, Ι. Δενδρινό, η διδακτορική διατριβή του στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου έχει τον τίτλο «Οι νέες μορφές απασχόλησης και οι επιλογές ευελιξίας των ελληνικών επιχειρήσεων: διερεύνηση των κινήτρων και πρακτικών ευελιξίας μέσω της χρήσης “εξωτερικής” εργασίας, σε επιλεγμένους κλάδους εντάσεως γνώσης». Οπως εύκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει, ουδεμία συνάφεια υφίσταται με την κοινωνική αλληλεγγύη. Με βάση το οργανόγραμμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η υπηρεσία ασχολείται με τους εξής τομείς: παιδική προστασία, καταπολέμηση της φτώχειας, άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένοι, κοινωνικές πολιτικές στέγασης, σχολικά γεύματα, μέτρα Covid-19.

Πώς είναι δυνατόν τα μέλη του 3ου ΕΙΣΕΠ να θεωρούν ότι αυτοί οι τίτλοι σπουδών έχουν συνάφεια με τα αντικείμενα με τα οποία ασχολείται η Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης; Γιατί παρακάμπτουν τη ΔΙΔΑΔ/Φ.35.56 /2750/οικ.2351 εγκύκλιο (15.02.2022) του υπουργείου Εσωτερικών που ρητά αναγράφει ότι απαιτείται συνάφεια πτυχίου για τη μοριοδότηση;

Τα προφίλ των δύο

Ποιοι είναι όμως οι δύο παρατύπως μοριοδοτούμενοι υποψήφιοι; Ο Αθ. Σταυρόπουλος είναι στέλεχος της ΕΛΣΤΑΤ. Η εμπειρία του αφορά αντικείμενα όπως ανάπτυξη και κατάρτιση οικονομικών δεικτών, κατάρτιση δημοσιονομικών λογαριασμών, σχεδιασμός και διενέργεια ερευνών. Ουδεμία σχέση υφίσταται με την κοινωνική αλληλεγγύη. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις σπουδές του. Εχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Στατιστική & Επιχειρησιακή Ερευνα στο Μαθηματικό Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδακτορική διατριβή στη Μη Παραμετρική Στατιστική Ανάλυση στο ΕΜΠ.

Οσο για τον Ι. Δενδρινό, εύκολα του αποδίδουμε τον τίτλο «κομματικός σύμβουλος της ΝΔ». Τελευταίο κομματικό του εύσημο ήταν η συμμετοχή στην επιτροπή αξιολόγησης των προγραμμάτων επιμόρφωσης επιστημόνων την άνοιξη του 2020. Αξιολόγησε δηλαδή ότι οι επιστήμονες της χώρας πρέπει να επιμορφωθούν μέσω «Σκόιλ Ελικικού», «Προσθέσεις και Ελέγχου Λοιμώχθηκαν», «Μέτζη του νέουκτη» κ.λπ. Πρόκειται για οικονομολόγο ο οποίος λαμβάνει θέσεις συμβούλου όποτε κυβερνά η ΝΔ. Το 2004-08 ήταν αποσπασμένος στο γραφείο του τότε διοικητή του ΟΑΕΔ Γιώργου Βερναδάκη. Ως σύμβουλος διοίκησης είχε συμμετοχή στην… επιτυχία να παρουσιάσει το 2009 ο ΟΑΕΔ έλλειμμα χρήσης 600 εκατ. ευρώ πρώτη φορά στα 55 τότε χρόνια λειτουργίας του. Ακολούθως η ανάληψη της εξουσίας το 2012 από τη ΝΔ τον φέρνει αποσπασμένο στο γραφείο του Γιάννη Βρούτση.

Τα «ανεξάρτητα» ΕΙΣΕΠ

Ηταν 10 Σεπτεμβρίου του περασμένου χρόνου όταν τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 4829. Στο άρθρο 28 η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε μια πονηρή διάταξη. Τροποποίησε το άρθρο 86 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα. Δόθηκε η δυνατότητα στο ΕΙΣΕΠ να συμμετέχει ο γενικός γραμματέας του οικείου υπουργείου αντί του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα. Η ΑΔΕΔΥ κατήγγειλε τη μεθόδευση αφού, όπως αναγραφόταν σε σχετική ανακοίνωση, το «επιτελικό κράτος» του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν φρόντισε να στελεχωθούν οι θέσεις των υπηρεσιακών γραμματέων. Τότε οι συνδικαλιστές των δημόσιων υπαλλήλων κατήγγειλαν ότι έχει στόχο τον έλεγχο των συμβουλίων επιλογής και την επιλογή «ημετέρων» στις θέσεις των προϊσταμένων γενικών διευθυντών, διευθυντών και προϊσταμένων στο δημόσιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter