Προκήρυξη εκλογών 2023: Όλα τα βήματα μέχρι τη διάλυση της Βουλής

Προκήρυξη εκλογών 2023: Όλα τα βήματα μέχρι τη διάλυση της Βουλής

Ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος κατά τη διάρκεια του σημερινού υπουργικού συμβουλίου στο βολικό γαϊτανάκι αοριστολογίας σε σχέση με την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, γεγονός που δρομολογεί μία σειρά από τις θεσμικές διαδικασίες έως ότου στηθούν οι κάλπες.

Καταρχάς, πρέπει να ολοκληρωθεί το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης. Πλην του ερανιστικού νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης που περιλαμβάνει τα μέτρα στήριξης για πληγέντες και οικογένειες θυμάτων στο δυστύχημα των Τεμπών, αλλά και του Κώδικα Μετανάστευσης που εισάγεται στην Ολομέλεια την Τετάρτη, απομένουν να εισαχθούν προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή επιπλέον τρία νομοσχέδια.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αφορά τους φαρμακευτικούς συλλόγους και ένα του ΥΠΟΙΚ που σχετίζεται με τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία από εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ το νομοθετικό έργο της παρούσας κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί με ένα ακόμα ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Η ημερομηνία ολοκλήρωσης του νομοθετικού έργου, λοιπόν, θα ολοκληρωθεί στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας και η διάλυση της Βουλής θα ανακοινωθεί μεταξύ του χρονικού διαστήματος από 24 έως 28 Απριλίου. Δηλαδή, δύο εβδομάδες μετά το Πάσχα, με το Μέγαρο Μαξίμου να δίνει ως πιθανότερη ημερομηνία διάλυσης της Βουλής τις 24 Απριλίου.

Ποια βήματα απαιτούνται

Η διάλυση της Βουλής προϋποθέτει να επισκεφθεί ο πρωθυπουργός την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσει την προκήρυξη των εκλογών, επικαλούμενος κάποιο σημαίνον ζήτημα ή γεγονός, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί και τυπικά ο τετραετής κυβερνητικός κύκλος. Εν συνεχεία, ο φρούραρχος της Βουλής θα θυροκολλήσει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης στο περιστύλιο της Βουλής.

Στο Π.Δ. θα αναγράφεται η ημερομηνία των εκλογών και η ημερομηνία σύγκλισης της νέας Βουλής προκειμένου να γίνει η απαιτούμενη ορκωμοσία, αλλά και η εκλογή του προεδρείου της Βουλής, κάτι που δεν εξαρτάται από την έκβαση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών.

Επίσης, το Π.Δ. θα ορίζει ότι οι εκλογές δεν μπορούν να γίνουν σε λιγότερο από 22 μέρες από την προκήρυξή τους προκειμένου να τηρηθούν οι σχετικές προθεσμίες για την κατάθεση των εκλογικών συνδυασμών και τις σχετικές εγκρίσεις από τον Άρειο Πάγο.

Να σημειωθεί ότι μετά την προκήρυξη των εκλογών και τη διάλυση της Βουλής αρχίζει η ισχύς των περιορισμών των υποψηφίων στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter