Πρόκληση χωρίς τέλος – Ο Ερντογάν έβγαλε τους χάρτες και προαναγγέλλει γεωτρήσεις μέχρι την Κρήτη

Πρόκληση χωρίς τέλος – Ο Ερντογάν έβγαλε τους χάρτες και προαναγγέλλει γεωτρήσεις μέχρι την Κρήτη

Τίποτα δε φαίνεται να φρενάρει τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος στην τηλεοπτική εκπομπή που βρέθηκε την Δευτέρα στο κρατικό TRT Haber. Αφού χαρακτήρισε «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης τονίζοντας ότι «η Ελλάδα θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα για τις πράξεις της», στη συνέχεια παρουσίασε έναν χάρτη με τις γεωτρήσεις να φτάνουν μέχρι σχεδόν την Κρήτη. 

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους παράλληλα ανέφερε πως «με βάση τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος, Ελλάδα και Ισραήλ δεν μπορούν να σχηματίσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου, χωρίς τη συναίνεση της Τουρκίας». 

Συμπλήρωσε δε πως η Τουρκία θα προμηθευτεί με ένα νέο πλοίο-γεωτρύπανο για να συνεχίσει τις ερευνητικές δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας πως θα επεκτείνει τις επιχειρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα ή σε διεθνή ύδατα. Σε αυτό το σημείο, ο Ταγίπ Ερντογάν έδειξε τον χάρτη στον οποίο η οριοθέτηση που έχει κάνει φτάνει μέχρι σχεδόν την… Κρήτη, έχοντας στην κατοχή του την μισή Μεσόγειο. 

Ο Τούρκος πρόεδρος εξήγησε αναλυτικά: «Αυτός ο χάρτης δείχνει ξεκάθαρα πολλά πράγματα. Εδώ γράφεται η ιστορία. Εντός και εκτός υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν, να το πούμε κι αυτό. Τώρα, κοιτάξτε. Εδώ είναι η Κρήτη… Και τα σύνορά μας, εδώ, όπως βλέπετε, υπάρχει ένα μπλοκ και αυτό το μπλοκ είναι το σημείο, όπου ενωνόμαστε με τη Λιβύη. Μέχρι εδώ (ανοιχτά της Κρήτης), ως Τουρκία θα κάνουμε άνετα τις γεωτρήσεις μας. Νότια θα κάνει και η Λιβύη τις δικές της γεωτρήσεις. Εκτός αυτού, κοιτάξτε.Τα σημεία H-G-F-E-D-C-B-A, η γραμμή που βλέπετε είναι τα όρια. Πριν δεν υπήρχαν δικά μας όρια. Αλλά τώρα όλη αυτή η υφαλοκρηπίδα πάνω από αυτή τη γραμμή ανήκει στην Τουρκία», εξήγησε ο παρουσιαστής Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν.

Παράλληλα, τόνισε πως με την Συμφωνία«η Ελλάδα δέθηκε χειροπόδαρα, κάτι που τους έχει τρελάνει». «Παρά τα δικαιώματα που είχαμε μας απειλούσαν όμως δεν υποχωρήσαμε. Με τη συμφωνία αυτή η Τουρκία έκανε χρήση των δικαιωμάτων της που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο και χάλασε το παιχνίδι όσων έκαναν μονομερείς κινήσεις. Τώρα θα μπορούμε να κάνουμε κοινές έρευνες στις περιοχές αυτές» πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, με αυτό το μνημόνιο η Τουρκία έδειξε ξεκάθαρα στη διεθνή κοινή γνώμη την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τα δικαιώματά της.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter