Προκλητική απάντηση Γεραπετρίτη στην ερώτηση Ραγκούση για τις μάσκες – αλεξίπτωτα (Video)

Προκλητική απάντηση Γεραπετρίτη στην ερώτηση Ραγκούση για τις μάσκες – αλεξίπτωτα (Video)

Αποποιήθηκε των ευθυνών για του φιάσκο με τις μάσκες , ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε απάντηση για τις μάσκες – αλεξίπτωτα, μετά από επίκαιρη ερώτηση του Γιάννη Ραγκούση, το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή.

Όπως ισχυρίστηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπάρχει δυσανάλογη αντίδραση, λέγοντας πως η δωρεάν μάσκα «έχει πρωτίστως συμβολικό χαρακτήρα» ενώ υποστήριξε πως η πλειοψηφία των μαθητών προσήλθαν στη τάξη με δική τους μάσκα. Ακόμα, επιτέθηκε στους μαθητές που έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις στα σχολεία κάνοντας λόγο για «καταδυνάστευση ταξικού χαρακτήρα» και «επιβολή της μειοψηφίας στην πλειοψηφία».

«Εγώ, κύριε Ραγκούση, αντιλαμβάνομαι πάντοτε την ευθύνη ως συλλογική. Η κυβέρνηση συλλογικά πιστώνεται τα θετικά και η κυβέρνηση συλλογικά χρεώνεται την αστοχία. Ποτέ, σε ό,τι με αφορά, δεν θα μετέφερα την ευθύνη σε άλλη κυβερνητική ή διοικητική μονάδα, πολλώ δε μάλλον δεν θα μετέφερα την ευθύνη σε μία υγειονομική επιτροπή, η οποία μας έχει στηρίξει όλο αυτό το διάστημα και πιστώνεται ένα μεγάλο κομμάτι τις επιτυχούς αντιμετώπισης του ιού», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Ραγκούσης, τόνισε; «Έχετε καταστεί ηθικά και πολιτικά οι αυτουργοί των καταλήψεων»και πρόσθεσε: «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη ΔΕΘ ανέφερε πως καταλήξαμε να είμαστε η χώρα με τα περισσότερα τετραγωνικά μέτρα μάσκας ανά μαθητή, αν δε ζητήσετε συγγνώμη για το φιάσκο θα είμαστε και η χώρα με τα περισσότερα τετραγωνικά μέτρα αλαζονείας και αμετροέπειας ανά Υπουργό».

Απευθυνόμενος στον κ. Γεραπετρίτη, ως Υπουργό της Κυβέρνησης που χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως ιστορική, είχαν την ευθύνη για την έγκαιρη προετοιμασία και διανομή των μασκών στην εκπαιδευτική κοινότητα. Και αυτό τεκμαίρεται διότι το είπε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην ΔΕΘ, παρακάμπτοντας ουσιαστικά τους αρμόδιους υπουργούς. Ήθελε κατ’ αυτόν τον τρόπο να πιστώσει στον εαυτό του την «προεξοφλημένη» επιτυχία της έγκαιρης διανομής μασκών. Ίσως δε μπορούσε να κρύψει και τη χαρά του διότι μέσα από ουσιαστικά απ’ευθείας αναθέσεις, κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, φιλικών συμφερόντων εταιρεία, άσχετη με το αντικείμενο, εταιρεία αλουμινίου, είχε πάρει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς.

«Είχαμε και αύξηση του ανώτατου αριθμού μαθητών στα δημοτικά σε σχέση με πέρυσι, παρά τις εισηγήσεις μελών της επιστημονικής επιτροπής του ΕΟΔΥ. 

Ο κ. Ραγκούσης απευθυνόμενος στον κ.Γεραπετρίτη, ως Υπουργό της Κυβέρνησης που χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως ιστορική, του υπενθύμισε πως ο ίδιος, το Μέγαρο Μαξίμου και ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός είχαν την ευθύνη για την έγκαιρη προετοιμασία και διανομή των μασκών στην εκπαιδευτική κοινότητα. Και αυτό τεκμαίρεται διότι το είπε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην ΔΕΘ, παρακάμπτοντας ουσιαστικά τους αρμόδιους υπουργούς. Ήθελε κατά αυτόν τον τρόπο να πιστώσει στον εαυτό του την «προεξοφλημένη» επιτυχία της έγκαιρης διανομής μασκών. Ίσως δε μπορούσε να κρύψει και τη χαρά του διότι μέσα από ουσιαστικά απ’ευθείας αναθέσεις, κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, φιλικών συμφερόντων εταιρεία, άσχετη με το αντικείμενο, εταιρεία αλουμινίου, είχε πάρει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς.

«Όλοι είδαμε το φιάσκο του δήθεν επιτελικού κράτους», τόνισε ο κ. Ραγκούσης και συμπλήρωσε πως, «είδαμε 6 εκατομμύρια ευρώ να πηγαίνουν ουσιαστικά χαμένα και κυρίως οι μάσκες-αλεξίπτωτα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Και τι είχε προηγηθεί; Τα σχολεία άνοιξαν με 20 χιλιάδες λιγότερους εκπαιδευτικούς ενώ είχαμε και αύξηση του ανώτατου αριθμού μαθητών στα δημοτικά σε σχέση με πέρυσι, παρά τις εισηγήσεις μελών της επιστημονικής επιτροπής του ΕΟΔΥ».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, συμπέρανε πως γι’ αυτό το λόγο φτάσαμε στις καταλήψεις σχολείων, λόγω της απώλειας εμπιστοσύνης των μαθητών στην κυβέρνηση.

«Να βρείτε το σθένος να πείτε μια συγγνώμη από τους πολίτες, από τους γονείς», κατέληξε ο κ. Ραγκούσης καλώντας τον κ. Γεραπετρίτη να μην ακολουθήσει το δρόμο των κ Πιερακάκη (ο οποίος διέπραξε μια κοινοβουλευτική λαθροχειρία) και Χαρδαλιά που τις προηγούμενες ημέρες επέδειξαν αλαζονική συμπεριφορά και αρνήθηκαν να ζητήσουν συγγνώμη.

Σύντομος ο χρόνος για να διανεμηθούν οι μάσκες στα σχολεία αλλά η κυβέρνηση τα κατάφερε, ήταν ουσιαστικά η απάντηση του Υπουργού Επικρατείας. «Η κυβέρνηση χρεώνεται την αστοχία» παραδέχτηκε ο κ. Γεραπετρίτης για να συνεχίσει πως «πράγματι στις μάσκες που απευθύνονταν σε παιδιά κάτω των 10 ετών υπήρξε μια μη απολύτως ευκρινής αποτύπωση των διαστάσεων […] με αποτέλεσμα να παραχθούν μάσκες σχετικώς δυσανάλογες για ορισμένα από τα παιδιά».

Στη δευτερολογία του ο κ. Ραγκούσης με αιχμηρό τρόπο απάντησε στον Υπουργό ότι η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει είναι η μόνη ευρωπαϊκή κυβέρνηση που διένειμε μάσκες-αλεξίπτωτα. «Η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτό καθ’ εαυτό το θέμα της μάσκας», συνέχισε ο ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για να επαναφέρει το ζήτημα της μη δημόσιας παραδοχής του λάθους από μεριάς του Υπουργού.

«Έχετε καταστεί ηθικά και πολιτικά οι αυτουργοί των καταλήψεων», είπε ο κ. Ραγκούσης. «Αυτές οι καταλήψεις είναι διαφορετικές. Οι καταλήψεις αυτές στο μυαλό των μαθητών δεν είναι όπλο διεκδίκησης, είναι είναι μέσο αυτοπροστασίας.

Όπως δηλαδή ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος έθεσε το δίλημμα «αυτοπροστασία ή καραντίνα».

Γιατί ενώ μέσα σε 6 μήνες πανδημίας είχαμε 776 κρούσματα σε μαθητές, μέσα σε δύο εβδομάδες είχαμε 365 κρούσματα. Επίσης έχουμε ήδη 150 τάξεις σε σχολεία είναι κλειστά λόγω των επιλογών σας», ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και συνέχισε: «μακάρι σε λίγες εβδομάδες να μην είναι περισσότερα σχολεία κλειστά από κορωνοϊό από ότι τώρα από καταλήψεις»

Κάλεσε την κυβέρνηση να μην αντιμετωπίζει με αστυνομική λογική της μαθητικές καταλήψεις, όπως π.χ. έκανε στο Κερατσίνι ή στην Καβάλα όπου αστυνομικές δυνάμεις εστάλησαν να απειλήσουν μικρά παιδιά. «Οι μαθητές είναι εν δικαίω, εσείς είστε εν αδίκω», συμπέρανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για να καταλήξει: «Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη ΔΕΘ ανέφερε πως καταλήξαμε να είμαστε η χώρα με τα περισσότερα τετραγωνικά μέτρα μάσκας ανά μαθητή, αν δε ζητήσετε συγγνώμη για το φιάσκο θα είμαστε και η χώρα με τα περισσότερα τετραγωνικά μέτρα αλαζονείας και αμετροέπειας ανά Υπουργό».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter