Προκλητική δήλωση Ακσόι: Τα νησιά κοντά στην Ανατολία δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα

Προκλητική δήλωση Ακσόι: Τα νησιά κοντά στην Ανατολία δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα

Η Άγκυρα διατηρεί υψηλούς τους τόνους, απαντώντας με… αλαζονικό τρόπο στις ανακοινώσεις των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών μετά την άτυπη σύνοδο στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με την Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δικαίωμα «ούτε να επικρίνει, αλλά ούτε να ζητάει τον τερματισμό των ερευνών για υδρογονάνθρακες εντός της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας», με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να κατηγορεί την Αθήνα για «παράνομες ενέργειες», σημειώνοντας ότι έχει εντοπίσει «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις».

Ο Χαμί Ακσόι, μέσω της γραπτής του δήλωσης παρέθεσε για ακόμη μία φορά την πάγια θέση της τουρκικής πλευράς για την Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος ευθύνονται για τη δημιουργία εντάσεων στην περιοχή. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, απευθυνόμενος προς την ΕΕ, υπογράμμισε ότι:

«Η άνευ όρων στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο, υπό την πρόφαση της αλληλεγγύης και της ενότητας, αυξάνει περισσότερο τις εντάσεις», προχωρώντας στη συνέχεια στη γνωστή ρητορική των γειτόνων περί Καστελορίζου και υφαλοκρηπίδας.

«Η Ελλάδα δεν έχει αρχιπέλαγος. Ειδικά στο Καστελόριζο, κοντά στην Ανατολία το να έχει η Ελλάδα υφαλοκρηπίδα είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία, ενώ δίνει πάντα έμφαση στο διάλογο και τη διπλωματία, η υιοθέτηση της γλώσσας των κυρώσεων από την Ε.Ε. δεν βοηθάει στην επίλυση των προβλημάτων, ούτε στην περαιτέρω ενίσχυση της σταθερότητας της χώρας μας. Εάν η Ε.Ε. θέλει λύση στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να ενεργεί αμερόληπτα και να είναι ένας έντιμος μεσολαβητής».

Για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Χαμί Ακσόι ήταν κατηγορηματικός: «Δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια ρητορική όταν η Τουρκία τονίζει την ανάγκη του διαλόγου», καταλήγοντας: 

«Η Τουρκία παρά τις παράνομες συμμαχίες που δημιουργούνται εναντίον της, θα συνεχίσει να υποστηρίζει με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα της όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter