Προκλητικός ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Ορμπάν: Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό των δυνάμεων που υποστηρίζουν τους μετανάστες

Προκλητικός ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Ορμπάν: Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό των δυνάμεων που υποστηρίζουν τους μετανάστες

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν στηλίτευσε σήμερα τον «εκβιασμό» των φιλομεταναστευτικών δυνάμεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της χώρας του, σε μια επιθετική ομιλία που εκφώνησε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρησιμοποιεί το δικαίωμά του να ενεργοποιήσει τη λεγόμενη διαδικασία του άρθρου 7, ζητώντας από τα μέλη της ΕΕ να δράσουν για να αποτρέψουν “τον κίνδυνο σοβαρής παραβίασης των αξιών” της Ένωσης στην Ουγγαρία. Η διαδικασία αυτή είχε ενεργοποιηθεί και πέρσι σε βάρος της Πολωνίας, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η απόφαση θα ληφθεί αύριο με ψηφοφορία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός εμφανίστηκε μαχητικός στη σημερινή ομιλία του, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα του δεν θα υποκύψει στον “εκβιασμό”.

“Δεν θα δεχτώ να μας απειλούν οι φιλομεταναστευτικές δυνάμεις, να μας εκβιάζουν και να συκοφαντούν την Ουγγαρία με ψευδείς κατηγορίες” είπε απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές. Για να στηρίξει τα λεγόμενά του, η κυβέρνησή του έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο ένα “ενημερωτικό δελτίο” άνω των 100 σελίδων με το οποίο απαντά στις επικρίσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η έκθεση που είχε συντάξει για την Ουγγαρία η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Τζούντιθ Σαρτζεντίνι καταγράφει έναν μακρύ κατάλογο “ανησυχιών” που αφορούν την παραβίαση των ελευθεριών και των αξιών της ΕΕ από τη Βουδαπέστη σε βάρος του Τύπου, των πανεπιστημίων, των μειονοτήτων, των μεταναστών, αλλά και τη διαφθορά και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. “Θα αφήνατε μια κυβέρνηση να χλευάζει χωρίς συνέπειες τις αξίες στη βάση των οποίων οικοδομήθηκε η ΕΕ; Ή θα κάνετε κάτι ώστε οι αξίες αυτής της Ένωσης να μην είναι απλώς λέξεις γραμμένες σε ένα κομμάτι χαρτι;” ρωτά η Σαρτζεντίνι τους συναδέλφους της.

Ο Όρμπαν υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη έκθεση προσβάλλει “την τιμή της Ουγγαρίας και του ουγγρικού λαού”, και πρόσθεσε: “Οι ουγγρικές αποφάσεις λαμβάνονται από τους ψηφοφόρους”. Εκτίμησε εξάλλου ότι η χώρα του “τιμωρείται” επειδή είχε “διαφορετικό” όραμα όσον αφορά “τη χριστιανική φύση της Ευρώπης”, τον “ρόλο των εθνών”, ή ακόμη “τα μεταναστευτικά ζητήματα”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter