Προκλητική κάλυψη της κυβέρνησης στους εκατομμυριούχους και καταχρεωμένους υπουργούς

Προκλητική κάλυψη της κυβέρνησης στους εκατομμυριούχους και καταχρεωμένους υπουργούς

Στο απροσδιόριστο μέλλον στέλνει η κυβέρνηση την οποιαδήποτε πρωτοβουλία για τη διαφάνεια στα πόθεν έσχες των πολιτικών, και ειδικά των υπουργών της που εμφανίζονται ταυτόχρονα να χρωστούν περί τα 13 εκατ. ευρώ σε δάνεια την ώρα που εμφανίζονται να κατέχουν καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού.

Όπως κατέγραψαν τα ρεπορτάζ του Documento της Κυριακής, το μισό υπουργικό συμβούλιο, μαζί με τον πρωθυπουργό, εμφανίζεται να χρωστά σχεδόν 13 εκατ. ευρώ. Από τις δηλώσεις πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων που δόθηκαν στη δηµοσιότητα την Πέμπτη, προκύπτει ότι από τα συνολικά 59 µέλη της κυβέρνησης µόνο 17 δεν εµφανίζουν τραπεζικό δανεισµό, ενώ περίπου οι μισοί υπουργοί, μαζί φυσικά µε τον πρωθυπουργό, εµφανίζονται να χρωστούν 12,7 εκατ. ευρώ. Το ζήτημα τέθηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο από το documentonews.gr, με τον Γιάννη Οικονόμου να παραδέχεται μεν πως απαιτούνται «βελτιώσεις» στη διαδικασία υποβολής πόθεν έσχες, αποφεύγοντας όμως την όποια κυβερνητική παρέμβαση, παρότι έχει ήδη κατατεθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία από την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Mετά τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων πόθεν έσχες, οι δανειακές υποχρεώσεις στελεχών της κυβέρνησης αγγίζουν τα 13 εκατ. ευρώ, ενώ εμφανίζονται εκατομμύρια καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού και αρκετοί να διάγουν πολυτελή βίο. Τι θα πράξει η κυβέρνηση ώστε να απαντηθούν τα ερωτήματα του κόσμου για τις ρυθμίσεις και την ικανοποίηση των δανείων των υπουργών και να μην υπάρχει αμφιβολία προνομιακής μεταχείρισης από τις τράπεζες» ήταν η ερώτηση που υπέβαλε το documentonews.gr στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με τον ίδιο να επιχειρεί να συσκοτίσει τα στοιχεία, υποστηρίζοντας πως μεγάλο δανεισμό και καταθέσεις έχουν «πολλά άτομα από το πολιτικό προσωπικό», την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία αφορά τους γαλάζιους βουλευτές και υπουργούς, αλλά και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Διαβάστε περισσότερα: Εκατομμυριούχοι και οφειλέτες οι υπουργοί του Κυριάκου

«Από τις δηλώσεις πόθεν έσχες που γίνονται έτσι όπως ορίζεται η διαδικασία του πόθεν έσχες, προκύπτουν ότι πολλά άτομα από το πολιτικό προσωπικό έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, και ακίνητα και δάνεια, από όλα τα δάνεια. Από εκεί και πέρα, η διαδικασία του πόθεν έσχες είναι αυτή, είναι σαφές ότι χρειάζονται βελτιώσεις σε ότι αφορά τη διαδικασία του πόθεν έσχες για να γίνει πιο ουσιαστική» παραδέχτηκε ο Γ. Οικονόμου, συμπληρώνοντας ακολούθως πως η κυβέρνηση «είναι έτοιμη» να εξετάσει βελτιωτικές αλλαγές, στέλνοντας όμως μια τέτοια εξέλιξη στο μακρινό μέλλον.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εξετάσει πιθανές βελτιώσεις προς την κατεύθυνση αυτή που θα συνέβαλαν στη δημιουργία καλύτερης εικόνας της κοινής γνώμης για τον οικονομικό βίο και την περιουσιακή κατάσταση των πολιτικών προσώπων. Αυτό όμως μπορεί να γίνει κατόπιν μιας έτσι πολύ ενδελεχούς εξέτασης του καθεστώτος που ισχύει για το πόθεν έσχες, εν ευθέτω χρόνω» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας την απροθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η περίπτωση του πρωθυπουργικού ζεύγους, με Κυριάκο Μητσοτάκη και Μαρέβα Γκραμπόβσκι να αποτελούν τους πρώτους διδάξαντες αφού εµφανίζουν υπόλοιπο οφειλοµένων 1.295.928,89 ευρώ. Στα βήµατα του πρωθυπουργικού ζεύγους κινούνται όµως και οι υπουργοί, οι οποίοι εµφανίζονται να χρωστούν πάνω από 11 εκατ. ευρώ. Πρώτοι στη σχετική λίστα είναι ο υπουργός Κλιµατικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης µε χρέη 1.535.751 ευρώ, ο υπουργός Ναυτιλίας και νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης µε χρέη 1.234.271 ευρώ και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης µε χρέη 1.037.238,38 ευρώ.

Ακολουθούν ο υφυπουργός αρµόδιος για τις δηµόσιες επενδύσεις και το εταιρικό σύµφωνο για το πλαίσιο ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης µε χρέη µαζί µε τη σύζυγό του 913.000 ευρώ, ο υφυπουργός αρµόδιος για θέµατα µεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος µε χρέη 743.489,3 ευρώ, ο πρώην υπουργός Γεωργίας Σπήλιος Λιβανός µε χρέη 739.132,53 ευρώ και ο υπουργός ∆ικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας µε χρέη 730.247,43 ευρώ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter