Προκλητική μεθόδευση σε βάρος Κουφοντίνα – Η δίωξη που παραμένει στο «συρτάρι» για να του κόβουν τις άδειες

Προκλητική μεθόδευση σε βάρος Κουφοντίνα – Η δίωξη που παραμένει στο «συρτάρι» για να του κόβουν τις άδειες

Με το πρόσχημα μιας ποινικής δίωξης που ασκήθηκε το 2019 σε βάρος του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο εισαγγελέας Λαμίας κρατά σε εκκρεμότητα το αίτημα για άδεια που έχει υποβάλει εδώ και τρεις μήνες.

Όπως μεταδίδει το eksegersi.gr, πρόκειται για μία «στημένη και άνευ ποινικού περιεχομένου» δίωξη που αν και έχει ασκηθεί την 1η Ιουλίου του 2019, ακόμη παραμένει στο συρτάρι ενός ανακριτικού τμήματος στον Πειραιά. Δηλαδή τρία σχεδόν χρόνια μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης και τεσσεράμισι σχεδόν χρόνια μετά την πράξη (Φλεβάρης 2018), δεν έχει καν ολοκληρωθεί η ανάκριση.

Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να κόβουν τις άδειες στον Κουφοντίνα με το πρόσχημα της υπάρχουσας ποινικής δίωξης σε βάρος του.

Στο μεταξύ, από τους 20 εναντίον των οποίων ασκήθηκε δίωξη (19 πολιτικοί κρατούμενοι και ο Γ. Πετρακάκος) οι 16 έχουν αποφυλακιστεί. Προηγουμένως πήραν και άδειες, χωρίς να χρησιμοποιηθεί αυτό το χαρτί σε βάρος τους. Μια ακόμη απόδειξη για το ότι κατασκευάστηκε αποκλειστικά για τον Κουφοντίνα.

Τα γεγονότα

Στις 24 Φλεβάρη του 2018, την ώρα που οι κρατούμενοι στον Κορυδαλλό βρίσκονταν ακόμα στα κελιά τους, τα ΕΚΑΜ εισέβαλαν στη Φυλακή και άρπαξαν τον πολιτικό κρατούμενο Ντίνο Γιαγτζόγλου, ο οποίος βρισκόταν σε απεργία πείνας, και τον μετήγαγαν με καθαρά γκανγκστερικό τρόπο. Αμέσως ξεκίνησε κινητοποίηση των συγκρατουμένων του, η οποία ολοκληρώθηκε σύντομα, μετά από συνάντησή τους με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Δικαιοσύνης Παύλο Δουλάμη, που έσπευσε αμέσως στον Κορυδαλλό και σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία δεσμεύτηκε προφορικά ότι ο Γιαγτζόγλου θα μεταφερθεί πάλι στον Κορυδαλλό (όπως και έγινε).

Ο Κουφοντίνας δεν είχε καμιά σχέση μ’ αυτή την κινητοποίηση, καθώς κρατούνταν σε άλλο κτίριο της Φυλακής (στο υπόγειο παράρτημα της ΣΤ’ πτέρυγας, κάτω από τις γυναικείες φυλακές). Μαζί με τους συγκρατουμένους του στον ίδιο χώρο, Κ. Γουρνά, Γ. Πετρακάκο και Γ. Πολύδωρο, άκουσαν για την κινητοποίηση από το ραδιόφωνο και εξέδωσαν μια σύντομη δήλωση συμπαράστασης, που δημοσιεύτηκε στο Indymedia όταν η κινητοποίηση στις ανδρικές φυλακές είχε τελειώσει ή βρισκόταν στο τέλος της.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, όμως, πίεζε να γίνει ποινική δικογραφία, έχοντας στο στόχαστρό της τον Δ. Κουφοντίνα. Η εισαγγελέας Μαρσιώνη, στην οποία ανατέθηκε η διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης, κάλεσε τον Δ. Κουφοντίνα να απαντήσει αν, «από κοινού και με πρόθεση» με τους συγκρατούμενούς του «παρείχε ψυχική συνδρομή και ενίσχυσε την ειλημμένη απόφαση» στους κρατούμενους που ανήκουν «στην ομάδα ΣΠΦ», προκειμένου να οργανώσουν εξέγερση στις φυλακές!

Η ίδια η φυλακή δεν αξιολόγησε το συμβάν ούτε ως πειθαρχικό παράπτωμα! Όπως προκύπτει από έγγραφα κατά το eksegersi.gr, στις 27 Φλεβάρη του 2018 η διεύθυνση της φυλακής διαβίβασε στο υπουργείο Δικαιοσύνης αναφορές δύο αρχιφυλάκων και τριών φυλάκων «σχετικά με διαμαρτυρία των κρατουμένων της Α, Β, Γ και Δ πτέρυγας του Καταστήματός μας» (σ.σ. ο Κουφοντίνας κρατούνταν στο παράρτημα της ΣΤ’ πτέρυγας, όπου δεν έγινε τίποτα). Στις αναφορές γίνεται λόγος για «γενικευμένη διαμαρτυρία» και για αντικείμενα που αφαιρέθηκαν από τους φύλακες «τα οποία επεστράφησαν λίγο αργότερα κατόπιν συνεννόησης».

Στις 2 Μάρτη του 2018, προσωπικά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (όχι κάποιος αντεισαγγελέας) έστειλε εντολή στη διευθύνουσα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά και της ζητούσε «όπως διενεργήσετε αυτοπροσώπως ή με κάποιον εισαγγελικό λειτουργό της υπηρεσίας σας, ποινική προκαταρκτική εξέταση για τη διακρίβωση τέλεσης ή μη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων πράξεων εντός του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού», επικαλούμενη δημοσιεύματα σε τέσσερις ιστοσελίδες (tovima,gr, matrix24.gr, capital.gr και news247.gr).

Στις 5 Μάρτη του 2018, ο εισαγγελέας επόπτης στις φυλακές Κορυδαλλού Δ. Σαββαΐδης ζήτησε από τη διεύθυνση της Φυλακής συμπληρωματική αναφορά, «προκειμένου, ει δυνατόν, να διευκρινισθεί ονομαστικά και συγκεκριμένα ποιοι εκ των κρατουμένων των ανωτέρω πτερύγων βγήκαν από αυτές αν και όφειλαν να συμμορφωθούν στις νόμιμες εντολές των υπευθύνων του καταστήματος». Η φυλακή απέστειλε συμπληρωματικές αναφορές, στις οποίες όλοι οι φύλακες αναφέρουν ότι ο αριθμός των κρατούμενων που κινητοποιήθηκαν ήταν μεγάλος και δεν μπορούν να αναγνωρίσουν κανέναν κρατούμενο.

Η εισαγγελέας Μαρσιώνη, που είχε διατελέσει και επόπτρια στον Κορυδαλλό (ήταν αυτή που έκοψε για τελευταία φορά τότε την άδεια του Κουφοντίνα), πήρε ένορκες καταθέσεις από τουλάχιστον 11 αρχιφύλακες και φύλακες. Ολοι αποδραματοποίησαν τα γεγονότα και δήλωσαν πως δεν μπορούν να αναγνωρίσουν κανέναν κρατούμενο από τους πάρα πολλούς που κινητοποιήθηκαν. Η εισαγγελέας επέμενε να ρωτάει αν οι κρατούμενοι ήταν αναρχικοί, αν ανήκουν στη ΣΠΦ κι αν οι φύλακες αναγνωρίζουν κάποιον από τους Ασπιώτη, Πολίτη, Μιχαηλίδη, Σακκά, Σεϊσίδη, Σταμπούλο, που είχαν κάνει δήλωση αλληλεγγύης στην απεργία πείνας του Γιαγτζόγλου. Οι φύλακες δεν αναγνώρισαν κανέναν.

Ο αρχιφύλακας Λ.Β. κατέθεσε χαρακτηριστικά ότι οι κρατούμενοι πήραν κάποια κλειδιά «και τρεις ασυρμάτους (CB) τους οποίους επέστρεψαν όταν γύρισαν στις πτέρυγές τους πριν φθάσει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου (…) Οι κρατούμενοι συμμορφώθηκαν, επέστρεψαν στις πτέρυγές τους περιμένοντας τον εκπρόσωπο του Υπουργείου». Όσο για τις υποτιθέμενες φθορές κατέθεσε: «Γύρισαν μια κάμερα προς τα επάνω για να μην καταγράφει και την άλλη κάμερα την ξεβίδωσαν, κατά συνέπεια δεν προκλήθηκαν φθορές ούτε στις κάμερες ή σε κάποιο άλλο αντικείμενο».

Ιδιαίτερη σημασία έχει η κατάθεση του εκπροσώπου του υπουργείου. Ο γενικός διευθυντής Π. Δουλάμης είναι ένας υπηρεσιακός παράγοντας με μεγάλη πείρα από φυλακές. Το 2009, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας τον τοποθέτησε διευθυντή στον Κορυδαλλό και στην ανακοίνωση του διορισμού του τόνιζε ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια της υπαλληλικής σταδιοδρομίας του κ. Δουλάμη, δεν του έχει επιβληθεί ποτέ πειθαρχική ποινή και δεν υπάρχει εις βάρος του καμία πειθαρχική εκκρεμότητα».

Ο γενικός διευθυντής Π. Δουλάμης, στην κατάθεσή του, περιέγραψε τη μετάβασή του στον Κορυδαλλό, όπου οι δύο αρχιφύλακες και ο διευθυντής τού έφεραν πολυπληθή ομάδα κρατουμένων, με τους οποίους συνομίλησε, ενώ αργότερα έφτασε και ο εισαγγελέας επόπτης Α. Σπηλιώτης. Κατέθεσε ότι βρήκαν σημείο συμφωνίας για την επαναμεταγωγή του Γιαγτζόγλου στον Κορυδαλλό, δήλωσε ότι δε γνωρίζει αν έγιναν ζημιές και πως αρμόδια για τυχόν παραπτώματα είναι η διοίκηση της Φυλακής και ότι δεν ζήτησε τα ονόματα των κρατούμενων, ούτε γνωρίζει κάποιον από όσους του ονομάτισε η εισαγγελέας που έκανε την προκαταρκτική εξέταση. Ούτε δραματοποιήσεις, ούτε αναφορές σε εξεγέρσεις, αλλά μεταφορά ενός πνεύματος συζήτησης του ίδιου με δεκάδες κρατούμενους, η οποία μάλιστα κατέληξε σε συμφωνία.

Παρά ταύτα, για μια υπόθεση που έπρεπε να τεθεί αμέσως στο αρχείο, η εισαγγελέας ζήτησε ανωμοτί καταθέσεις από μια σειρά πολιτικούς κρατούμενους (και μόνον απ’ αυτούς), με προφανή στόχο να τους καταστήσει κατηγορούμενους. Κι ας μην περιέγραψαν κανένα αδίκημα στις καταθέσεις τους οι υπεύθυνοι της φυλακής και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Δικαιοσύνης!

Ο Κουφοντίνας, ο Γουρνάς, ο Πετρακάκος, ο Πολύδωρος έτσι κι αλλιώς δεν κολλούσαν σ’ αυτή την υπόθεση. Κρατούνταν, όπως προειπώθηκε, σε άλλο κτίριο (στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών), δεν είχαν καμιά φυσική επαφή με τις πτέρυγες των ανδρικών φυλακών και δεν συμμετείχαν στην κινητοποίηση, την οποία πληροφορήθηκαν αργότερα. Κανένας δεν ονομάτισε τους ίδιους ή έστω την πτέρυγα όπου κρατούνταν. Αυτοί μια ανακοίνωση συμπαράστασης εξέδωσαν, η οποία μάλιστα δημοσιεύτηκε όταν η κινητοποίηση των κρατούμενων είχε λήξει ή κόντευε να λήξει!

Ο Κουφοντίνας και οι άλλοι τρεις τότε συγκρατούμενοί του δεν ήξεραν ότι τα ΕΚΑΜ θα εισβάλουν χαράματα και θα αρπάξουν τον απεργό πείνας Γιαγτζόγλου, ώστε να μπορεί κανείς να τους προσάψει κατηγορία συμμετοχής ή υποκίνησης ή έστω στήριξης -με οποιονδήποτε τρόπο- της κινητοποίησης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter