Προκλητικός ο Μητσοτάκης βλέπει… «εξοργιστική κομματική εργαλειοποίηση» του εγκλήματος στα Τέμπη

Προκλητικός ο Μητσοτάκης βλέπει… «εξοργιστική κομματική εργαλειοποίηση» του εγκλήματος στα Τέμπη

Στην εκδήλωση της Καθημερινής με τίτλο «Μεταπολίτευση. 50 χρόνια μετά» μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις όταν μίλησε για το έγκλημα στα Τέμπη, κάνοντας λόγο για «εξοργιστική κομματική εργαλειοποίηση» της τραγωδίας.

Σε ερώτηση για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και την οργή της κοινωνίας ο πρωθυπουργός απάντησε ότι αυτή είναι πλήρως δικαιολογημένη και τόνισε: «Δεν υπήρξε για μένα προσωπικά πιο δύσκολη στιγμή από τα Τέμπη. Για λόγους που όλοι μπορείτε να αντιληφθείτε και γιατί πράγματι εκεί συσσωρεύτηκαν όλες οι κακές πλευρές του τρόπου λειτουργίας του κράτους. Και βέβαια τις τελικές απαντήσεις για την απόδοση ευθυνών μπορεί να δώσει μόνον η Δικαιοσύνη. Νομίζω ότι η δικαιοσύνη έχει μια βαριά ευθύνη και πιστεύω ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Στα Τέμπη συγκρούστηκαν ανθρώπινα λάθη με χρονιές παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και ιδίως των σιδηροδρόμων, που όλοι γνωρίζαμε ότι ήταν το πιο προβληματικό κομμάτι των ελληνικών παλιών δημόσιων οργανισμών». Εν συνεχεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επετέθη κατά όλων όσοι εννοούν να εργαλειοποιούν τη συγκεκριμένη τραγωδία λέγοντας χαρακτηριστικά: «η κομματική εργαλειοποίηση αυτής της τραγωδίας είναι εξοργιστική. Λυπάμαι που το λέω έτσι. Είχαμε κι άλλες τραγωδίες στο παρελθόν με νεκρούς και με ευθύνες του κρατικού μηχανισμού. Δεν διανοήθηκα ποτέ να τις εργαλειοποιήσω με αυτόν τον τρόπο για πρόσκαιρα κομματικά οφέλη. Ας πάρουμε όλοι μία απόσταση από τα τεκταινόμενα για να αφήσουμε την Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να της έχουμε εμπιστοσύνη».

Μητσοτάκης: Πρώιμος λαϊκιστής ο Ανδρέας Παπανδρέου – Πρότυπο μου ο Ελευθέριος Βενιζέλος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης αξιολόγησε τις μεγάλες προσωπικότητες που έχουν στιγματίσει τη συγκεκριμένη περίοδο.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός στο «δίπολο» μεταξύ Ανδρέα Παπανδρέου-Κωνσταντίνου Καραμανλή, ανέφερε ότι ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός της μεταπολίτευσης, καθώς «είναι ο άνθρωπος που μας έβαλε στην ΕΟΚ» και έδειξε τον δυτικό προσανατολισμό της χώρας.

Σε ότι αφορά τον Ανδρέα Παπανδρέου ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι « ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν χαρισματικός, αλλά ευθύνεται για το γεγονός ότι η δημοσιονομική κατάσταση ξέφυγε την δεκαετία του 80΄. Καλλιέργησε μία νοοτροπία, όπου έδωσε μεγαλύτερη βάση στα δικαιώματα και όχι στις υποχρεώσεις».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «ο πρώιμος λαϊκισμός που καλλιέργησε» ο Παπανδρέου κόστισε την χώρα. Επίσης, τόνισε ότι αναγνωρίζει στον Ανδρέα Παπανδρέου τις αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο και τη συγκρότηση του ΕΣΥ.

Ανέτοιμη η κοινωνία για τις αλλαγές του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις αρχές του 90’

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για την περίοδο που κυβερνούσε ο πατέρας του (1990-1993), σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις απέτυχαν τότε, διότι δεν ήταν έτοιμη η κοινωνία, ενώ όπως συμπλήρωσε, ότι υπήρχε «οργανωμένη αντιπολίτευση».

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πολιτικό του πρότυπο είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις-τομές στην σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter