Προκλητικός Σκέρτσος ξεπέρασε και τον Οικονόμου – Νέα επίθεση στους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα

Προκλητικός Σκέρτσος ξεπέρασε και τον Οικονόμου – Νέα επίθεση στους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα

Στα βήματα του προκατόχου του και ακόμα πιο προκλητικά κινήθηκε τελικά η πρώτη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου εξ ονόματος Μεγάρου Μαξίμου για την έκθεση των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου που κατατάσσει τη χώρα μας στη θέση 107, με τον Άκη Σκέρτσο, όχι μόνο να επαναλαμβάνει και εφέτος την επίθεση στον διεθνή οργανισμό ελευθεροτυπίας, αλλά να προχωράει σε μία ακόμα παρελκυστική ανακοίνωση, η οποία συνδυάζει από «ΣΥΡΙΖΑ Channel» μέχρι το μπλόκο Κασιδιάρη.

«Ασχολούμαστε με αυτή την κατάταξη, παρά την εμφανή έλλειψη στοιχειώδους αξιοπιστίας στα κριτήρια αξιολόγησης, διότι η ελευθερία του Τύπου είναι πολύ σοβαρό αγαθό δημοκρατίας ώστε να το αφήνεις σε «ρεπόρτερ χωρίς σύνορα», που αντίθετα με τον τίτλο τους ζουν μέσα σε κλειστά σύνορα ιδεών» καταλήγει το υστερόγραφο της αντίδρασης του Άκη Σκέρτσου στην έκθεση των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου του 2023, η οποία κατατάσσει και πάλι τη χώρα μας στον πάτο των Βαλκανίων, της Ευρώπης και του κόσμου.

Σημειώνεται πως στην κατάταξη, η Ελλάδα για μια ακόμη χρονιά παραμένει στον πάτο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Βαλκανίων σε ό,τι αφορά την ελευθερία των δημοσιογράφων λαμβάνοντας τη θέση 107 ανάμεσα σε 180 χώρες, γεγονός που επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του documentonews.gr και του koutipandoras.gr. Μάλιστα, η αμέσως επόμενη χώρα των Βαλκανίων που υπάρχει στη λίστα είναι η γειτονική μας Αλβανία που βρίσκεται όμως σε απόσταση 11 θέσεων, στη θέση 96 της παγκόσμιας κατάταξης.

«Κατά τους “Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα” η ελευθερία του Τύπου ανθεί σε στρατιωτικά και αυταρχικά καθεστώτα ή σε χώρες που σπαράσσονται από εμφύλιους πολέμους, όπως η Μπουρκίνα Φάσο που βρίσκεται στη θέση 58 της φετινής τους κατάταξης ως προς την ελευθερία του Τύπου, η Γουινέα που βρίσκεται στη θέση 85, η Σιέρα Λεόνε και η Γουινέα Μπισάου στις θέσεις 74 και 78 αντίστοιχα. Αντίθετα, κατά την ίδια οργάνωση, ο Τύπος «υποφέρει» στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες που έχουν βαθιά ριζωμένο τον σεβασμό στην ελευθερία και ανεξαρτησία των δημοσιογράφων, όπως η Ελλάδα την οποία κατατάσσει στη θέση 107 (!!!)» αναφέρει εισαγωγικά η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, πατώντας πλήρως στα βήματα του προκατόχου του, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος πριν από ακριβώς έναν χρόνο, στην περσινή έκθεση για την ελευθεροτυπία και τη θέση #108 της Ελλάδας, έλεγε ακριβώς τα ίδια πράγματα, όπως και οι ανακοινώσεις της Νέας Δημοκρατίας.

«Και μόνο η παρατήρηση πολλών άλλων χωρών που κατατάσσονται πάνω από την Ελλάδα δείχνει ξεκάθαρα ότι προβάλλεται μια άδικη και ψεύτικη εικόνα για την πραγματική κατάσταση όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, αλλοιώνοντας άδικα την εικόνα μιας δημοκρατικής ευρωπαϊκής χώρας» έγραφε για την περσινή έκθεση ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστηρίζοντας πως η έκθεση χρησιμοποιεί «προσβλητικά, αβάσιμα και δυσφημιστικά σχόλια», ενώ «αν και υπάρχει αριθμητικός δείκτης, δεν χρησιμοποιούνται αντικειμενικά, καθαρά καθορισμένα και μετρήσιμα κριτήρια».

Εφέτος, ο Α. Σκέρτσος κλιμάκωσε την επίθεση και τον παραλογισμό, εμπλέκοντας στην αντίδρασή του μία σειρά από άσχετα ζητήματα, στην προσπάθειά του να αποκρούσει την επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Τύπος και τα ΜΜΕ θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση αν είχε δημιουργηθεί το ΣΥΡΙΖΑ channel με τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα. Ευτυχώς το ανεξάρτητο ΕΣΡ αλλά και το ανώτατο ειδικό δικαστήριο είχαν διαφορετική άποψη και μας γλίτωσαν από τέτοιου τύπου «ελευθερία». Το να συγκρίνεται η Ελλάδα, όπου ακόμη και το ρυπαρό «Μακελειό» κυκλοφορεί ελεύθερα, με απολυταρχικά, σκοταδιστικά καθεστώτα, απλώς χαρακτηρίζει τους συντάκτες της έκθεσης» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που δεν έμεινε εκεί αλλά στη συνέχεια έριξε στην… εξίσωση ακόμα και το δικαστικό μπλόκο στον Κασιδιάρη, δίχως κανείς να καταλαβαίνει τι σχέση έχει το ναζιστικό μόρφωμα με την κατρακύλα που έχει συντελεστεί στην ελευθερία του Τύπου κατά τις ημέρες διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Σε αυτούς που ονειρεύονται, λοιπόν, απολυταρχικά καθεστώτα ως «παράδεισους» για την ελευθερία του Τύπου, ένα έχουμε να πούμε: Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι πάντα εύθραυστη και “δυστυχώς ποτέ δεν είναι αρκετή”. Γι’ αυτό και χρειάζεται συνεχή φροντίδα, μνήμη και αγώνες για να την προστατεύουμε από τους εχθρούς της. Όπως δηλαδή ο αγώνας που κερδίσαμε χθες, με απόντες τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, μετά την απόφαση με συντριπτική πλειοψηφία του Αρείου Πάγου να απαγορεύσει στην εγκληματική οργάνωση-κόμμα του Η. Κασιδιάρη να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών και την εκ νέου είσοδό του στη Βουλή» είναι η εκτενής αναφορά Σκέρτσου στο μπλόκο Κασιδιάρη.

Πάλι καλά που δεν επικαλέστηκε τις διακηρύξεις για την «επενδυτική βαθμίδα», την «ανάγκη αυτοδύναμης κυβέρνησης» ή την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. Μπορεί -βέβαια- και να το κάνει στο αυριανό μπρίφινγκ πολιτικών συντακτών.

Διαβάστε επίσης: Ελευθερία του Τύπου: «Καρφιά» από Politico για την 107η Ελλάδα του Μητσοτάκη – «Ξανά τελευταία στην ΕΕ»

Ελευθερία του Τύπου: Στην 107η θέση η Ελλάδα με χειρότερη βαθμολογία από το 2022 – Η έκθεση των RSF

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter