Προοδευτική λύση για την Ευρώπη και την Ελλάδα

Προοδευτική λύση για την Ευρώπη και την Ελλάδα

Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου συνιστούν κρίσιµη αναµέτρηση για το µέλλον της Ευρώπης. Η έλλειψη αξιοπιστίας, την οποία η παρούσα ευρωπαϊκή διακυβέρνηση ενίσχυσε µε τις πολιτικές της, την ατολµία της, την αφωνία της σε κρίσιµα ζητήµατα και την έλλειψη έγκαιρων και αποτελεσµατικών λύσεων στα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, τροφοδοτεί οπισθοδροµικές και ακροδεξιές δυνάµεις, που υποσκάπτουν τα θεµέλια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τους δηµοκρατικούς θεσµούς.

Η αδυναµία των Βρυξελλών απέναντι στην ανάγκη οριοθέτησης των µεγάλων κεφαλαίων και των αγορών, η ύφεση στην οικονοµία, ο αυξανόµενος πληθωρισµός και η ακρίβεια αυξάνουν την ανασφάλεια και ευνοούν την εύκολη ακροδεξιά δηµαγωγική ρητορεία.

Αντίστοιχη αδυναµία καταγράφεται στην επεξεργασία ενός βιώσιµου σχεδίου αντιµετώπισης της κλιµατικής κρίσης, τόσο στον τοµέα της περιβαλλοντικής προστασίας και της αντιµετώπισης των φυσικών καταστροφών όσο και της παραγωγής, όσον αφορά το κόστος της πράσινης µετάβασης. Ενα γεγονός που καταδείχθηκε από τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις, καθώς οι αγρότες αδυνατούν να αντέξουν το δυσβάσταχτο αυτό κόστος. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα, δηλαδή οι οµόλογοι του κ. Μητσοτάκη, έχει διαπιστωµένο έλλειµµα στην επείγουσα αντιµετώπιση της κλιµατικής κρίσης και έχει αυξηµένες ευθύνες, όπως αποκαλύπτει έρευνα για τις επιδόσεις των ευρωκοµµάτων. Σύµφωνα µε αυτή την έρευνα, που δηµοσιεύτηκε στις 15 Απριλίου και εξετάζει 30 σηµαντικά περιβαλλοντικά νοµοθετήµατα, οι Σοσιαλιστές και ∆ηµοκράτες βαθµολογούνται (µε άριστα το 100) µε 70, ενώ το ΕΛΚ µόλις µε 25.

Το πρόγραµµα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών εστιάζει στις καθηµερινές ανάγκες των πολιτών και των εργαζοµένων, σε µια Ευρώπη κοινωνική, προοδευτική και συµπεριληπτική, βασισµένη στις αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της εµπιστοσύνης.

Κύρια προτάγµατα στην ατζέντα των Σοσιαλιστών είναι οι πολιτικές για την προστασία της εργασίας και των κοινωνικών δικαιωµάτων, το ισότιµο δικαίωµα στην πρόσβαση στην υγεία και τη στέγαση για όλους, την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη µετάβαση, την ψηφιακή συµπερίληψη και τις ίσες ευκαιρίες, τη στρατηγική αυτονοµία της Ευρώπης ως παγκόσµιου παράγοντα επιρροής, την πάλη κατά της ακροδεξιάς και του φασισµού.

Η υπερβολική γραφειοκρατικοποίηση των Βρυξελλών έχει δηµιουργήσει χάσµατα και γεννά ανασφάλεια στους πολίτες. Αυτό ευνοεί δυνάµεις που αυτοπροβάλλονται ως θεµατοφύλακες των ιδανικών και της τάξης στην Ευρώπη και δηµιουργούν κυρίως φοβικά αντανακλαστικά, παρά αφυπνίζουν τους πολίτες, οι οποίοι θέλγονται από φαινόµενα λαϊκισµού και κρατικού αυταρχισµού.

Η µεγάλη συµµετοχή στις ευρωεκλογές του Ιουνίου θα αποτελέσει σηµαντικό παράγοντα για το µέλλον της Ευρώπης προκειµένου να αποτραπεί η άλωσή της από τις ακροδεξιές και λαϊκιστικές δυνάµεις. Η δηµοκρατία δεν είναι δεδοµένη και οι πολίτες µε την ψήφο τους καλούνται να υπερασπιστούν το κοινωνικό κράτος, το περιβάλλον και τους δηµοκρατικούς θεσµούς, ιδανικά πάνω στα οποία βασίστηκε το οικοδόµηµα της ΕΕ όλες αυτές τις δεκαετίες, από τις δυνάµεις που τα επιβουλεύονται.

Η δηµιουργία πολιτικού αναχώµατος απέναντι στην καθεστωτική αντίληψη της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, που δηµιουργεί αδιέξοδα στην οικονοµία, διευρύνει τις ανισότητες και πλήττει το κράτος δικαίου και τη λειτουργία των δηµοκρατικών θεσµών συνεργαζόµενη µε το ΕΛΚ, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ εγγυάται την προοπτική για υπεύθυνη προοδευτική λύση στα προβλήµατα της χώρας και για υπεύθυνη προοδευτική εναλλακτική διακυβέρνηση που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter