Προολυμπιακό μπάσκετ: Με Σλοβενία, Κροατία, Δομινικανή Δημοκρατία η Εθνική

Προολυμπιακό μπάσκετ: Με Σλοβενία, Κροατία, Δομινικανή Δημοκρατία η Εθνική
AP Photo/Yorgos Karahalis

Η Σλοβενία του Λούκα Ντόντσιτς θα είναι το υψηλότερο εμπόδιο της Εθνικής Ανδρών μπάσκετ στο Προολυμπιακό τουρνουά που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στο Φάληρο. Η «επίσημη αγαπημένη» θα πρέπει να αποκλείσει επίσης τις ισχυρές Δομινικανή Δημοκρατία και Κροατία, την υπολογίσιμη Νέα Ζηλανδία (την οποία αντιμετώπισε στο πρόσφατο Μουντομπάσκετ) και την αδύναμη Αίγυπτο.

Η Ελλάδα κληρώθηκε στον ίδιο αρχικό Όμιλο με τις Δομινικανή Δημοκρατία, Αίγυπτο. Οι δύο ομάδες που θα ξεχωρίσουν θα προκριθούν στα ημιτελικά και θα αναμετρηθούν «χιαστί» με τους δύο πρώτους του άλλου Ομίλου (Σλοβενία, Νέα Ζηλανδία, Κροατία). Οι νικητές των δύο ημιτελικών θα αναμετρηθούν στον τελικό, από τον οποίο θα αναδειχθεί στις 7 Ιουλίου ο νικητής του τουρνουά. Από κάθε Προολυμπιακό θα προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες μόνο μία ομάδα.

Μερικές ώρες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί επίσημα από τη FIBA ότι η Ελλάδα θα διοργανώσει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το ένα από τα τέσσερα Προολυμπιακά τουρνουά, ενώ τα υπόλοιπα θα διεξαχθούν στις Λετονία (Ρίγα), Πουέρτο Ρίκο (Σαν Χουάν) και Ισπανία (Βαλένθια). Απορρίφθηκαν τέσσερις υποψηφιότητες: Λιθουανία, Πολωνία, Μαυροβούνιο, Αίγυπτος.

Στο τουρνουά της Βαλένθια, η Ισπανία θα υποδεχθεί τις Πολωνία, Φινλανδία, Λίβανο, Ανγκόλα, Μπαχάμες.

Στη Ρίγα, η Λετονία θα παίξει με τις Βραζιλία, Γεωργία, Μαυροβούνιο, Φιλιππίνες, Καμερούν.

Στο Σαν Χουάν, το Πουέρτο Ρίκο θα αντιμετωπίσει τις Λιθουανία, Ιταλία, Μεξικό, Ακτή Ελεφαντοστού, Μπαχρέιν.

Τα Προολυμπιακά τουρνουά θα διεξαχθούν στις 2-7 Ιουλίου του ερχόμενου έτους και το συνολικό κόστος της διοργάνωσης στην Ελλάδα, μαζί με τα χρήματα που πληρώθηκαν στη FIBA για το χρίσμα, υπολογίζεται σε 2,7 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτά τα έργα ανακαίνισης του ΣΕΦ.

Τα υπόλοιπα εισιτήρια για το Παρίσι, εκτός της διοργανώτριας Γαλλίας, έχουν ήδη εξασφαλίσει η πρωταθλήτρια Κόσμου Γερμανία και η φιναλίστ του Μουντομπάσκετ Σερβία, οι δύο «μονομάχοι» του μικρού τελικού της Μανίλα ΗΠΑ και Καναδάς, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και το Νότιο Σουδάν, από όπου κατάγεται ο «οικοδεσπότης» της σημερινής κλήρωσης, άλλοτε άσος του ΝΒΑ Λούοκ Ντενγκ.

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα ανάψει στο Παρίσι στις 26 του ίδιου μήνα, ενώ οι Αγώνες θα ολοκληρωθούν στις 11 Αυγούστου 2024. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ μετράει ήδη 15 χρόνια από την τελευταία Ολυμπιακή συμμετοχή της (Πεκίνο 2008). Είχε παίξει επίσης το 1996 στην Ατλάντα και το 2004 στην Αθήνα. Και στις τρεις διοργανώσεις έφτασε μέχρι τα προημιτελικά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter