Προπόνηση στη ζέστη: Καίτε περισσότερο λίπος ή μήπως όχι;

Προπόνηση στη ζέστη: Καίτε περισσότερο λίπος ή μήπως όχι;

Η εποχή και το κλίμα είναι προφανές πως επηρεάζουν τον τρόπο που κάνετε προπόνηση: άλλο να τρέχετε μέσα στον ζεστό και μερικές φορές γεμάτο υγρασία καιρό του καλοκαιριού και άλλο τον Οκτώβρη.

Στην προπόνηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μπορεί να αισθανθείτε ότι ο καιρός σας αναγκάζει να αυξήσετε την προσπάθειά σας και να μειώσετε τη συνολική σας απόδοση.

Σημαίνει όμως αυτό ότι καίτε και περισσότερες θερμίδες στη ζέστη;

Σίγουρα ένα δεκάλεπτο τρέξιμο μπορεί να φαίνεται πιο εύκολο σε ψυχρότερες καιρικές συνθήκες και πιο δύσκολο σε συνθήκες υψηλής θερμότητας και υγρασίας. Αλλάζει όμως η αναλογία των λιπών που καίτε; Αυξάνεται η ανάγκη σας για υδατάνθρακες;

Το μίγμα υδατανθράκων και λίπους

Ας επανεξετάσουμε κάποια βασικά. Γενικά, καίτε ένα μίγμα λίπους και υδατανθράκων όταν ασκείστε. Όσο πιο έντονη είναι η άσκηση, τόσο περισσότερο το εν λόγω μίγμα γεμίζει από υδατάνθρακες και τόσο λιγότερο από λίπος.

Επομένως, η προφανής απάντηση είναι ότι αφού η εκτέλεση ενός 10λεπτου δρομολογίου απαιτεί υψηλότερη ένταση σε θερμές συνθήκες απ΄ότι σε δροσερές συνθήκες, καίμε υψηλότερο ποσοστό υδατανθράκων στη θερμότητα.

Αλλά η θερμότητα επηρεάζει το σώμα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, οπότε πρέπει να ρωτήσουμε αν το «καύσιμο» που «προτιμά» να καίει το σώμα αλλάζουν σε συνθήκες ζέστης. Αποδεικνύεται ότι όντως αλλάζουν.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Applied Physiology, Nutrition and Metabolism» και η οποία πρόσφατα αναδημοσιεύτηκε από το runnersworld.com η άσκηση που γίνεται σε συνθήκες κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου αυξάνει την οξείδωση του γλυκογόνου των μυών και μειώνει την οξείδωση ολόκληρου του σωματικού λίπους σε σύγκριση με την ίδια άσκηση που εκτελείται στους 20 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό κάνει το φαινόμενο ακόμα πιο έντονο. Όχι μόνο η λειτουργία της θερμότητας αυξάνει την ένταση αλλά αυξάνει επίσης την αναλογία υδατάνθρακα προς λίπος ακόμη και στην ίδια ένταση.

Έτσι, μπορούμε να πούμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι η εκτέλεση μιας 10λεπτης άσκησης σε θερμό κλίμα καίει μεγαλύτερο ποσοστό υδατανθράκων και μικρότερο ποσοστό λίπους σε σχέση με τον ίδιο ρυθμό αλλά σε πιο δροσερές συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι εάν προγραμματίζετε μια μεγάλη πορεία σε θερμό περιβάλλον και υπολογίζετε τις ανάγκες σας σε υδατάνθρακες, ίσως θελήσετε να εξετάσετε μια μικρή αύξηση σε σύγκριση με το ποσοστό που καταναλώνετε σε πιο δροσερές συνθήκες.

Τι γίνεται όταν θέλετε να χάσετε βάρος;

Τι σημασία έχουν όμως όλα αυτά αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος; Θα πρέπει να ανησυχείτε για το ποσοστό λίπους έναντι των υδατανθράκων που καίτε ή μόνο για τους συνολικούς αριθμούς; Η εστίαση στην αναλογία είναι η πλάνη στην οποία βασίζεται η ιδέα ότι πρέπει να ασκείστε σε χαμηλή ένταση για να παραμείνετε στη «ζώνη καύσης λίπους». Βεβαίως, είναι αλήθεια ότι αν ανεβείτε σε ένα ποδήλατο γυμναστικής και κουνάτε αργά τα πόδια σας με μηδενική αντίσταση καίτε κυρίως λίπη, όπως και όταν περπατάτε για μισή ώρα.

Είναι προτιμότερο να γυμνάζεστε σε υψηλότερη ένταση ώστε να πετύχετε μικρότερη αναλογία ενός μεγαλύτερου συνόλου. Και όσο πιο fit γίνεστε, τόσο περισσότερο αυξάνεται η ικανότητα του σώματος σας να καίει λίπος και κατ’ επέκταση η ένταση με την οποία μεγιστοποιείται η καύση λίπους.

Συμπερασματικά, τυπικά μπορείτε να κάψετε περισσότερες θερμίδες σε συνθήκες θερμότητας ακριβώς επειδή γυμνάζεστε σε μεγαλύτερη ένταση αλλά ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε το λίπος σας είναι να γίνεται πιο fit.

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε υπερβολικά για τους μέγιστους ρυθμούς καύσης λίπους.

Πηγή: Runnfun

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter