Προπονητές στην… ηλεκτρική καρέκλα

Προπονητές στην… ηλεκτρική καρέκλα

Μόλις σε τέσσερις αγωνιστικές ισάριθμες ΠΑΕ άλλαξαν ήδη τεχνικό!

Ο,τι πιο αναλώσιμο στο ποδόσφαιρο είναι ο προπονητής! Ειδικά στην Ελλάδα, όπου οι παράγοντες δεν φημίζονται ούτε για την υπομονή τους ούτε για τους σχεδιασμούς τους, μεταγραφικούς και αγωνιστικούς, ούτε έχουν κάποιο όραμα πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, το πολύ εύκολο θύμα, που γιατρεύει πάσα νόσο και… αστοχία, είναι ο προπονητής. Διώχνουμε πολύ εύκολα τον κόουτς και όλα… διορθώνονται! Μέχρι να έρθει η σειρά του επόμενου.

Από τις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές ήδη τέσσερις ομάδες από τις 14 της Σούπερ Λίγκας έχουν αλλάξει προπονητή! Δείγμα της προχειρότητας και της ανοργανωσιάς που υπάρχουν, αφού ψωνίζουν μονίμως ό,τι πιο φτηνό βρεθεί στον δρόμο τους…

Βόλος, Λαμία, Αρης και Παναθηναϊκός αντικατέστησαν εκείνους με τους οποίους ξεκίνησαν από τον Αύγουστο την προετοιμασία για τη νέα σεζόν. Τσιώλης, Πετράκης, Ενινγκ και Πογιάτος αποχαιρέτησαν μέσα σε δυόμισι μήνες στη σεζόν. Σε κανένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα δεν θα βρείτε τέτοια ποσοστά…

Και για να δούμε το μέγεθος της ελαφρότητας με την οποία οι ομάδες διαχειρίζονται τους προπονητές, το Documento βρήκε και παραθέτει τις πιο γρήγορες απολύσεις τεχνικών, από… τρεις ώρες έως δύο το πολύ μήνες.

Το ρεκόρ

Σίγουρα το ρεκόρ της πιο γρήγορης απόλυσης ανήκει από το 2002 στον αείμνηστο Νίκο Αλέφαντο, που κατάφερε τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς να προσληφθεί από τον Φωστήρα και να απολυθεί μέσα σε τρεις ώρες!

Φέτος είχαμε τον Σάκη Τσιώλη, που προσλήφθηκε από τον ΝΠΣ Βόλος αλλά παραμονές έναρξης της λίγκας (30/8) οι δρόμοι τους χώρισαν για άγνωστους λόγους. Επισήμως ήταν κοινή συναινέσει διαζύγιο…

Μέσα στις τέσσερις αγωνιστικές του φετινού πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός έδιωξε τον Ισπανό Πογιάτος, έναν προπονητή χωρίς εμπειρίες, πίεση, άγχος κ.λπ., καθώς δεν έχει σταυρώσει νίκη. Στις ακαδημίες της Ρεάλ Μαδρίτης βρισκόταν και τον έφερε στην Ελλάδα για το… αγροτικό του ο τεχνικός διευθυντής του «τριφυλλιού» Τσάβι Ρόκα. Νέος τεχνικός πλέον ο Πολωνός Λάζλο Μπόλονι. Στον Αρη έδιωξαν τον Γερμανό Ενινγκ μετά την 1η αγωνιστική και τον αποκλεισμό της ομάδας από την Ευρώπη (ανέλαβε ο Ακης Μάντζιος), ενώ στη Λαμία επέστρεψε για τρίτη φορά ο Μπάμπης Τεννές αντί του Γιώργου Πετράκη, αφού η ομάδα της Φθιώτιδας μετράει μόνο ήττες. Εννοείται ότι έπεται και συνέχεια με άλλες ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας.

Στο παρελθόν όμως είχαμε δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις: Ο Ιταλός Μάριο Μπερέτα είχε καθίσει στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ μόλις 38 ημέρες, χωρίς να προλάβει να δώσει επίσημο παιχνίδι με τον «δικέφαλο». Εμεινε από τις 14 Ιουνίου έως τις 22 Ιουλίου του 2010.

Αλλοι προπονητές απολύθηκαν μετά την 1η αγωνιστική! Το 2007 προπονητής του ΠΑΟΚ ξεκίνησε ο Γιώργος Παράσχος, αλλά μετά την ήττα στην Ξάνθη ανέλαβε ο Φερνάντο Σάντος. Πιο πριν ο Αγγελος Αναστασιάδης τη σεζόν 2004-05 πρόλαβε να μείνει για δύο ματς. Τη σεζόν 2005-06 ο Νίκος Καραγεωργίου έκατσε κι αυτός σε δύο μόλις ματς. Μετά την 1η αγωνιστική απολύθηκε από τον Πανθρακικό τη σεζόν 2009-10 και ο Ρουμάνος Ιλιε Ντουμιτρέσκου.

Αντεξαν ένα δίμηνο

Πιο πολλοί ήταν εκείνοι που άντεξαν δύο μήνες. Το 2009, μετά τη 2η αγωνιστική, απολύθηκε ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Βολφ από την Ξάνθη. Το 2010 ο Γιώργος Παράσχος άντεξε 48 ημέρες και απολύθηκε από τους «ακρίτες» μετά την ήττα 3-0 από τη Λάρισα.

Προπονητές όμως έχει παράδοση να αλλάζει εύκολα και ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΛ Αλέξης Κούγιας. Μάλιστα το 2017-18 στον πάγκο της ΑΕΛ σε 30 παιχνίδια πρωταθλήματος κάθισαν πέντε προπονητές! Ο Ολλανδός Πάους (τρεις αγώνες), ο Βέλγος Ματάισεν (δύο αγώνες), ο Ηλίας Φυντάνης (17 αγώνες), ο Σέρβος Ντόστανιτς (τρεις αγώνες) και ο Σωτήρης Αντωνίου (πέντε αγώνες). Την επόμενη σεζόν ο Αντωνίου έμεινε μόνο για τέσσερα ματς, ενώ πέρσι ο Σέρβος Γκόρνταν Πέτριτς έφυγε προτού δώσει επίσημο παιχνίδι…

Το 2010 ο Πανιώνιος προσέλαβε τον Μίκαελ Στόρε που κάθισε στον πάγκο μόλις σε δύο παιχνίδια.

Τον Σεπτέμβριο του 2009 ο Τιμούρ Κετσπάγια αποτέλεσε παρελθόν από τον Ολυμπιακό καθώς μόλις τη 2η αγωνιστική ανακοινώθηκε η κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας τους. Προσωρινά ανέλαβε ο Μπάντοβιτς και στη συνέχεια ο Βραζιλιάνος Ζίκο, ο οποίος άντεξε… τέσσερις μήνες μέχρι να απολυθεί.

Για 52 ημέρες άντεξε στον «ερυθρόλευκο» πάγκο ο Γερμανός Εβαλντ Λίνεν το 2010, τον οποίο είχε προσλάβει ο Σωκράτης Κόκκαλης αλλά απέλυσε ο νέος τότε μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος δεν πήγε πίσω στις απότομες αλλαγές προπονητών. Ο Αντώνης Νικοπολίδης κάθισε για τέσσερα ματς το 2013, ο Βίκτορ Σάντσεθ για δύο ματς το 2016, ο Βασίλης Βούζας για τέσσερα παιχνίδια το 2017, στη συνέχεια ο Τάκης Λεμονής για επτά και στο ξεκίνημα του 2018 ο Ισπανός Οσκαρ Γκαρθία άντεξε μόλις… 88 ημέρες.

Μια από τα ίδια και ο Παναθηναϊκός. Το 2003 προπονητής ανέλαβε ο Φερνάντο Σάντος, αλλά ύστερα από τρεις αγώνες και ισάριθμες ήττες απολύθηκε! Τρία ματς πρόλαβε να καθίσει και ο Σουηδός Χανς Μπάκε το 2007.

Ομως ούτε η ΑΕΚ μένει πίσω αφού έχει αλλάξει δώδεκα φορές προπονητή σε επτά χρόνια (201320), αρκετοί εκ των οποίων κάθισαν από τέσσερα ματς μέχρι τρεις ή τέσσερις μήνες (Δέλλας, Πογέτ, Μανωλάς, Κετσπάγια, Μοράις, Χιμένεθ, Ουζουνίδης, Χιμένεθ, Κωστένογλου, Καρντόσο, Καρέρα).

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter