Προπόνηση δύναμης: Σε ποια σημεία βελτιώνει σημαντικά το τρέξιμό μας

Προπόνηση δύναμης: Σε ποια σημεία βελτιώνει σημαντικά το τρέξιμό μας

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο επιλέγουν το τρέξιμο ως την άσκηση που τους ταιριάζει. Αν είστε ένας από αυτούς τότε, είτε μόλις ξεκινήσατε να τρέχετε είτε είστε σε φάση που ετοιμάζεστε για έναν μαραθώνιο, πιθανότατα αναζητάτε τρόπους για να βελτιωθείτε.

Ενώ τα περισσότερα προγράμματα προπόνησης για δρομείς επικεντρώνονται κυρίως στην αύξηση του τρεξίματός σας, το να γίνετε καλύτερος δρομέας δεν έχει να κάνει μόνο με την διάνυση περισσότερων χιλιομέτρων. Στην πραγματικότητα, αυτό που πολλοί δρομείς δεν συνειδητοποιούν είναι ότι είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνεται και η προπόνηση δύναμης ως μέρος του προγράμματός σας. Να γιατί:

1. Βελτιώνει την απόδοση

Ένας βασικός παράγοντας στην απόδοση του τρεξίματος αντοχής είναι η οικονομία του τρεξίματος. Πρόκειται για την ποσότητα οξυγόνου που καταναλώνει το σώμα σας σε διαφορετικές ταχύτητες τρεξίματος. Η βελτίωση της οικονομίας τρεξίματος μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να τρέξουν μακρύτερα και γρηγορότερα. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι οι πιο οικονομικοί δρομείς είναι σε θέση να χρησιμοποιούν την ενέργειά τους πιο αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια των τρεξίματός τους.

Η προπόνηση δύναμης έχει αποδειχθεί σταθερά ότι βελτιώνει την οικονομία του τρεξίματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, όπως η άσκηση με βαριές αντιστάσεις (squats ή leg press) ή η πλειομετρική γυμναστική με το βάρος του σώματος (άλματα & πηδήματα), μπορεί να βελτιώσει τη χρήση της ελαστικής ενέργειας, που σημαίνει ότι βελτιώνετε τη δυνατότητα να προωθήσετε το σώμα σας προς τα εμπρός, μειώνοντας την ποσότητα της προσπάθειας που πρέπει να κάνουν στην πραγματικότητα οι μύες.

2. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού

Ένα μειονέκτημα του τρεξίματος είναι ότι συνοδεύεται από σχετικά υψηλό κίνδυνο τραυματισμών στα πόδια, τα πέλματα και τους αστραγάλους. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 40% των δρομέων υποφέρουν από έναν τραυματισμό κάθε χρόνο προπόνησης.

Αλλά η προπόνηση δύναμης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των τραυματισμών που βιώνουν οι δρομείς. Αυτό οφείλεται στις θετικές αλλαγές στην υγεία των μυών, των τενόντων και των οστών που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της προπόνησης δύναμης.

Η προπόνηση δύναμης μπορεί να βελτιώσει τη δύναμη των απαγωγών του ισχίου (οι οποίοι βοηθούν στην παροχή σταθερότητας κατά τη διάρκεια της κίνησης), γεγονός που μπορεί να μειώσει τις περιπτώσεις του συνδρόμου της λαγονοκνημιαίας ζώνης, ενός κοινού τραυματισμού στο γόνατο που προκαλείται από τη λαγονοκνημιαία ζώνη (η οποία εκτείνεται από το οστό της λεκάνης μέχρι το γόνατο) που τρίβεται πάνω στα οστά του ισχίου και του γόνατος. Η προπόνηση δύναμης μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της δύναμης του αστραγάλου, η οποία αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για τραυματισμούς του αχίλλειου τένοντα.

3. Βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο τρέχετε

Περίπου το 80% της ενέργειας που χρησιμοποιούμε όταν τρέχουμε πηγαίνει προς τη στήριξη του σωματικού μας βάρους και την προώθηση του σώματός μας προς τα εμπρός. Έτσι, αν ένας δρομέας μπορεί να μειώσει το ποσό που το κέντρο μάζας του (το σημείο ισορροπίας του σώματος) κινείται πάνω και κάτω (που ονομάζεται κατακόρυφη ταλάντωση) ενώ τρέχει, μπορεί να είναι πιο αποδοτικός.

Για να το καταλάβουμε αυτό, πρέπει να εξετάσουμε τους νόμους του Νεύτωνα για την κίνηση. Η βαρύτητα επιταχύνει τη μάζα του σώματός μας προς το κέντρο της γης και εμείς την αντιμετωπίζουμε εφαρμόζοντας μια ίση και αντίθετη δύναμη εναντίον της. Όσο περισσότερο χρόνο χρειαζόμαστε για να εφαρμόσουμε αυτή τη δύναμη, τόσο περισσότερο το κέντρο μάζας μας θα κινείται προς τα κάτω και επομένως τόσο περισσότερο χρόνο θα πρέπει το πόδι μας να βρίσκεται σε επαφή με το έδαφος σε κάθε βήμα που κάνουμε.

Αν έχουμε ισχυρότερους μύες και τένοντες, μπορούμε να μειώσουμε αυτή την κίνηση και να «αναπηδάμε» πιο εύκολα κάθε φορά που το πόδι μας έρχεται σε επαφή με το έδαφος.

Πηγή: runnfun.gr 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter