Προς αναζήτηση συμβιβασμού στη Γερμανία για το μεταναστευτικό

Προς αναζήτηση συμβιβασμού στη Γερμανία για το μεταναστευτικό

Η Βαυαρία δεν θέλει να διακινδυνεύσει τη σταθερότητα της γερμανικής κυβέρνησης, δήλωσε ο πρωθυπουργός του γερμανικού αυτού κρατιδίου Μάρκους Ζέντερ, προσθέτοντας πως ελπίζει ότι θα βρεθεί ένας συμβιβασμός με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στη διένεξη για τη μεταναστευτική πολιτική που μαίνεται στους κόλπους της συντηρητικής παράταξής της και απειλεί τον κυβερνητικό συνασπισμό της.

«Υπάρχουν πολλοί δυνατοί συμβιβασμοί, μερικούς από τους οποίους έχουμε προσφέρει κι εμείς, για να επιτευχθεί μια λύση και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και ελπίζουμε ότι αυτό εξακολουθεί να είναι δυνατό. Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: η σταθερότητα της κυβέρνησης δεν αμφισβητείται για μας», δήλωσε ο Ζέντερ σήμερα στη διάρκεια εκδήλωσης στο Πασάου.

Νέα προσπάθεια “συμφιλίωσης” 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και η πιο δεξιά πτέρυγα του κυβερνητικού της συνασπισμού συναντώνται ξανά σήμερα σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική, η οποία απειλεί τη γερμανική κυβέρνηση.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης είναι η πολιτική της Μέρκελ απέναντι στους αιτούντες άσυλο, την οποία οι Βαυαροί σύμμαχοί της της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) θέλουν να σκληρύνουν.

Ο πρόεδρος του CSU και ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ πρότεινε χθες να παραιτηθεί και από τις δύο ιδιότητές του στη διάρκεια μιας συνεδρίασης του κόμματος, η οποία διήρκησε 12 ώρες. Τελικά ανέστειλε την απόφασή του.

«Δήλωσα ότι θα θέσω και τις δύο ιδιότητές μου στη διάθεση (της καγκελαρίου) και θα εξακολουθήσω να το κάνω τις τρεις επόμενες ημέρες», επεσήμανε ο Ζέεχοφερ τη νύκτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

Στο μεταξύ συνομιλίες είναι προγραμματισμένες για σήμερα το απόγευμα σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ του CSU και του CDU της καγκελαρίου «με την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η διαφωνία αφορά την αντιμετώπιση των προσφύγων που φτάνουν στη Γερμανία αλλά έχουν καταγραφεί ήδη σε άλλη χώρα της ΕΕ. Ο Ζέεχοφερ θέλει να μην τους επιτρέπεται η είσοδος στο γερμανικό έδαφος, κάτι που αρνείται η Μέρκελ ώστε να μην δημιουργηθεί «ντόμινο» στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος του CSU πρόσφερε τρεις εναλλακτικές μιλώντας στα στελέχη του κόμματος: είτε να παρακάμψει τη Μέρκελ και να χρησιμοποιήσει το αξίωμά του ως υπουργός Εσωτερικών επιβάλλοντας τις επαναπροωθήσεις, κάτι που όμως θα οδηγήσει στην αποπομπή του και την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού, είτε να υποχωρήσει, είτε να παραιτηθεί. Προς το παρόν προκρίνεται η τρίτη λύση.

Όμως η παραίτηση Ζέεχοφερ ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη γερμανική κυβέρνηση. Το ερώτημα που θα τεθεί τότε είναι αν θα εγκαταλείψει και το κόμμα και την κυβέρνηση συνασπισμού. Αν συμβεί αυτό, η Μέρκελ δεν θα έχει πια την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Όμως το CSU μπορεί απλώς να αντικαταστήσει τον Ζέεχοφερ, οι σχέσεις του οποίου με τη Γερμανίδα καγκελάριο είναι τεταμένες, με κάποιον πιο συμβιβαστικό.

Η Μέρκελ από την πλευρά της επιμένει στις θέσεις της. Χθες το βράδυ στο Βερολίνο έλαβε σχεδόν ομόφωνα τη στήριξη των στελεχών του CDU να απορρίψει οποιαδήποτε «μονομερή» απόφαση για τους μετανάστες.

Η τελευταία αντιπαράθεση στο συντηρητικό στρατόπεδο ξέσπασε στα μέσα Ιουνίου όταν η καγκελάριος μπλόκαρε το σχέδιο του Ζέεχοφερ για τις επαναπροωθήσεις. Όμως στην πραγματικότητα η κρίση αυτή σοβεί από το 2015 όταν η Μέρκελ έλαβε την αμφιλεγόμενη απόφαση να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας στους εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο.

Όποιο κι να είναι το αποτέλεσμα αυτής της κυβερνητικής κρίσης, το βέβαιο είναι ότι η Μέρκελ θα είναι τελικά πολιτικά αποδυναμωμένη. Έπειτα από 13 χρόνια στην εξουσία πλέον αμφισβητείται ανοικτά στη Γερμανία για τη μεταναστευτική της πολιτική, ενώ συχνές είναι και οι επικρίσεις από το εξωτερικό, κυρίως από την ανατολική Ευρώπη και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η ενδοκυβερνητική κρίση

Η ενδοκυβερνητική σύγκρουση για το ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών στη Γερμανία οδεύει να μετατραπεί σε κυβερνητική κρίση, τρία χρόνια μετά την απόφαση που πήρε η καγκελάριος της χώρας Άγγελα Μέρκελ να άρει τις πύλες και η χώρα της να υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο.

Ποιες είναι οι αιτίες της σύγκρουσης;

Εκδηλώθηκε στα μέσα Ιουνίου, όταν ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, πρόεδρος του συντηρητικού βαυαρικού κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), είδε το σχέδιο που ήθελε να παρουσιάσει για την αυστηροποίηση της πολιτικής της χώρας ως προς το άσυλο να απορρίπτεται από την καγκελάριο Μέρκελ. Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης εναντιώνεται σε ένα από τα πιο εμβληματικά μέτρα που εισηγήθηκε ο υπουργός της: την προβλεπόμενη επαναπροώθηση στα γερμανικά σύνορα των μεταναστών και των προσφύγων που έχουν καταγραφεί ήδη σε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ. Η κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», που σχηματίστηκε έπειτα από πολλές δυσκολίες τον Μάρτιο, αποτελείται από το CSU, τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της καγκελαρίου και τους σοσιαλδημοκράτες.

Και γιατί αυτή η διαφωνία προκαλεί κυβερνητική κρίση;

Ο υπουργός δεν εννοεί να υποχωρήσει. Έδωσε τελεσίγραφο στην καγκελάριο: απείλησε να επιβάλει επαναπροωθήσεις στα σύνορα με υπουργικό διάταγμα στις αρχές Ιουλίου εάν δεν λαμβάνονταν ισοδύναμα, πολύ περιοριστικά, μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από την πλευρά της, η καγκελάριος αρνήθηκε να υποκύψει στην απαίτηση της επαναπροώθησης των μεταναστών και των προσφύγων, φοβούμενη ότι θα ακολουθούσε ντόμινο παρόμοιων κινήσεων σε όλη την Ευρώπη. Ο βαυαρός υπουργός θεωρεί ανεπαρκή τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απαιτεί να ληφθούν μέτρα σε εθνικό επίπεδο.

Αφορά η διένεξη μόνο τους μετανάστες και τους πρόσφυγες;

Τα αίτια είναι πολύ πιο βαθιά. Το βαυαρικό κόμμα, που υποστηρίζεται από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος της ίδιας της Μέρκελ, μοιάζει αποφασισμένο να ξεκαθαρίσει μια και καλή τους λογαριασμούς του με την καγκελάριο. Δεν έπαψε ποτέ να καταγγέλλει την απόφασή της να άρει τις πύλες το 2015 και να επιτρέψει να εισέλθουν στη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο το 2015. Αλλά, πέραν των μεταναστών, είναι η ίδια η Μέρκελ που βρίσκεται στο στόχαστρό του. Η CSU κρίνει εδώ και πολύ καιρό ότι μετακίνησε υπερβολικά, τα 13 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, τη συντηρητική παράταξη προς το κέντρο. Η γερμανική αριστερά από την άλλη καταγγέλλει ένα «πραξικόπημα της δεξιάς» στη Γερμανία. Πολλά γερμανικά ΜΜΕ ταυτόχρονα διακρίνουν στην επίθεση αυτή την έλευση του «Τραμπισμού» στη χώρα. Η CSU, η οποία τάσσεται υπέρ του δόγματος «πρώτα η Γερμανία» σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, εξεγείρεται επίσης εξαιτίας του ότι πλησιάζουν οι κρατιδιακές εκλογές στη Βαυαρία τον Οκτώβριο, όταν σύμφωνα με δημοσκοπήσεις ενδέχεται να απολέσει την απόλυτη πλειοψηφία της εξαιτίας της ανόδου της αντιμεταναστευτικής άκρας δεξιάς, του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Ποια είναι τα σενάρια για τη συνέχεια;

Αν δεν εξευρεθεί συμβιβασμός in extremis, το βαυαρικό κόμμα δεν θα έχει πλέον άλλες επιλογές παρά είτε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ή να περάσει στην επίθεση. Ο υπουργός Εσωτερικών θα μπορούσε να επιβάλλει τις επαναπροωθήσεις στα σύνορα με μονομερή του απόφαση. Αλλά η καγκελάριος στην περίπτωση αυτή θα καθαιρούσε τον υπουργό της, πράγμα που θα πυροδοτούσε την αποχώρηση της CSUαπό τον συνασπισμό και το τέλος της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», καθώς θα έχανε την πλειοψηφία των εδρών στην Μπούντεσταγκ, την ομοσπονδιακή κάτω Βουλή. Αυτό θα σήμαινε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Εκτός εάν η καγκελάριος κατάφερνε να παραμείνει στην εξουσία για κάποιο καιρό, επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας με συμμάχους μόνο τους σοσιαλδημοκράτες, ή επικεφαλής μιας πιο ευρείας κυβέρνησης με τη συμμετοχή των Πρασίνων.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;

Ο Ζεεχόφερ, ο οποίος μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του επιβεβαίωσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ότι εξέφρασε την πρόθεση να παραιτηθεί τόσο από το υπουργείο Εσωτερικών–ώστε να μην μπορέσει να τον καθαιρέσει η Μέρκελ, όπως φέρεται να είπε–όσο και απο την προεδρία της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, πρόκειται να έχει ακόμα μια συνάντηση με την καγκελάριο τις προσεχείς ώρες. Κατέστησε σαφές πως θέλει το θέμα να έχει τελειώσει μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες.

(ΑΠΕ ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter