Προς απόλυτη μονοφωνία το πάνε στην Ουγγαρία

Προς απόλυτη μονοφωνία το πάνε στην Ουγγαρία

Σήμα κινδύνου για το Klubrádió, τον τελευταίο εναπομείναντα ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμό στη χώρα

Ενα βήμα πιο κοντά στον στόχο της διαμόρφωσης ενός απόλυτα ελεγχόμενου μιντιακού πεδίου βρέθηκε η κυβέρνηση Ορμπάν, η οποία απειλεί με οριστικό λουκέτο τον τελευταίο ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμό της Ουγγαρίας, το Klubrádió. Το ραδιοφωνικό τοπίο κυριαρχείται από φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης με αποτέλεσμα οι συχνότητες έξω από τη Βουδαπέστη να μεταφέρουν πλέον αποκλειστικά φιλοκυβερνητικές ειδήσεις.

Το Klubrádió αποτελεί το τελευταίο ανεξάρτητο προπύργιο στον τομέα του ραδιοφώνου και γι’ αυτό βρέθηκε στο στόχαστρο του Βίκτορ Ορμπάν. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, το Συμβούλιο Μέσων της Ουγγαρίας, το οποίο ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα, απέρριψε την αίτηση του σταθμού για ανανέωση της άδειας λειτουργίας του με την αιτιολόγηση ότι έχει παραβιάσει επανειλημμένα τον ουγγρικό νόμο για τα ΜΜΕ.

Αυτή βέβαια δεν είναι η πρώτη απόπειρα φίμωσης του ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού, ο οποίος βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο. Το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της οριστικής εξαφάνισής του από τις ραδιοσυχνότητες έγινε όταν η κυβέρνηση περιόρισε αυθαίρετα τις συχνότητες στις οποίες εξέπεμπε ο σταθμός, αναγκάζοντάς τον να εκπέμπει μόνο στη Βουδαπέστη. Στη συνέχεια, όταν το 2011 έληξε η προηγούμενη άδεια λειτουργίας του, το Συμβούλιο Μέσων αρνήθηκε να την παρατείνει παρά τις τρεις δικαστικές αποφάσεις υπέρ του σταθμού. Χρειάστηκε μεγάλη εκστρατεία από χιλιάδες ακροατές προκειμένου το Klubrádió να επανέλθει στις συχνότητες το 2013.

Παρά το τεράστιο κύμα υποστήριξης, το μέλλον του σταθμού σήμερα κρέμεται από μια κλωστή. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου Μέσων, ο διαγωνισμός για τη συχνότητα του Klubrádió θα ανοίξει το επόμενο διάστημα και ο σταθμός θα πρέπει να διεκδικήσει εκ νέου το δικαίωμα να εκπέμπει. Στην περίπτωση που η αίτησή του απορριφθεί, θα αναγκαστεί να στραφεί αποκλειστικά στο διαδίκτυο.

Οπως είναι αναμενόμενο, η αυθαίρετη απόφαση του συμβουλίου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα. Σε δήλωσή του ο αναπληρωτής διευθυντής του International Press Institute Σκοτ Γκρίφεν τόνισε: «Η απόφαση για την απόρριψη της ανανέωσης της άδειας του Klubrádió δείχνει ότι ο Βίκτορ Ορμπάν ακολουθεί μια πορεία με στόχο να εξαλείψει όσα ανεξάρτητα Μέσα απομένουν στην Ουγγαρία. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ενωση ισχυρίζεται ότι η ελευθερία του Τύπου και ο θεμιτός ανταγωνισμός στην αγορά συγκαταλέγονται στις βασικές αξίες της, αλλά μέχρι στιγμής απέτυχε να υπερασπιστεί αυτές τις αξίες στην Ουγγαρία».

Πριν από λίγους μήνες περισσότεροι από 70 δημοσιογράφοι που εργάζονταν στον δικτυακό ενημερωτικό ιστότοπο index.hu αναγκάστηκαν να υποβάλουν την παραίτησή τους όταν η ιδιοκτησία του Μέσου πέρασε κατά το 50% στα χέρια ενός επιχειρηματία που πρόσκειται στην κυβέρνηση. Στο πλευρό των δημοσιογράφων, οι οποίοι σήμερα έχουν ιδρύσει νέο ανεξάρτητο ιστότοπο, το telex.hu, βρέθηκε πλήθος πολιτών το οποίο σε ένδειξη συμπαράστασης πραγματοποίησε πορεία διαμαρτυρίας προς το γραφείο του πρωθυπουργού προκειμένου να εκφράσει την έντονη αγανάκτησή του για τις διαρκείς κυβερνητικές επιθέσεις εναντίον της ελευθερίας έκφρασης των ΜΜΕ.

Φιλιππίνες: «Εφαγαν» συντάκτη που κάλυπτε ύποπτες εξορύξεις

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας βρήκε τον Φιλιππινέζο δημοσιογράφο Χόμπερτ «Πόλπογκ» Μπερκάσιο να οδηγεί αμέριμνα το μηχανάκι του. Λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του δύο άντρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα τον πυροβόλησαν τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Η δολοφονία του, σύμφωνα με πλήθος καταγγελιών, συνδέεται με πρόσφατα ρεπορτάζ και αποκαλύψεις του σχετικά με τις παράνομες εξορύξεις και αποψιλώσεις δασών στην περιοχή του. Τις μέρες πριν από τη δολοφονία του ο Μπερκάσιο είχε δημοσιεύσει αρκετές φωτογραφίες από φορτηγά χωρίς άδεια ή κατάλληλες πινακίδες κυκλοφορίας παρκαρισμένα κοντά σε ορυχείο. Η τελευταία του ανάρτηση στο Facebook, που δημοσιεύτηκε το βράδυ πριν από τον θάνατό του, έκανε πάλι αναφορά σε αυτές τις ενέργειες, προκαλώντας έτσι υποψίες ότι η δολοφονία του αποτέλεσε αντίποινα για το ρεπορτάζ του. Πρόκειται για τη δεύτερη δολοφονία δημοσιογράφου στις Φιλιππίνες μέσα στο 2020. Τον Μάιο ο δημοσιογράφος Ραξ Κορνέλιο Πέπινο πυροβολήθηκε από ενόπλους σε μοτοσικλέτα ενώ πήγαινε στο σπίτι με τη σύζυγό του, οδηγώντας επίσης μοτοσικλέτα, στην πόλη Ντουμαγκουέτε. Οπως ακριβώς και ο Μπερκάσιο, ο Πεπίνο μέσα από τη ραδιοφωνική του εκπομπή κάλυπτε το θέμα των παράνομων εξορύξεων.

Λευκορωσία: Καταστολή χωρίς τέλος εναντίον δημοσιογράφων

Στο περιθώριο των διαδηλώσεων εναντίον του αμφισβητούμενου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο το περασμένο Σαββατοκύριακο συνολικά έντεκα δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση από τις δυνάμεις ασφαλείας. Εννέα εξ αυτών είναι ακόμη στη φυλακή. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) ζητά την άμεση απελευθέρωσή τους. Από την 9η Αυγούστου, όταν δηλαδή έλαβαν χώρα οι εκλογές, συνολικά 117 δημοσιογράφοι έχουν τεθεί υπό αυθαίρετη κράτηση από τις δυνάμεις ασφαλείας στη Λευκορωσία. Μάλιστα, η επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρώην πρόεδρος της Χιλής Μιτσέλ Μπατσελέ δήλωσε τη Δευτέρα ότι το γραφείο λαμβάνει «ανησυχητικές αναφορές» για τη συνεχιζόμενη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων στη Λευκορωσία. «Οι εκθέσεις συνεχίζουν να καταδεικνύουν την περιττή ή υπερβολική χρήση βίας από αξιωματούχους επιβολής του νόμου» δήλωσε στην 45η σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη. Η ίδια έκανε λόγο για εκατοντάδες καταγγελίες βασανιστηρίων από τις δυνάμεις ασφαλείας, ζητώντας διερεύνηση για όλες τις αναφορές κακομεταχείρισης και τιμωρία των δραστών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter