Προς λύση του ζητήματος με τους ελέγχους στα γερμανικά αεροδρόμια – Τι συμφωνήθηκε σε τριμερή σύσκεψη

Προς λύση του ζητήματος με τους ελέγχους στα γερμανικά αεροδρόμια – Τι συμφωνήθηκε σε τριμερή σύσκεψη

Προς επίλυση φαίνεται πως οδεύει το ζήτημα που προέκυψε το τελευταίο διάστημα με τους εξονυχιστικούς ελέγχους στα γερμανικά αεροδρόμια επιβατών που προέρχονται από την Ελλάδα.

Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Κομισιόν. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, η γερμανική πλευρά δεσμεύθηκε ότι από εδώ και στο εξής οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στις πτήσεις που έρχονται από την Ελλάδα θα γίνονται στην πύλη εισόδου της πτήσης, σε χώρο Σένγκεν, και οι επιβάτες δεν θα μεταφέρονται πια σε χώρο επιβατών από χώρες εκτός Σένγκεν. Επιπλέον, η Γερμανία δεσμεύτηκε ότι οι έλεγχοι των επιβατών θα περιοριστούν στον έλεγχο διαβατηρίων και εγκυρότητας των ταξιδιωτικών εγγράφων. Από την πλευρά της, η Ελλάδα δεσμεύθηκε να ενισχύσει τους ήδη υπάρχοντες ελέγχους εξόδου στα ελληνικά αεροδρόμια.

Η κ. Μπερτό έκανε λόγο για «πολύ καλή συνεργασία» μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών αεροδρομίων, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τις γερμανικές και τις ελληνικές Αρχές.

Υπενθυμίζεται, ότι η Γερμανία , μαζί με άλλα πέντε κράτη-μέλη του χώρου Σένγκεν (Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία και Γαλλία), ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 12 Νοεμβρίου για την παράταση των προσωρινών ελέγχων στα σύνορά τους, βάσει του άρθρου 25 του Κώδικα Σένγκεν που αφορά την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη. Όπως σημείωσε η Ευρωπαία επίτροπος, προβλέπονται έλεγχοι σε χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα. Στο πλαίσιο αυτό το τελευταίο διάστημα γίνονταν επισταμένοι έλεγχοι στους επιβάτες που προέρχονταν από ελληνικά αεροδρόμια.

Σε μία προκλητική αναφορά η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας σημείωνε ότι αντιμετωπίζει «τις πτήσεις από την Ελλάδα σαν να προέρχονται από τη Τουρκία ή την Αίγυπτο».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter