Προς μεταρρύθμιση η δυνατότητα απόκτησης γερμανικής υποκοότητας

Προς μεταρρύθμιση η δυνατότητα απόκτησης γερμανικής υποκοότητας

Η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, αποτύπωσε την περασμένη Παρασκευή σε ένα κείμενο 39 σελίδων τις κύριες γραμμές της μεταρρύθμισης για τη γερμανική υπηκοότητα. Αναμένεται να μειωθεί η διάρκεια αναμονής της απόκτησής της.

Τι προβλέπεται

Μέχρι στιγμής, κάθε αλλοδαπός πρέπει να έχει διαμείνει στη Γερμανία για οκτώ χρόνια για να μπορεί να υποβάλει αίτηση για υπηκοότητα. Εάν περάσει η μεταρρύθμιση, η περίοδος αυτή θα μειωθεί σε πέντε έτη ή ακόμη και σε τρία χρόνια εάν ο υποψήφιος είναι καλά ενσωματωμένος, ιδίως χάρη στα καλά του αποτελέσματα στο σχολείο, στην εργασία του ή ακόμη και σε μια εθελοντική δέσμευση.

Για άτομα ηλικίας 67 ετών και άνω, το επίσημο τεστ γλωσσομάθειας και το τεστ γνώσεων γερμανικών θα πρέπει να καταργηθούν. Το Βερολίνο θέλει επίσης αναμένεται να διευκολύνει τη διπλή υπηκοότητα.

Επιπλέον, τα παιδιά που γεννήθηκαν στη Γερμανία από αλλοδαπούς γονείς θα γίνουν Γερμανοί εάν ο πατέρας ή η μητέρα τους διαμένουν νόμιμα στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία για τουλάχιστον πέντε χρόνια, αντί για οκτώ χρόνια, που ίσχυε πριν.

«Ο πολιτογράφηση χρειάζεται καλύτερους κανόνες»

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προανήγγειλε το περασμένο Σάββατο μεταρρυθμίσεις στους κανονισμούς για την ιθαγένεια της χώρας, μια ημέρα αφότου το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου για τη διαδικασία ιθαγένειας ήταν έτοιμο.

«Η πολιτογράφηση χρειάζεται καλύτερους κανόνες», είπε ο Σολτς σε tweet το Σάββατο. «Πρόκειται για το σεβασμό και, φυσικά, για την ευημερία μας. Γιατί όλοι αυτές οι γυναίκες και οι άνδρες συμβάλλουν σε μια ισχυρή οικονομία. Είναι καλό να επιλέξουν και τη γερμανική υπηκοότητα», είπε.

Στο εβδομαδιαίο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Σολτς τόνισε τον αναπόσπαστο ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι μετανάστες στην ανοικοδόμηση και την ενίσχυση της Γερμανίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης . «Η Γερμανία έχει γίνει μια χώρα ελπίδας για πολλούς», είπε ο καγκελάριος. «Οι γυναίκες και οι άνδρες και μερικές φορές τα παιδιά που ήρθαν στη Γερμανία συνέβαλαν πολύ στο να γίνει η οικονομία μας τόσο ισχυρή όσο είναι σήμερα».

Αντιδράσεις ακόμα και από εταίρους

Η πρόταση έχει βρει αντίσταση ακόμα και από κυβερνητικούς εταίρους. Ο γενικός γραμματέας του φιλελεύθερου κόμματος FDP, Μπιγιάν Τζιρ Σαράι, δήλωσε τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου ότι τώρα δεν είναι η ώρα για χαλάρωση της πολιτογράφησης των ξένων.

Επίσης, ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος της αντιπολίτευσης CDU, Φρίντριχ Μερτς, τάχθηκε κατά της διπλής ιθαγένειας και της ένταξης στο κοινωνικό σύστημα. Όσο για τον Μάρτιν Χούμπερ, γενικό γραμματέα του CSU, ιστορικό σύμμαχο του CDU, επέκρινε τον συνασπισμό ότι βλάπτει την εμπιστοσύνη στην πολιτική.

Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ είπε ότι η μεταρρύθμιση είχε καθυστερήσει πολύ και αντιπροσώπευε «μια μεγάλη ευκαιρία να ενισχύσουμε την κοινωνική μας συνοχή». Την Τετάρτη, το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει τους νέους κανόνες πολιτογράφησης. Στη συνέχεια το σχέδιο θα πρέπει να παρουσιαστεί στη Βουλή.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter