Προσδοκίες για την οικονομία οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Προσδοκίες για την οικονομία οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Αισθητά βελτιωμένη είναι η εικόνα των ελληνικών ομολόγων, αποτέλεσμα του κλίματος ευφορίας που υπάρχει στις αγορές από την ανάληψη της θέσης του επικεφαλής της ΕΚΤ από την πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας και γεν. ιευθύντριας του ΔΝΤ κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ. 

Σημειωτέον, ότι η ραγδαία αποκλιμάκωση των ελληνικών τίτλων διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις τις οποίες έχουν προαναγγείλει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων δεδομένου ότι επηρεάζει τους υπολογισμούς βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Χθες, στα δεκαετή ομόλογα –μέση απόδοση ΟΔΔΗΧ στο 2,08%- το κοντέρ έγραψε ακόμα και 1,99%. Στα πενταετή ομόλογα, οι αποδόσεις με τη διάσπαση του φράγματος του 1% (μέσο yield χθες 1,03%) καταγράφοντας πτώση 257 μονάδων βάσης σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η επιτάχυνση του ρυθμού αποκλιμάκωσης τις τελευταίες εβδομάδες, μετά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι εντυπωσιακή. Στις 24 Μαΐου, παραμονές των ευρωεκλογών το πενταετές ομόλογο είχε απόδοση 2,04% με ετήσια μείωση στις 156 μονάδες. Πρακτικά, σε διάστημα μικρότερο από ενάμιση μήνα το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου στα πενταετή ομόλογα έχει περιοριστεί στο μισό, από 2,04% σε 1,03%.

Το ίδιο ισχύει και στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων. Στις 5 Ιουνίου, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δανείστηκε μέσω εντόκων γραμματίων για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου 1,625 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,41% ενώ στη χθεσινή αντίστοιχη δημοπρασία αντλήθηκαν επίσης 1,625 δισ. ευρώ με το επιτόκιο όμως να συρρικνώνεται σε 0,23%.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter