Προσφυγή στον ΟΗΕ για την κράτηση του δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς στη Ρωσία

Προσφυγή στον ΟΗΕ για την κράτηση του δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς στη Ρωσία

Η μητρική εταιρεία της εφημερίδας Wall Street Journal υπέβαλε χθες Τρίτη αίτημα σε επιτροπή ειδικών του ΟΗΕ να κηρύξει «αυθαίρετη» τη συνεχιζόμενη φυλάκιση του αμερικανού δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς στη Ρωσία, δήλωσε στέλεχός της.

Συμπληρώθηκαν «167 ημέρες που ο Έβαν παραμένει φυλακισμένος αδικαιολόγητα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τζέισον Κόντι, δικηγόρος και εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Dow Jones.

«Σήμερα, καταθέσαμε αίτημα στην ομάδα εργασίας για τις αυθαίρετες κρατήσεις του ΟΗΕ, της ζητήσαμε να εκδώσει γνωμοδότηση που θα αναφέρει ότι ο Έβαν έχει φυλακιστεί αυθαίρετα, ότι η Ρωσία δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της δυνάμει του διεθνούς δικαίου (…) και θα απαιτεί η Ρωσία να αφήσει ελεύθερο τον Έβαν επειγόντως», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας η Μόσχα ασκεί «διπλωματία των ομήρων».

Ο δημοσιογράφος της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ συνελήφθη τον Μάρτιο στη Ρωσία και κατηγορείται για «κατασκοπεία», κάτι που απορρίπτει. Η προφυλάκισή του παρατάθηκε τον Αύγουστο ως την 30ή Νοεμβρίου με απόφαση δικαστηρίου της Μόσχας.

Οι αρχές της Ρωσίας «δεν φυλάκισαν τον Γκέρσκοβιτς επειδή πιστεύουν στ’ αλήθεια αυτές τις παράλογες κατηγορίες κατά τις οποίες είναι αμερικανός κατάσκοπος», αναφέρει το αίτημα που υπέβαλε εγγράφως η Ντάου Τζόουνς στην ομάδα εργασίας του ΟΗΕ, προτού το μεταφορτώσει στον ιστότοπό της.

«Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποιεί τον Γκέρσκοβιτς σαν πιόνι, τον κρατάει όμηρο για να έχει μέσο πίεσης στις ΗΠΑ — και να εξασφαλίσει λύτρα από αυτές», προστίθεται στο κείμενο.

Η ομάδα εργασίας για τις αυθαίρετες φυλακίσεις, που αποτελείται από πέντε ανεξάρτητους ειδικούς, ερευνά και εκδίδει γνωμοδοτήσεις για περιπτώσεις στέρησης της ελευθερίας, με εντολή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter