Προσφυγικά: Στην Ελλάδα του Μητσοτάκη προσαγάγουν και φωτορεπόρτερ

Προσφυγικά: Στην Ελλάδα του Μητσοτάκη προσαγάγουν και φωτορεπόρτερ

Στην προσαγωγή φωτορεπόρτερ – μέλους της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου έχουν προχωρήσει αστυνομικές αρχές, επειδή φωτογράφιζε την αστυνομική επιχείρηση που έλαβε χώρα το πρωί της Δευτέρας στα Προσφυγικά, παρά το γεγονός ότι ενημέρωσε για την ιδιότητά του.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι φωτορεπόρτερ οι αστυνομικοί προχώρησαν σε αναίτια προσαγωγή συναδέλφου τους επειδή έκανε τη δουλειά του ενώ κατά τη διάρκεια του συμβάντος οι απειλές από τους αστυνομικούς σε βάρος τους ήταν συνεχείς. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και ώρες δεν υπάρχει επαφή μαζί του. Μάλιστα, δεν επιτρέπουν σε εκπροσώπους των ενώσεων να τον δουν ενώ δεν δίνουν πληροφορίες για την κατάσταση του ή την αιτία της προσαγωγής.

Αυτή τη στιγμή μελη των ενώσεων διαμαρτύρονται έξω από τη ΓΑΔΑ.

Την ίδια στιγμή ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου η οποία καταδικάζει την προσαγωγή και κράτηση του φωτορεπόρτερ Νίκου Πηλού και ζητά να αφεθεί άμεσα ελεύθερος.

Η Ένωση μεταξύ άλλων αναφέρει ότι θα επιδιώξει άμεσα συναντήσεις με φορείς για να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των δημοσιογράφων, ανταποκριτών και μή, κατά την εκτέλεση του έργου τους με ασφάλεια και χωρίς περιορισμούς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου καταδικάζει απερίφραστα την προσαγωγή και κράτηση για πάνω από τέσσερις ώρες ήδη του συναδέλφου μας και μέλος της Ένωσής μας Νίκου Πηλού.

Ο φωτορεπόρτερ βρισκόταν στην περιοχή «Προσφυγικά» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας για ρεπορτάζ, όταν έγινε επιχείρηση της αστυνομίας και προσήχθη, παρότι έκανε γνωστή την ιδιότητά του.

Θέτουμε τις αρχές προ των ευθυνών τους και τις καλούμε να αφεθεί άμεσα ελεύθερος ο συνάδελφός μας.

Η Ένωση θα επιδιώξει άμεσα συναντήσεις με φορείς για να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των δημοσιογράφων, ανταποκριτών και μή, κατά την εκτέλεση του έργου τους με ασφάλεια και χωρίς περιορισμούς.

Το ΔΣ της ΕΑΞΤ»

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Αγωνιστική Συσπείρωση Φωτορεπόρτερ στην οποία καταγγέλλουν τη βίαιη παρεμπόδιση του φωτορεπόρτερ, την πολύωρη κράτηση του και την κατασταλτική ενέργεια της προσαγωγής του που στόχο έχουν τη λογοκρισία την οποία πασχίζει επιβάλλει η κυβέρνηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Από το πρωί της Τρίτης 22/11 η αστυνομία πραγματοποιεί επιχείρηση στα “Προσφυγικά” της λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Αθήνα. Από την έναρξη της επιχείρησης η αστυνομία ήταν ιδιαίτερα προκλητική με τους φωτορεπόρτερ, τους καμεραμάν και τους δημοσιογράφους που κάλυπταν το ρεπορτάζ. Επικαλούμενοι εντολή εισαγγελέα, επιχείρησαν να παρακωλύσουν την εργασία τους απειλώντας τους με προσαγωγή.

Το απόγευμα και ενώ υπήρξε ξανά ένταση στα προσφυγικά, με την αστυνομία να εισβάλλει εκ νέου πραγματοποιώντας προσαγωγές, συνάδελφός μας ο οποίος βρισκόταν εντός του
κτιρίου, καλύπτοντας τα γεγονότα, παρά το γεγονός ότι δήλωσε την ιδιότητα του στις αστυνομικές δυνάμεις, προσήχθη και αυτός.

Καταγγέλουμε τη βίαιη παρεμπόδιση να δουλέψει και την πολύωρη κράτηση του συναδέλφου και την κατασταλτική ενέργεια της προσαγωγής του που στόχο έχουν τη λογοκρισία την οποία πασχίζει επιβάλλει η κυβέρνηση στους δημοσιογράφους τους φωτορεπόρτερ και τους καμεραμάν ιδιαίτερα όταν οι κατασταλτικοί κρατικοί μηχανισμοί βρίσκονται σε δράση.

Λογοκρισία με βάση το νόμο Λιβάνιου και το αναθεωρημένο άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα. Οι επιδιώξεις τους έχουν γενικότερη στόχευση, την μη καταγραφή από φωτορεπόρτερ καμεραμάν και δημοσιογράφους της βάρβαρης κρατικής κατασταλτικής δράσης και την αποσιώπηση της για να μην ενημερώνεται ο λαός για την κρατική βαρβαρότητα, να μην συνειδητοποιεί οτι η αντιλαϊκή πολιτική συνοδεύεται διαχρονικά από την ένταση της κρατικής καταστολής, να μην συνειδητοποιεί τον αντιλαϊκό ρόλο του κράτους.

Η προσαγωγή του συναδέλφου δε στόχευε μόνο το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, αλλά γενικά την ενημέρωση. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του συναδέλφου μας. Δηλώνουμε οτι δεν ανεχόμαστε και ούτε θα υποκύψουμε στις απαιτήσεις κράτους και κυβερνήσεων να κρύβουμε από το λαό την αντιλαϊκή πολιτική και την κατασταλτική βαρβαρότητα επειδή έτσι θέλουν οι κυβερνήσεις και το κράτος. Δεν θα κάνουμε τη δουλειά μας καθ’ υπόδειξη της αστυνομίας και της εκάστοτε κυβέρνησης.

Καλούμε τις ενώσεις του κλάδου να εκφράσουν την αλληλέγγυη τους στο συνάδελφο καταδικάζοντας την παρεμπόδιση του να κάνει τη δουλειά του και την προσαγωγή του και να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωση του. Η τρομοκρατία στους εργαζόμενους δε θα περάσει.»

Διαβάστε επίσης: Επιχείρηση της ΕΛΑΣ στα προσφυγικά της Αλεξάνδρας – Εκκενώνουν διαμερίσματα

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter