Προσφυγικό: Η κυβέρνηση «ξεπαγώνει» τα έργα για τρία νέα κέντρα υποδοχής

Προσφυγικό: Η κυβέρνηση «ξεπαγώνει» τα έργα για τρία νέα κέντρα υποδοχής

«Ξεπαγώνουν» πλήρως τα μέτρα επίταξης ακινήτων στα νησιά του Αιγαίου που δέχονται τις μεγάλες προσφυγικές ροές. Η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου για την κατασκευή δομών φύλαξης προσφύγων/μεταναστών, που είχε για λίγο «φρεναριστεί» στο πλαίσιο του διαλόγου της κεντρικής Διοίκησης με τις τοπικές Αρχές, επανενεργοποιείται πλήρως. Μάλιστα, με γοργό ρυθμό η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά στις διαγωνιστικές διαδικασίες για την εκτέλεση άμεσων εργασιών στις εκτάσεις που προορίζονται για τα τρία νέα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) σε Λέσβο, Χίο και Σάμο.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης υπέγραψε την Παρασκευή (21.2.2020) τρεις αποφάσεις με πρόσκληση για τη διενέργεια διαγωνισμού που αφορά στη διαμόρφωση του χώρου των επιταγμένων ακινήτων στα τρία νησιά. Μάλιστα, σύμφωνα με τα έγγραφα του υπουργείου Μετανάστευσης που παρουσιάζει το Documento και περιγράφουν τους όρους του διαγωνισμού, η προεκτιμώμενη συνολική δαπάνη για την υλοποίηση του έργου «Προπαρασκευαστικές εργασίες περίφραξης και καθαρισμού» των εκτάσεων αυτών και στα τρία νησιά φτάνει τις 2.995.044,20 ευρώ. Μάλιστα, αυτές είναι πρόδρομες διαδικασίες (έπεται συνέχεια).

Η διενέργεια διαγωνισμού χωρίς προηγούμενη δημοσίευση γίνεται με διαδικασία διαπραγμάτευσης. Κριτήριο για την ανάθεση των συμβάσεων είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής (χαμηλότερη) και η πρόσκληση απευθύνεται σε τρεις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει ταχύτατα – θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας (24/02/2020).

Τα έργα που ανατίθενται με διακριτές συμβάσεις περιλαμβάνουν χωματουργικές εργασίες καθαρισμού του χώρου και των προσβάσεων, την κατασκευή περιμετρικής περίφραξης και την κατασκευή θυρών για την είσοδο πεζών αλλά και οχημάτων. Η δαπάνη των υπό ανάθεση έργων, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, επιμερίζεται ως εξής:

Προπαρασκευαστικές εργασίες περίφραξης και καθαρισμού γηπέδου στην τοποθεσία Κρητικού Λάκος/Ψείρας στον Δήμο Χίου 1.098.032,83€,

Προπαρασκευαστικές εργασίες περίφραξης και καθαρισμού γηπέδου στην τοποθεσία «Καράβας», στον Δήμο Δυτικής Λέσβου 899.434,53 €

Προπαρασκευαστικές εργασίες περίφραξης και καθαρισμού γηπέδου στην τοποθεσία «Ζερβού» στον Δήμο Ανατολικής Σάμου 997.576,84€.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το υπουργείο αποφεύγει διατυπώσεις που να παραπέμπουν σε κλειστές/ελεγχόμενες δομές. Αντιθέτως, γίνεται αναφορά σε εργασίες στις εκτάσεις που προορίζονται για τις εγκαταστάσεις των Περιφερειακών υπηρεσιών , δομών και διακριτών χώρων στα επιταγμένα γεωτεμάχια. Χρησιμοποιεί τη νομοθεσία που αφορά σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.), Κινητές Μονάδες και ανοικτές Δομές Προσωρινής Υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία, και σε ανοικτές Δομές Προσωρινής Φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών που βρίσκονται σε διαδικασία επιστροφής ή των οποίων η απομάκρυνση έχει αναβληθεί. Στο ίδιο πλαίσιο άλλωστε κινείται και η Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 1311/2020 (ΦΕΚ 405/Β/11-2-2020) για την επίταξη ακινήτων στις νήσους Σάμο, Λέσβο και Χίο «για την αποφυγή διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας».

Οι δαπάνες θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, και ειδικότερα από κονδύλια εξόδων για τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου έτους 2020.

Μάλιστα, ήδη εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο μετανάστευσης η δέσμευση πίστωσης ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ για δαπάνη που αφορά την εκτέλεση έργων στις εκτάσεις που επιτάχθηκαν για να δημιουργηθούν τα τρία νέα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά Σάμο, Λέσβο και Χίο, λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.

Η αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος έχει τεθεί σε προτεραιότητα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αντιφάσεις της ατελέσφορης πολιτικής της και της προεκλογικής μισαλλόδοξης ρητορικής της απέναντι σε κατατρεγμένους πολέμων, πείνας και διώξεων που έφτασαν στη χώρα μας. 

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/02/21/5e5017e9825e630390480922.pdf

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/02/21/5e501813825e630b954f0b12.pdf

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/02/21/5e501858825e630390480923.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter