Προσφυγικό: Οι δήμαρχοι των νησιών θα δουν τον Πρωθυπουργό – Κατέθεσαν πλαίσιο προτάσεων

Προσφυγικό: Οι δήμαρχοι των νησιών θα δουν τον Πρωθυπουργό – Κατέθεσαν πλαίσιο προτάσεων

Πλαίσιο προτάσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση στα 5 νησιά του Αιγαίου που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών κατέθεσαν οι δήμαρχοι στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που δόθηκε στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Πρόκειται για τους δημάρχους Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, Χίου, Μανώλη Βουρνούς, Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλο, Κω, Γιώργο Κυρίτση και Λέρου Μιχάλη Κόλλια. Οι δήμαρχοι που στις 5 το απόγευμα θα συναντηθούν και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου ζητούν:

– την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από τους συσσωρευμένους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εκεί καθώς και την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Καίριας σημασίας ως προς την επιτυχία αυτού του στόχου θεωρούν την ταχεία στελέχωση των υπηρεσιών Ασύλου με επαρκές και κατάλληλο προσωπικό.

– αναλογική κατανομή προσφύγων-μεταναστών καθώς και του συνολικού μηχανισμού αντιμετώπισης του ζητήματος τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε ευρωπαϊκό, λαμβάνοντας υπόψη εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

– ένα σοβαρό αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόγραμμα για την αντιστάθμιση της μεγάλης ζημιάς που έχουν υποστεί εδώ και δυο χρόνια οι τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, όπως υποστηρίζουν, εξαιτίας της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

-ανθρώπινες συνθήκες για όσους διαμένουν στα νησιά τους. Οι ίδιοι καταγγέλλουν την θεώρηση των νησιών τους ως «ειδικών ζωνών αποκλεισμού» για τους πρόσφυγες και μετανάστες από τις πολιτικές πρακτικές που ακολουθούνται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι πέντε δήμαρχοι, προερχόμενοι κυρίως από το χώρο της κεντροδεξιάς, χρησιμοποιούν αναφερόμενοι στα νησιά τους τον όρο «ειδικές ζώνες αποκλεισμού» θέλοντας κυρίως με πολιτικούς όρους να καταδείξουν το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει όσοι πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι σ’ αυτά μετά τη δήλωση ΕΕ- Τουρκίας.

Στην συνέντευξη παρευρισκόταν και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος κατήγγειλε για καθυστερήσεις την κυβερνητική πολιτική για το προσφυγικό, λέγοντας ότι προσομοιάζει με την πορεία χελώνας.

«Το πρόβλημα είναι ότι στα νησιά έρχονται καινούργιες ψυχές, ενώ δεν προωθούνται αυτοί που πρέπει να προωθηθούν», είπε ο Σπύρος Γαληνός, αναφερόμενος στην αναλογική κατανομή των προσφύγων και υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν άδειες δομές στην ηπειρωτική χώρα «οπότε μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε στην αποσυμφόρηση των νησιών μας».

Κοινός τόπος όλων των δημάρχων αποτέλεσε η παραδοχή ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, γεγονός όμως που δεν επηρέασε τον τρόπο αντίδρασής τους με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη που επέδειξε. Οι πολιτικές που σχεδιάζονται είναι ανορθολογικές για τις κοινωνίες μας, δεν συμφέρει την Ελλάδα να αλλάξει το θετικό πρόσημο που κέρδισε κατά τη διαχείριση του προσφυγικού. Λύσεις υπάρχουν και γι αυτό ζητήσαμε ραντεβού με τον πρωθυπουργό», κατέληξε ο Σπύρος Γαληνός. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter