Προσφυγικό: Σκηνικό πολέμου σε Λέσβο και Χίο – Γενική απεργία την Τετάρτη

Προσφυγικό: Σκηνικό πολέμου σε Λέσβο και Χίο –  Γενική απεργία την Τετάρτη

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των κατοίκων στα νησιά της Λέσβου και της Χίου, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας .

Παλλεσβιακός ξεσηκωμός

Παράλληλα με τις αντιδράσεις των κατοίκων η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και δήμοι των νησιών κάλεσαν σε γενική απεργία Τετάρτη όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

Παράλληλα, το νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Λέσβου και Εργατικό Κέντρο Λέσβου απευθύνουν αγωνιστικό κάλεσμα στα πλαίσια της Παλλεσβιακής Γενικής Απεργίας. Η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς.

Στο μεταξύ στη Λέσβο συνεχίστηκαν μέχρι το απόγευμα της Τρίτης οι οδομαχίες στην Καράβα που είχαν ξεκινήσει από νωρίς το πρωί.

Μάλιστα το απόγευμα αρκετά άτομα πραγματοποιούσαν μια ειρηνική πορεία με τους κατοίκους να διαδηλώνουν κατά τη δημιουργία κλειστών δομών στον τόπο τους, ζητώντας να μην δημιουργηθεί «καμία φυλακή» στο σημείο.

Όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, χωρίς κανέναν λόγο δέχτηκαν επίθεση από διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ εκείνοι βρίσκονταν μακριά από τα ΜΑΤ και φώναζαν τα συνθήματά τους.

Νωρίτερα το πρωί στην Καράβα, στην είσοδο του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση στου Καβακλή σημειώθηκαν οδομαχίες και συγκρούσεις.

Δεκάδες αστυνομικοί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr επιτέθηκαν στους κατοίκους ρίχνοντας μεγάλες ποσότητες χημικών.

Χημικά και νερό στη Χίο

Αλλά και στη Χίο, η «μάχη» ανάμεσα στους πολίτες και στα ΜΑΤ οι συγκρούσεις συνεχίστηκα μέχρι το απόγευμα της Τρίτης.

Οι κάτοικοι στην προσπάθειά τους να κινηθούν προς την επίμαχη περιοχή του «17» βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών για να τους απωθήσουν.

Η «μάχη» μάλιστα μεταφέρθηκε στις πλαγιές με τα ΜΑΤ να βρίσκονται στο βουνό ρίχνοντας παράλληλα χημικά και νερό στους συγκεντρωμένους.

Σημειώνεται πως το πρωί της Τρίτης οι κάτοικοι του Βροντάδου επιχείρησαν με οδοφράγματα και μπλόκα από κορμούς δέντρων να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις των ΜΑΤ που έφτασαν στο νησί προκειμένου να κάμψουν τις αντιστάσεις των νησιωτών για τη δημιουργία νέας κλειστής Δομής. Εξαιτίας της ρίψης χημικών, ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και ένας ιερέας, πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο της Χίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter