Προσφυγικό: Συνάντηση με Μέρκελ στο Βερολίνο για τον Μητσοτάκη – Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν

Προσφυγικό: Συνάντηση με Μέρκελ στο Βερολίνο για τον Μητσοτάκη – Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν

Στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο θα μεταφερθεί σήμερα Δευτέρα το μεταναστευτικό και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα. 

Τόσο ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να έχει κρίσιμες συνομιλίες με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός που θα έχει συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στις 15:30 (ώρα Ελλάδας) στο περιθώριο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ, στο Βερολίνο.

Ο Τούρκος πρόεδρος, δε παραλείπει να τονίζει συνεχώς σε κάθε του ομιλία τη δυσαρέσκειά του από τη μέχρι στιγμή τώρα συνδρομή της Ε.Ε. προς τη χώρα του για να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές που έρχονται από τα ανατολικά λέγοντας πως οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους που απορρέουν από τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ- Τουρκίας.

«Ελπίζουμε να λάβουμε πολύ μεγαλύτερη βοήθεια από την διεθνή κοινότητα αναφορικά με τους πρόσφυγες. Έχω συνάντηση αύριο στο Βέλγιο με αξιωματούχους της Ε.Ε. Θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα εκεί. Εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας που προβλέπονται από τη συμφωνία με την Ε.Ε. Ωστόσο η Ε.Ε. δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της εκτός από μια ελάχιστη συνεισφορά…Ελπίζω αυτή τη φορά να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα» δήλωσε χθες, Κυριακή στέλνοντας ένα ακόμα μήνυμα προς τις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά της η ΕΕ έχει αποφύγει να σταθεί ξεκάθαρα απέναντι στον Ερντογάν. Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ την περασμένη Παρασκευή επισήμανε ότι «η τρέχουσα κατάσταση κατά μήκος των ελληνικών θαλασσίων και χερσαίων συνόρων» αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο κατά την συνάντηση των δύο ηγετών.

Υπενθύμισε δε ότι η καγκελάριος εκφράστηκε «πολύ ξεκάθαρα» σε ό,τι αφορά την πρακτική του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του άσκησε κριτική ότι έστειλε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε αδιέξοδο και σε κλειστά για εκείνους σύνορα.

Πράγματι, την προηγούμενη Δευτέρα η κυρία Μέρκελ χαρακτήρισε για πρώτη φορά -με καθυστέρηση, σύμφωνα με την κριτική που της ασκήθηκε και στο εσωτερικό της Γερμανίας- «απαράδεκτο» το παιχνίδι της Τουρκίας «στην πλάτη» προσφύγων και μεταναστών. Νωρίτερα ο εκπρόσωπός της είχε εκφράσει την αλληλεγγύη του Βερολίνου προς την Ελλάδα, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου εάν ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως εργαλείο για την πολιτική του και ως μοχλό πίεσης προς την Ευρώπη, κάτι που δήλωσε κατόπιν ευθαρσώς ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Σε κάθε δήλωσή της για το θέμα, η κυρία Μέρκελ δεν παραλείπει πλέον να εκφράσει ταυτόχρονα και την «κατανόησή» της προς την τουρκική πλευρά, η οποία «σηκώνει μεγάλο βάρος», καθώς φιλοξενεί 3-4 εκατομμύρια πρόσφυγες και διακηρύσσει την δυσαρέσκειά της για την αντιμετώπισή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα δήλωσε ότι εάν Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν, η Γερμανία είναι διατεθειμένη να προσφέρει και βοήθεια διμερώς. Ήδη, πριν από λίγες μέρες το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενέκρινε την εκταμίευση 32 εκατομμυρίων ευρώ, για την τεχνική αναβάθμιση της τουρκικής Ακτοφυλακής – με την ελπίδα ότι θα ελεγχθούν έτσι αποτελεσματικότερα οι ενέργειες των διακινητών στο Αιγαίο.

Συνάντηση Μέρκελ –  Μητσοτάκη 

 Το τετ-α-τετ που θα έχει σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται ιδιαίτερα σημαντικό μετά και την νέα προκλητική στάση του Ερντογάν ο οποίος κάλεσε τη χώρα μας να ανοίξει τα σύνορά της και να αφήσει τους πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν στην Ευρώπη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις και να διεκδικήσει τη συνδρομή της Γερμανίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Το Βερολίνο θέλει με κάθε τρόπο να αποτρέψει μια επανάληψη του 2015 και της κατάστασης που κόστισε πολύ ακριβά σε όλο το γερμανικό πολιτικό σύστημα – και στην καγκελάριο προσωπικά. Σε αυτό το πλαίσιο η Γερμανία χρειάζεται την Ελλάδα, αλλά στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η στήριξη που προσφέρει η Άνγκελα Μέρκελ στην Τουρκία, η οποία για πολλούς, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, θεωρείται από ακατανόητη έως προκλητική. 

Η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει παράλληλα και την ευρεία δημοσιότητα που λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες τα γεγονότα στον Έβρο και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Τα γερμανικά ΜΜΕ ασκούν συχνά κριτική για τις συνθήκες στις οποίες ζουν πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και για την κατάσταση στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα. 

Αντικείμενο της σημερινής συζήτησης αναμένεται να είναι και η γερμανική πρόταση για το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, η οποία ενδεχομένως να αντικαταστήσει τον Κανονισμό του Δουβλίνου και θα αποτελέσει σημείο αιχμής της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ το β’ εξάμηνο του έτους.

Η σημερινή ατζέντα καθορίζεται ωστόσο ταυτόχρονα και από την παγκόσμια κρίση της επιδημίας του νέου κορονοϊού και τις ήδη διαφαινόμενες επιπτώσεις στην οικονομία – και της Ευρωζώνης. Η Γερμανία ετοιμάζει ήδη δέσμη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεών της, οι οποίες πλήττονται από την αναστολή των εμπορικών δραστηριοτήτων και των μετακινήσεων και παρακολουθεί με αυξημένο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, ενόψει πιθανής ανάγκης παρεμβάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter