Πρόσκληση Ζελένσκι στον Σολτς να επισκεφθεί την Ουκρανία στις 9 Μαΐου

Πρόσκληση Ζελένσκι στον Σολτς να επισκεφθεί την Ουκρανία στις 9 Μαΐου
Πηγή: Twitter

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την Παρασκευή τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να προβεί σε ένα «ισχυρό βήμα» και να επισκεφθεί το Κίεβο στις 9 Μαΐου, την ημέρα που η Ρωσία τιμά την αντιφασιστική νίκη της Σοβιετικής Ένωσης κατά της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Είναι προσκεκλημένος, η πρόσκληση είναι ανοιχτή, έχει γίνει εδώ και αρκετό καιρό» είπε ο Ζελένσκι μιλώντας μέσω μεταφραστή στη βρετανική δεξαμενή σκέψης Chatham House. Και πρόσθεσε: «Έχει προσκληθεί να έρθει στην Ουκρανία, μπορεί να κάνει αυτό το πολύ ισχυρό πολιτικό βήμα για να έρθει εδώ στις 9 Μαΐου, στο Κίεβο. Δεν εξηγώ τη σημασία, νομίζω ότι είστε καλλιεργημένοι για να καταλάβετε το γιατί».

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της Ρωσίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Μαριούπολη, όπου το Κίεβο τονίζει ότι εξακολουθούν να κρύβονται άμαχοι στο ερειπωμένο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ που τελεί υπό πολιορκία.

Η πρόταση Ζελένσκι θεωρείται από πολλούς ως προσπάθεια να στραφεί το διεθνές ενδιαφέρον στην ουκρανική πλευρά, καθώς την ίδια μέρα θα λάβει χώρα στη Μόσχα μεγαλειώδης παρέλαση, με τις φήμες να θέλουν τον Ρώσο προεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να ανακοινώνει την ενεργότερη εμπλοκή του ρωσικού στρατού στον  πόλεμο στην Ουκρανία.

Έρχεται δε στο φόντο της όξυνσης των διμερών σχέσεων μεταξύ Βερολίνου και Κιέβου, μετά την απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης να κηρύξει «ανεπιθύμητο» τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με την κατηγορία του «φιλορώσου».

Πηγή: Reuters, AFP

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter