Προσοντούχοι δημόσιοι υπάλληλοι ως δικαστικοί αντιπρόσωποι στις εκλογές

Προσοντούχοι δημόσιοι υπάλληλοι ως δικαστικοί αντιπρόσωποι στις εκλογές

Με πυρετώδεις ρυθμούς προχωρούν στο υπουργείο Εσωτερικών, οι προετοιμασίες για την άψογη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019. 

Μείζονος σημασίας είναι και οι διαδικασίες προκειμένου να γίνει έγκαιρα ο διορισμός των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής στα εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν. Έτσι, σε πλήρη εγρήγορση βρίσκονται οι αρμόδιοι φορείς με επίκεντρο το ζήτημα αυτό.

Ήδη, οι Διευθύνσεις Διοικητικού των υπουργείων και οι συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων σπεύδουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Μάλιστα, για το ζήτημα αυτό έλαβαν έγγραφο με την ένδειξη “κατεπείγον-εκλογικό” ( Αριθ. πρωτ.: 45991/18.6.2019), που φέρει την υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών Αντώνη Ρουπακιώτη. Τους καλεί να φροντίσουν άμεσα για την σύνταξη των καταστάσεων δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι θα μπορούσαν να αναλάβουν καθήκοντα δικαστικού αντιπροσώπου.

Γιατί αυτό κρίνεται αναγκαίο; Διότι μπορεί να μην επαρκούν εκείνοι που πρωταρχικά διορίζονται ως αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής στις εκλογές, δηλαδή οι δικαστικοί λειτουργοί και υπάλληλοι, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κ.λ.π.

Στην περίπτωση λοιπόν κατά την οποία εκείνοι δεν επαρκούν, προβλέπεται από τη νομοθεσία να διορίζονται μόνιμοι δημόσιοι πολιτικοί υπάλληλοι ή μόνιμοι υπάλληλοι της Περιφέρειας που είναι πτυχιούχοι νομικής, καθώς και δικαστικοί επιμελητές που είναι πτυχιούχοι νομικής ή έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δέκα έτη άσκησης των καθηκόντων τους, και μόνο αν ούτε αυτοί επαρκούν, διορίζονται πτυχιούχοι άλλων σχολών, που κατέχουν θέση προϊσταμένου τουλάχιστον τμήματος.

Ο διορισμός γίνεται από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου, βάσει ονομαστικών καταστάσεων που συντάσσονται είτε από την αρμόδια κεντρική υπηρεσία κάθε υπουργείου, για όσους υπαλλήλους υπηρετούν σε υπηρεσίες των Υπουργείων, κεντρικές ή περιφερειακές,είτε από ους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, για τους μόνιμους δημόσιους πολιτικούς υπαλλήλους των περιφερειών αρμοδιότητάς τους.

Έτσι, με το επείγον έγγραφο, καλούνται οι αρμόδιοι φορείς να έχουν αποστείλει στο υπουργείο Εσωτερικών έως την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019 τις καταστάσεις αυτές με τους υπαλλήλους οι οποίοι μπορούν να διοριστούν δικαστικοί αντιπρόσωποι. Στη συνέχεια, το Υπουργείο Εσωτερικών θα φροντίσει για την προώθησή τους στο Α’ Τμήμα του Άρειου Πάγου. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter