Προσωπικός γιατρός: «Από αποτυχία σε αποτυχία» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Προσωπικός γιατρός: «Από αποτυχία σε αποτυχία» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

«Ομολογία αποτυχίας του θεσμού η δήλωση της αν. Υπουργού Υγείας για ένταξη την αγροτικών γιατρών στους προσωπικούς γιατρούς» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

«Πως είναι δυνατόν ανειδίκευτοι γιατροί να κάνουν τον προσωπικό γιατρό; Μέχρι τώρα ως προσωπικοί γιατροί έχουν εγγραφεί 3.448 εκ των οποίων 2.218 από την πρωτοβάθμια περίθαλψη και μόνο 1.230 ιδιώτες γιατροί. Από την αναζήτηση γενικών γιατρών και παθολόγων όπως είναι το σωστό να είναι οι προσωπικοί γιατροί καταλήξανε να ζητάνε και άλλες ειδικότητες γιατρών όπως καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, γαστρεντερολόγοι και άλλες ειδικότητες. Μάλιστα χωρίς αποτέλεσμα» τονίζει.

Όπως εξηγεί: «Οι 2.218 γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που εγράφησαν υποχρεωτικά είναι αδύνατον να υπηρετήσουν το θεσμό με επιτυχία. Δεδομένες οι συνεχείς μετακινήσεις σε νοσοκομεία για να υποστηρίξουν τη καθημερινή λειτουργία ή τις εφημερίες, έχουν καθημερινές 24ωρες εφημερίες στα κέντρα υγείας, κάνουν επισκέψεις κατ οίκον, κ.λ.π. Κάθε ημέρα οι γιατροί της πρωτοβάθμιας δεν γνωρίζουν που θα βρεθούν για δουλειά την επόμενη. Πως να ασκήσουν επιτυχώς τα καθήκοντα του προσωπικού γιατρού;»

«Η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι ο πολίτης που χρειάζεται γιατρό έχει δύο επιλογές. Η πρώτη να πάει σε εφημερεύον νοσοκομείο και η δεύτερη να πληρώσει από τη τσέπη του ιδιώτη γιατρό να τον εξετάσει. Ακόμη και για την συνταγογράφηση οι πολίτες με χρόνια νοσήματα πληρώνουν από τη τσέπη τους δεκάρικα και εικοσάρικα» καταλήγει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Ομολογία αποτυχίας του θεσμού η δήλωση της αν. Υπουργού Υγείας για ένταξη των αγροτικών γιατρών στους προσωπικούς γιατρούς. Πως είναι δυνατόν ανειδίκευτοι γιατροί να κάνουν τον προσωπικό γιατρό; Μέχρι τώρα ως προσωπικοί γιατροί έχουν εγγραφεί 3.448 εκ των οποίων 2.218 από την πρωτοβάθμια περίθαλψη και μόνο 1.230 ιδιώτες γιατροί. Από την αναζήτηση γενικών γιατρών και παθολόγων όπως είναι το σωστό να είναι οι προσωπικοί γιατροί καταλήξανε να ζητάνε και άλλες ειδικότητες γιατρών όπως καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, γαστρεντερολόγοι και άλλες ειδικότητες. Μάλιστα χωρίς αποτέλεσμα.

Οι 2.218 γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που εγράφησαν υποχρεωτικά είναι αδύνατον να υπηρετήσουν το θεσμό με επιτυχία. Δεδομένες οι συνεχείς μετακινήσεις σε νοσοκομεία για να υποστηρίξουν τη καθημερινή λειτουργία ή τις εφημερίες, έχουν καθημερινές 24ωρες εφημερίες στα κέντρα υγείας, κάνουν επισκέψεις κατ οίκον, κ.λ.π. Κάθε ημέρα οι γιατροί της πρωτοβάθμιας δεν γνωρίζουν που θα βρεθούν για δουλειά την επόμενη. Πως να ασκήσουν επιτυχώς τα καθήκοντα του προσωπικού γιατρού;

Κλείνουν ραντεβού με πολίτες για εξέταση και τα ακυρώνουν για να πάνε να εφημερεύσουν σε νοσοκομεία. Οι μισθολογικές ανισότητες που ανακοινώθηκαν ως κίνητρα προσέλκυσης γιατρών στο σύστημα θα οδηγήσουν σε περισσότερες παραιτήσεις γιατρών, νοσηλευτών από το ΕΣΥ. Εάν δεν μπουν όρια στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα, δεν συνδεθεί η συνταγογράφηση με τη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών ως προσωπικών γιατρών δεν πρόκειται να πετύχει ο θεσμός. Μια ημέρα εφημερίας σε νοσοκομείο με τις πολύωρες αναμονές που υφίστανται οι ασθενείς στα επείγοντα, επιβεβαιώνουν την κατάρρευση του θεσμού για άλλη μια φορά.

Η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι ο πολίτης που χρειάζεται γιατρό έχει δύο επιλογές. Η πρώτη να πάει σε εφημερεύον νοσοκομείο και η δεύτερη να πληρώσει από τη τσέπη του ιδιώτη γιατρό να τον εξετάσει. Ακόμη και για την συνταγογράφηση οι πολίτες με χρόνια νοσήματα πληρώνουν από τη τσέπη τους δεκάρικα και εικοσάρικα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter