ΠΡΟΣΟΧΗ: Υπουργείο Υγείας – Που απαγορεύεται η κολύμβηση λόγω ρύπανσης

ΠΡΟΣΟΧΗ: Υπουργείο Υγείας – Που απαγορεύεται η κολύμβηση λόγω ρύπανσης

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας απαγορεύει την κολύμβηση, ουσιαστικά σε όλο το δυτικό μέτωπο της Αττικής από τη Σχολή Δοκίμων έως και τη Γλυφάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας απαγορεύεται η κολύμβηση λόγω της εκτεταμένης μόλυνσης που προκλήθηκε από τη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και στις ακόλουθες περιοχές:

1. Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων ( Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας

2. Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής «Βοτσαλάκια»

3. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Αλίμου

4. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου

5. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης

6. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Γλυφάδας

7. Στον όρμο Λιμνιώνα, κατά μήκος της ακτής εκατέρωθεν του πέτρινου θεάτρου Σεληνίων, έμπροσθεν του ιστιοπλοϊκού ομίλου Σεληνίων και κατά μήκος της ακτογραμμής επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου».

Στην υπουργική απόφαση επισημαίνεται, επίσης, η ανάγκη σήμανσης των πραναφερόμενων ακτών κολύμβησης με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε, αφού ενημερωθούν από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων, να τοποθετήσουν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση.

Ακόμη, το υπουργείο Υγείας ζητά από τις λιμενικές Αρχές την επιτήρηση αυτών των σημείων, ώστε οι πινακίδες να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία και να μην καταστρέφονται.

Ήδη, η τροποποιημένη υπουργική απόφαση έχει αποσταλεί ως επείγον έγγραφο σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2017/09/15/59bbca42cd3a1842df3be083.pdf

Καθαρές οι ακτές του νότιου Σαρωνικού 

Στη διαπίστωση ότι οι ακτές των δήμων της Ανατολικής Αττικής, από την Βούλα μέχρι και το Σούνιο, παραμένουν καθαρές και ανεπηρέαστες από την πετρελαιοκηλίδα του ναυαγίου «Αγ Ζώνη», κατέληξε, κλιμάκιο της αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας, μετά την αυτοψία και τον μακροσκοπικό έλεγχο που διενήργησε το πρωί κατά μήκος της ακτογραμμής του Σαρωνικού εντός των διοικητικών ορίων της.

Με έγγραφό του στους τέσσερις δήμους του νότιου παραλιακού μετώπου (Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Κρωπίας, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής), ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου ενημερώνει τις δημοτικές αρχές για τα αποτελέσματα και τους ζητά να ενημερωθεί η Περιφέρεια Αττικής σε περίπτωση που διαπιστώσουν ρύπανση στις ακτές τους.

Ο αντιπεριφερειάρχης σε συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, ενημερώθηκε για τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες του, για τον περιορισμό (με πλωτό φράγμα) της πετρελαιοκηλίδας καθώς και την απορρύπανση των ακτών και την αποκατάσταση της θάλασσας και του παράκτιου μετώπου. Ο κ. Φιλίππου διαπίστωσε ότι χάρη στις άμεσες συντονισμένες ενέργειες του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης αποτράπηκε η εξάπλωση της ρύπανσης και στις υπόλοιπες ακτές του Σαρωνικού προς τον νότο.

Στο μεταξύ, ειδικά σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Λιμενικού Σώματος, λίγο αργότερα κατέπλευσαν σε σημείο εντός του συγκεκριμένου φράγματος όπου είχε «παγιδευτεί» πετρελαιοκηλίδα προκειμένου να την περισυλλέξουν κάνοντας ταυτόχρονα και καθαρισμό των υδάτων. Η εξέλιξη αυτή κρίνεται ιδιαίτερα θετική καθώς το φράγμα συνέβαλε στην σταθεροποίηση της πετρελαιοκηλίδας επιτρέποντας έτσι στα απορρυπαντικά πλοία, με τη συνδρομή των σκαφών της εταιρείας «North Aegean Slops» και τη πολιτική προστασίας του Δήμου, να επιτελέσουν γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα το έργο τους.

Προηγήθηκε ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ

Να αποφευχθεί η κολύμβηση και η έκθεση σε περιοχές που έχουν μολυνθεί από την πετρελαιοκηλίδα, συνιστά το ΚΕΕΛΠΝΟ με ανακοίνωση του.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως κλιμάκιο του Κέντρου πραγματοποίησε αυτοψία στις παράκτιες περιοχές της Πειραϊκής, του Παλαιού Φαλήρου, της Γλυφάδας και της Βούλας, για να αξιολογήσει το πρόβλημα της ρύπανσης που έχει προκληθεί και να διερευνήσει τις πιθανές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία.

«Συνιστάται από το κλιμάκιο, σε πρώτο χρόνο, η αποφυγή της κολύμβησης και η έκθεση σε περιοχές με ρύπανση», καταλήγει η σύντομη ανακοίνωση.

O υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής επιχείρησε πάντως να ανασκευάσει τα περί καταλληλότητας των ακτών της μετά τη μόλυνση από τη βύθιση του Αγία Ζώνη ΙΙ

«Εγώ είπα ότι έχουμε καλέσει το ΕΛΚΕΘΕ, το αρμόδιο Ινστιτούτο ελέγχου, ήδη με έγγραφο έχω ζητήσει να αρχίσει να κάνει μετρήσεις. Εμείς είπαμε ότι σε έναν μήνα θα έχουμε το αποτέλεσμα και πιστεύω ότι θα μπορεί ο κόσμος να κολυμπήσει. Αλλά, ας περιμένουμε να γίνουν οι μετρήσεις. Χωρίς μετρήσεις δεν μπορεί να πει κανείς αν μπορεί ή δεν μπορεί να κολυμπήσει κάποιος», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας στον Real FM 97,8.

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Κουρουμπλής είχε αναρωτηθεί «Γιατί να μην κάνει μπάνιο ο κόσμος; Εγώ πιστεύω ότι είναι ασφαλείς οι πολίτες».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter